Craiovenii, condamnaţi să trăiască printre câini – Sterilizări gratuite pe aerodromul de la Balta Verde

1
387

1.200 de câini vor fi sterilizaţi gratuit, în cadrul unei campanii oferite craiovenilor de Asociaţia “Speranţă pentru animale”. Organizatorii spun că “Maratonul Sterilizărilor” costă 50.000 de dolari, toţi banii fiind alocaţi din fondurile asociaţiei, dar e nevoie de cel puţin încă două campanii de acest gen ca să se simtă ceva şi de încă mulţi ani pentru a trăi într-un oraş fără câini, întrucât craiovenii trebuie să aştepte răbdători ca toate aceste patrupede să moară de bătrâneţe.

Ca să poată să poată să beneficieze de acest serviciu – care, în mod normal, la cabinetele veterinare costă 45 de lei pentru sterilizarea unui mascul şi 65 de lei pentru operarea unei femele –, craiovenii trebuie mai întâi să se programeze sunând de la numărul de telefon 0785.560.307. Deşi acţiunea propriu-zisă demarează la mijlocul lunii mai, organizatorii spun că înscrierile încep de pe acum. “Tot ce trebuie făcut este ca proprietarul să apeleze acest număr de telefon. Până la o oră rezonabilă, respectiv ora 21.00, cineva îi va răspunde şi îi va lua datele de identitate, precum şi numărul de animale pe care doreşte să le sterilizeze. În apropierea deschiderii campaniei, va fi sunat de noi şi i se va comunica în ce zi şi la ce oră să se prezinte pentru sterilizarea câinilor. Bineînţeles că suntem flexibili şi îi vom chema în funcţie de programul lor”, a declarat Oana Popescu, de la Asociaţia “Speranţă pentru animale” din Craiova.

Sterilizările încep pe 15 mai

Acţiunea de sterilizare va demara pe 15 mai, pe Aerodromul “Balta Verde”, şi se va încheia după zece zile, pe 25 mai. Potrivit organizatorilor, în această campanie se acceptă toţi câinii, indiferent de provenienţa lor. “În principal ne adresăm proprietarilor de câini de la case, pentru că noi considerăm că de la ei vin cei mai mulţi maidanezi. Atunci când îi fată căţeaua, omul de la curte aruncă puişorii la tomberoane ca să-i ia iubitorii de animale şi să-i crească. Mai e mult până-şi vor schimba mentalitatea şi vor decide că e mai bine să-şi sterilizeze animalele”, a mai spus Oana Popescu. Reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor povestesc că au întâlnit prejudecăţi adânc înrădăcinate împotriva sterilizării. De pildă, oamenii nu vor să-şi opereze câinii considerând că, în felul acesta, mor mai repede sau nu mai sunt buni să le păzească gospodăriile. De asemenea, sunt primiţi şi craiovenii care doresc să-şi sterilizeze câinii din faţa blocului, precum şi toate patrupedele care vor fi prinse de Serviciul de Ecarisaj în acele zile.

Şi câinii violenţi pot fi reclamaţi la telefon

Dacă se va depăşi numărul de 1.200 de sterilizări, organizatorii spun că se va  întocmi o listă de aşteptare, urmând ca şi aceste solicitări să fie rezolvate în următoarea campanie. În plus, reprezentanţii ONG-ului promit să-i scape pe craioveni şi de câinii agresivi. Şi aici, campania funcţionează după acelaşi principiu simplu: craioveanul sună la respectivul număr de telefon şi semnalează un caz de violenţă canină, după care intervin voluntarii implicaţi în campanie. În acelaşi timp, organizatorii recunosc totuşi că lucrurile sunt cu dus şi întors în această privinţă. Cea mai bună dovadă pentru a demonstra că un animal este agresiv e faptul că a produs răni unei persoane. “Dar nu e obligatoriu să fi muşcat pe cineva, putem să stabilim că e violent şi după comportament”, a declarat Oana Popescu. Potrivit reprezentantului ONG-ului, aceşti câini violenţi, după ce vor fi inventariaţi, vor fi izolaţi în stabilimente speciale. Organizatorii nu au putut, în schimb, să explice ce se va întâmpla dacă numărul acestor câini periculoşi va sări de 250, câţi încap în actualul adăpost de la Făcăi. O soluţie avansată, totuşi, a fost că ei vor fi daţi spre adopţie cetăţenilor de la sate care “cer câini agresivi pentru pază, dar nu avem de unde să le dăm”.

Primăria Craiova, în expectativă

Reprezentanţii Asociaţiei “Speranţă pentru animale” sunt de părere că, după încă două campanii de acest gen, cei 4.000 de câini comunitari care există în acest moment pe străzile din Bănie vor fi mai puţini. “Trebuie să avem răbdare şi să lucrăm la mentalitatea oamenilor. Sunt oraşe precum Oradea, Iaşi, care au mers tot pe sterilizare şi au reuşit să ajungă la un număr mic de câini. Se poate şi la noi dacă în principal cei care locuiesc la case ar înţelege să nu mai arunce puii pe drumuri, ci să-şi sterilizeze animalele”, a mai spus Oana Popescu. De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Craiova adoptă o poziţie neutră, susţinând că sprijină campania de sterilizare, dar nu va refuza nici eutanasierea câinilor comunitari dacă legea va prevede acest lucru. “În cazul în care se reglementează eutanasierea, o vom adopta şi noi, dar nu înainte să fie dezbătută de consilierii locali şi chiar de craioveni”, a declarat viceprimarul Teodor Sas, prezent la întâlnire. La rândul său, Sorin Ciobanu, care coordonează acţiunea de prindere a câinilor comunitari, a declarat că se ocupă de procedurile care au în vedere extinderea actualului stabiliment de la Făcăi, singurul pe care se bazează acum Craiova.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.