Timp de cinci zile, începând de astăzi, Craiova sărbătorește spiritul oltenesc printr-o suită de evenimente organizate de Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj, cu sprijinul instituțiilor din subordine. Programul dedicat Zilei Olteniei – ediția I se deschide la ora 11.00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, unde craiovenii sunt invitați să redescopere lumea frumoasă a Olteniei și să evoce momente din istorie.
La vernisajul expozițiilor care vor fi vernisate aici și-au anunțat participarea Niculina Stoican – managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Florin Ridiche – directorul Muzeului Olteniei, Lucian Dindirică – directorul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, col. (r.) Mircea Anghel – președintele Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu” și colecționarul Leontin Flavian Ciucă. Expozițiile unicat de costume populare, uniforme militare, artă fotografică și postere din Craiova primului Război Mondial își vor aștepta vizitatorii în până miercuri, 21 martie. La ora 12.00, la Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie va fi vernisată expoziția temporară „Oltenia și patrimoniul său UNESCO”.
Un amplu program de evenimente este anunțat miercuri, 21 martie – dată la care, prin hotărâre guvernamentală, a fost instituită Ziua Olteniei. Cu acest prilej, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj vă invită, tot în foaierul Teatrului Național Craiova, să vă bucurați de o frumoasă secvență de viață tradițională doljeană, ilustrată prin bucate, costume populare vechi, straie în miniatură, obiecte de artizanat din lemn, covoare și carpete oltenești. Tot aici, la ora 18.00, va debuta proiectul „Photo Family” al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, cu sesiuni de fotografie în familie, în decor specific oltenesc. Următoarele vor fi organizate din 24 martie până pe 26 mai, în fiecare sâmbătă, între orele 10.00 și 14.00, la Casa Băniei.
De asemenea, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” va deschide, pe 21 martie, ora 11.00, la Centrul Multifuncțional, expoziția de scenografie „Cartea, păpușa, povestea”, iar Muzeul Olteniei va vernisa, la ora 12.00, la Secția de Istorie-Arheologie o expoziție cu obiecte care au aparținut personalităților din Oltenia și familiilor acestora (Romanescu, Titulescu, Aman, Plopșor ș.a.). La ora 19.00, craiovenii sunt invitați la spectacolul folcloric cu temă istorică „N-auzirăți de-ul oltean?”, prezentat de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, cu sprijinul Fanfarei Militare a Garnizoanei Craiova și al Liceului Militar „Tudor Vladimirescu”.
Dedicat Zilei Olteniei este și concertul pe care Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, dirijată de Cristian Brâncuși, îl va susține joi, 22 martie, ora 18.00, în holul central al Universității din Craiova, cu lucrări din creația compozitorilor Mihail Jora, Eduard Caudella, Theodor Rogalski, George Enacovici, Tiberiu Olah, Paul Constantinescu, Constantin Bobescu, Ioan Dobrinescu. În fine, sâmbătă, 24 martie, ora 10.30, craiovenii sunt așteptați în Parcul „Nicolae Romanescu” la „Crosul Olteniei”, eveniment organizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, Primăria Craiova, Craiova Running Club, KinetoPlus, Asociația ProEFS Craiova.
„Memoria Olteniei”, în cinci expoziții
Sub genericul „Memoria Olteniei”, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” se deschid, astăzi, mai multe expoziții, care vor putea fi vizitate de craioveni, gratuit, până pe data de 21 martie, între orele 10.00 – 19.00.
„Uniforme și efecte militare de ieri și de azi…”
Expoziția „Uniforme și efecte militare de ieri și de azi…” cuprinde piese pe care colecționarul Leontin Flavian Ciucă le-a adunat în zeci de ani. Este prezentată o colecție impresionantă de aproximativ 40 de costume militare, începând cu prima uniformă de campanie model 1912 purtată de militarii români în Primul Război Mondial, uniforme din cel de-Al Doilea Război Mondial, din perioada comunistă și până în prezent. Colecția mai cuprinde grade, epoleți, decorații, embleme, semne de armă, reunite în trei vitrine şi 15 panouri, toate purtate şi primite de-a lungul timpului de militari în Armata Romană. „Vedeta” expoziției este o cască Adrian model 1915, care are numele generalului francez de intendentă August Luis Adrian și care a fost purtată şi de militarii români, salvând milioane de vieți în Primul Război Mondial.
Expoziție de fotografii din Primul Război Mondial
Organizată de Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu”, expoziția de fotografii din Primul Război Mondial cuprinde imagini prelucrate de col. (r.) Mircea Anghel, președintele fotoclubului craiovean, după o colecție de plăci fotografice pe sticlă, aparținând unui bun prieten, Anton Dragoș, foarte bun grafician și caricaturist. Imaginile au fost realizate de bunicul său, col. Septimiu Cuteanu, din Cluj, în Primul Război Mondial, când acesta a fost încorporat în armata austro-ungară și împreună cu alți români (au fost constituite unități militare din români ardeleni) au participat pe alte teatre de acțiuni militare (Serbia, Galiția).
„Am preluat de la prietenul meu plăcile fotografice pe sticlă, le-am re-fotografiat și am înlăturat toate defectele apărute de-a lungul anilor, apoi le-am printat pe hârtie fotografică cu dimensiunea de 30×45 cm. Colecția cuprinde 20 de imagini cu militari români în uniformă austro-ungară și germană, în diferite zone în care aceștia s-au deplasat. Expoziția este un omagiu adus militarilor români ardeleni, care s-au jertfit în Primul Război Mondial pentru adversarii noștri, situație mai puțin cunoscută și apreciată în istoriografie. Prima și ultima imagine îl reprezintă pe col. Septimiu Cuteanu, cu aparatul de fotografiat cu care a realizat imaginile. Acesta a dezertat în timpul războiului și a trecut de partea trupelor române, servind până la sfârșitul războiului ca ofițer în Armata Română”, a precizat col. (r.) Mircea Anghel.
Se alătură o expoziția de postere cu titlul „Craiova în Primul Război Mondial”, alcătuită dintr-o serie de imagini, fotografii și informații din perioada 1916-1918, când Craiova a fost ocupată de armatele Puterilor Centrale și a preluat rolul de cartier general al celui mai important nod militar din regiunea Oltenia – Comandatura germană de etapă nr. 269.
***
Sub același generic „Memoria Olteniei” mai stau o expoziție de meșteșuguri, artă culinară și costume tradiționale din zona Doljului, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, și o prezentare a meșteșugurilor din zona Olteniei realizată de meșteri autentici din județele Olteniei, cu sprijinul Consiliilor Județene din Olt, Vâlcea și Gorj.
„Oltenia și patrimoniul său UNESCO”
Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie vernisează astăzi, ora 12.00, expoziția temporară „Oltenia și patrimoniul său UNESCO” – un discurs al specificităților și al regăsirilor identitare românești. Aduse în atenția publicului sunt artefacte incluse în patrimoniul universal UNESCO, aparținând ceramicii de la Horezu, scoarțe tradiționale românești, mărțișorul tradițional, Călușul – ca dans ritual.
Ceramica de Horezu a fost acceptată în patrimoniul imaterial al UNESCO în 2012, complinind alte tradiții și meșteșuguri românești precum doina și dansul călușarilor. La Horezu, aproape toți localnicii sunt meșteri ceramiști, unii renumiți pe plan extern, precum cei din familiile Bâscu, Mischiu, Pietraru, Țambrea, Paloși, Olaru, Vicșoreanu etc. Aceștia au deprins meșteșugul din generație în generație, păstrând modelele tradiționale și autentice, dar și-au imprimat originalitatea cu măiestrie.
Alături de ceramica de la Horezu, experții UNESCO au considerat în anul 2016 că tehnica de țesut a scoarțelor românești la război este demnă, în egală măsură, de a sta alături de toate celelalte forme de artă și cultură recunoscute universal ca forme de expresie a creativității, identității și coeziunii sociale. În afară de dansul călușarilor, doină, tehnicile tradiționale de realizare a scoarței românești și meșteșugul olăritului de la Horezu, patrimoniul UNESCO s-a îmbogățit în anul 2017 cu sărbătoarea Mărțișorului, ca element esențial în promovarea și salvgardarea patrimoniului cultural național, atât la nivel local, cât și internațional.
Întreaga narație muzeologică va fi susținută de module expoziționale care vor pune în valoare obiectele etnografice intrate în patrimoniul universal, fiind întregită de jocul călușarilor prezentat într-un film documentar. „Prin demersul expozițional propus, specialiștii secției doresc să puncteze elementele care țin de cultura tradițională românească și care sunt menite să conserve, salveze și să promoveze elemente specifice culturii noastre tradiționale”, precizează reprezentanții Muzeului Olteniei. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 24 martie, zilnic, între orele 9.00 – 17.00, accesul publicului fiind liber.
Expoziție de bucate, costume populare vechi, covoare și carpete oltenești
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj se alătură instituțiilor care sărbătoresc prima ediție a Zilei Olteniei și vă invită miercuri, 21 martie, ora 13.00, în foaierul Teatrului Național Craiova, să vă bucurați de o frumoasă secvență de viață tradițională doljeană, ilustrată prin bucate, costume populare vechi, straie în miniatură, obiecte de artizanat din lemn, covoare și carpete oltenești.
Evenimentul îi aduce, alături de echipa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, pe Marinela Carauleanu – coordonatorul Ansamblului „Rozele Calafatului”, Mihaela Tomescu – directorul Căminului Cultural Giurgița, pe artizanii Viorel și Rodica Dîlganu din Craiova, pe Anca Dumitrescu, administratorul atelierului „Covorul oltenesc” din comuna doljeană Măceșu de Jos și prof. Marinela Pereanu, din comuna doljeană Gogoșu, care deține o colecție cu peste 300 de costume populare cu o vechime între 100 și 200 de ani.
- Expoziția „Straie populare în miniatură” realizată de Mihaela Tomescu, de la Giurgița, cu exponate păpuși îmbrăcate tradițional, prezentate în Bulgaria, în România la Muzeul Astra Sibiu, pe simezele Galeriilor „Cromatic” ale C.J.C.P.C.T Dolj, în Aeroportul Craiova, la Centrul Multifuncțional
- „Covorul oltenesc”, expoziție realizată de Anca Dumitrescu, Atelierul Măceșu de Jos
- „Dolju-n bucate” de la Calafat și Giurgița – cu preparate tradiționale din Dolj pregătite de Marinela Carauleanu și Mihaela Tomescu
- Expoziția „Costumul popular autentic”, cu exponate vechi din colecția Marinelei Pereanu din comuna Gogoșu, județul Dolj, expoziție vernisată în cadrul celei de a XXIV-a ediții a Festivalului Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”
- Expoziție de obiecte decorative din lemn și mobilier pictat, realizate de artizanii Rodica și Viorel Dîlganu din Craiova
Păpușile și poveștile Teatrului „Colibri” se reunesc la Centrul Multifuncțional
Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” vernisează miercuri, 21 martie, ora 11.00, la Centrul Multifuncțional, expoziția itinerantă de scenografie „Cartea, păpușa, povestea”. Prezentă prima dată la Arad, în anul 2014, la Festivalul Internațional de Teatru de Animație „EuroMarionete”, expoziția reconstituie pentru publicul iubitor de teatru drumul poveștii de la carte la spectacol, prezentând elemente de recuzită, decor și păpuși din spectacolele ce i-au îmbogățit repertoriul aproape 70 de ani.
Din 2014, expoziția și-a continuat călătoria, poposind în Oltenia la Galeria Artis a Muzeului Județean Olt din Slatina, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” de la Târgu Jiu, în Castelul de Apă din Drobeta-Turnu Severin, precum și în Sala Studio a Teatrului „Colibri”. Expoziția de scenografie Cartea, păpușa, povestea va putea fi vizitată la Centrul Multifuncțional, în perioada 21 – 31 martie 2018, între orele 10.00 – 16.00, intrarea fiind liberă.
Tot pe 21 martie, Teatrul „Colibri” celebrează, în cadrul Săptămânii Teatrului, Ziua Internațională a Marionetiştilor şi Păpuşarilor, cu Porți Deschise, ateliere de creație, teatru interactiv, cu expoziția foto „Atitudini” – Marcel Iureș în imagini, evenimente organizate la sediul instituției.
***
Despre implicarea preoților în Primul Război Mondial, despre jertfa lor, despre rolul lor în realizarea Marii Uniri se va vorbi la Craiova miercuri, 21 martie, de la ora 10.00, la cinematograful Inspire. Alături de realizatorii Cristina Liberis și Mircea Gheorghe Abrudan se vor afla Lucian Dindirică – directorul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, arhimandritul Ioachim Parvulescu – starețul Mănăstirii Lainici, istorici, teologi. Cu acest prilej va fi difuzat filmul „Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire”, care va fi reluat la ora 11.00, la cinematograful Patria. Evenimentul este realizat împreună cu Patriarhia Română, Mitropolia Olteniei și Arhiepiscopia Craiovei, iar accesul publicului este liber.