Direcţia Silvică Dolj revigorează fondul forestier din judeţ

0
388

Direcţia Silvică (DS) Dolj desfăşoară, în perioada 15 martie – 15 aprilie, “Luna Plantării Arborilor”. Aceasta se suprapune, parţial, cu campania de împăduriri de primăvară derulată de DS Dolj, iar, pe 21 martie , este sărbătorită şi Ziua Internaţională a Pădurilor. Specialiştii silvici doljeni au planuri mari, iar, în ceea ce priveşte campania de regenerare a fondului forestier, suprafaţa programată a fost de 80 ha, fiind depăşită cu mult, ajungând la 123 ha. De asemenea, DS Dolj  a semnat două contracte, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 2.370.000 de euro, respectiv de aproape 465.000 de euro.

Este în plină desfăşurare, în Dolj, “Luna Plantării Arborilor”, care se suprapune, parţial, cu campania de împăduririi de primăvară derulată de DS Dolj. Printr-o decizie a Adunării Generale a ONU, s-a ales data de 21 martie ca Zi Internaţională a Pădurilor. tematica din acest an este “Pădurea şi inovaţia”.

Fonduri europene pentru reîmpăduriri şi modernizări

Evenimentul sărbătorii este unul amplu, pentru susţinerea conservării habitatelor forestiere . “În acord cu tematica acestui an, Direcţia Silvică Dolj a accesat , prin PNRR , fonduri europene, semnând un contract de 2.370.000 de euro, în vederea refacerii suprafeţei de 164,71 ha, pe raza Ocolului Silvic Poiana Mare – “Proiect reîmpădurire trup pădure”. De asemenea, s-a semnat un alt contract, de aproximativ 465.000 de euro – “Modernizare Pepiniera Silvică Godeni”. Direcţia Silvică Dolj are o experienţă îndelungată în ceea ce priveşte lucrările de împăduriri, cca 3.500 ha de terenuri degradate fiind revigorate”, a precizat Silvestru Nuţă, director al DS Dolj.

Program ambiţios de împăduriri

Programul de împăduriri în acest an este unul ambiţios, fiind vorba de 297 ha,  217 ha primăvara , structurat astfel : împăduriri integrale – 100 ha, 20 dintre acestea având loc în primăvară; completări curente – 149 ha; refaceri din calamităţi – 48 ha, perioadele ultimelor două secţiuni urmând să fie finalizate tot primăvara. “Până în prezent, programul este realizat în proporţie de 76%, cu depăşiri la împăduririle integrale, datorită condiţiilor meteorologice favorabile . Necesarul de puieţi este de aproximativ 640 .000 de bucăţi, folosind mai multe specii forestiere – stejar, cer, gârniţă, plopi euroamericani, plop alb şi negru, salcie, salcâm, glădiţă, frasin , etc. Cantitatea este asigurată, în principal, din producţia propriilor pepiniere – Zăval, Băileşti, Negoieşti – dar şi din alte zone ale ţării, prin Regia Naţională a Pădurilor Romsilva”, a mai spus Silvestru Nuţă.