Premierul Ludovic Orban a anunțat în această dimineață măsurile luate în ședința maraton, începută ieri la ora 17 și finalizată în această dimineață la ora 3.00.
Astfel, a fost suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul direcțiilor de sănătate publică.
„Am adoptat o hotărâre de guvern prin care am suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu o sumă de 42 de milioane pentru susţinerea centrelor de carantină prin intermediul direcţiilor de sănătate publică. De asemenea, am reglementat norme metodologice privind funcţionarea şi decontarea cheltuielilor pentru aceste centre de carantină”, a declarat Ludovic Orban.
De asemenea, a fost suplimentat bugetul Ministerului de Interne cu 100 de milioane. Suma este destinată susținerii activității MAI și pentru achizițiile necesare pentru protejarea structurilor din subordinea ministerului.
„Am luat decizia de a suplimenta buget Ministerului Afacerilor Interne cu o sumă de 100 de milioane pentru a putea susţine activitatea MAI şi pentru a putea asigura sumele pentru achiziţiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri din subordinea ministerului, fie că e vorba de Poliţie, Poliţie de frontieră, Departament pentru situaţii de urgenţă sau Jandarmerie. De asemenea am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, compania statului român, care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achiziţiilor necesare pentru susţinerea activităţii la nivelul Ministerului Sănătăţii, la nivelul direcţiilor de sănătate publică, la nivelul spitalelor şi la nivelul diferitelor structuri care au nevoie de tot ceea ce este necesar în organizarea activităţii”, a mai spus Orban.
În ședința de guvern s-a mai decis și acordarea capitalului de lucru pentru UNIFARM pentru a putea face achiziții de materiale medicale și medicamente.
În seria măsurilor economice adoptate de guvern se înscrie și majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri. În primă fază, majorarea este de 5 miliarde, dar le nevoie se mai poate suplimenta cu încă 5 miliarde.
„Am decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de garantare. Majorarea plafonului am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde (de lei – n.r.). Suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată în proporţie de 100%. De asemenea, garanţia funcţionează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion şi garanţia va fi de 80% pentru creditele de este un milion”, a anunțat premierul Orban.
Șeful guvernului a anunțat că s-a stabilit ca la rectificarea bugetară să se asigure creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.
„ De asemenea, am stabilit ca la rectificarea bugetară să asigurăm creşterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. Se ştie că, încă de la preluarea guvernării, am găsit o situaţie în care decontările concediilor medicale care au fost plătite de angajatori şi trebuie să le asigurăm angajatorilor sumele pe care le-au cheltuit, rambursarea sumelor pe care le-au cheltuit pentru plata concediilor medicale. Înregistrau o întârziere de până la un an. Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru decontarea sumelor cheltuite de angajator pentru plata concediilor medicale, astfel încât să beneficieze companiile de acest influx de capital de care au nevoie în această perioadă ”, a precizat Orban.
În același timp, s-a mai stabilit asigurarea rambursării TVA până în limita sumei de 9 miliarde lei pentru a asigura injecţii de capital către companii, pentru a le putea permite celor care îşi desfăşoară activitatea să beneficieze de fondurile necesare pentru funcţionare.
Orban a mai anunțat că se va asigura plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM.
„O altă măsură foarte importantă pe care am luat-o este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de şomaj. Practic, aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte mult companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie. (…) Decizia este de a plăti, din bugetul fondului de şomaj 75% din salariul brut, cât este, practic, indemnizaţia lunară pentru perioada de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a spus Ludovic Orban.
În condițiile generate de pandemie cu noul coronavirus, premierul a anunțat și modificarea Codului Penal. Astfel s-a decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații și pentru infracțiunile de zădărnicire combaterii bolilor.
De asemenea, a fost adăugată o nouă infracțiue, aceea de omisiune de informații complete către autorități.
„Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal, privitoare la infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus, în care am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii, privitor la epidemia de coronavirus. (…) Există mai multe situaţii: situaţia în care un cetăţean revine dintr-o ţară, unde există un număr de cazuri şi fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre în izolare. Aceşti cetăţeni trebuie să completeze o declaraţie, iar în cazul în care comit un fals şi nu spun adevărul – din ce ţară vin, din ce localitate vin – astfel încât autorităţile să poată să ia decizia corectă – fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu – vor suferi consecinţele legii. Înseamnă că ei comit o infracţiune, infracţiune care va fi pedepsită cu închisoare”, a mai spus Orban în cadrul video-declarației de presă de astăzi.
Premierul a mai spus că este crescut constant numărul de epidemiologi pentru anchetele epidemiologice făcute de Direcțiile de Sănătate Publică. Orban a mai spus că vor pregăti „treptat” spitalele, în funcție de evoluția situației.
El a făcut un apel la calm și la responsabilitate, sfătuind în același timp cetățenii de a se informa numai din surse oficiale.