Craioveni condamnaţi definitiv pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

0
374

Trei craioveni au fost condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între 6 luni de închisoare cu suspendare şi 4 ani şi o lună de închisoare cu executare într-un dosar vizând comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia. Hotărârea a fost pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute de Curtea de Apel Craiova, instanţă care a redus pedepsele primite pe fond de inculpaţi. Craiovenii au fost acuzaţi că au prejudiciat bugetul de stat cu aproape 450.000 lei, folosind două societăţi pe care le administrau, în contabilitatea cărora au înregistrat achiziţii fictive de deşeuri metalice.

Reamintim că reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj anunţau că pe 18 aprilie 2016 craiovenii Ion Hîrţa, de 32 de ani, şi Narcisa Cioabă, de 30 de ani, au ajuns în arestul IPJ Dolj, pe baza ordonanţelor de reţinere pentru 24 de ore emise pe numele lor de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Dolj, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia. Potrivit IPJ Dolj, din cercetările poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Ion Hîrţa, de 32 de ani, şi Narcisa Cioabă, de 30 de ani, ambii din Craiova, au creat un circuit economic fraudulos în care au implicat două societăţi comerciale (Catarexton şi Birnef) controlate de cei doi, înregistrând în evidenţa contabilă şi declarând organelor fiscale operaţiuni fictive de achiziţii de deşeuri metalice şi lingouri, de la firme „fantomă” sau care nu au confirmat relaţiile comerciale, având în fapt alt obiect de activitate.

Ulterior controlului fiscal efectuat la una dintre societăţile comerciale, aceasta a intrat în procedura de insolvenţă, însă suspecţii şi-au continuat activitatea infracţională în numele celeilalte societăţi comerciale după acelaşi tipar infracţional. „Prin activitatea infracţională, desfăşurată în perioada septembrie 2013 – decembrie 2015, cei doi suspecţi au creat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă de aproape 450.000 lei. Cei doi craioveni au fost prezentaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar apoi instanţei de judecată, care le-a emis mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile”, au precizat, la momentul respectiv, reprezentanţii IPJ Dolj.

Firma folosită în activitatea infracţională, amendată şi dizolvată

Pe 11 mai 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Ion Hîrţa şi Narcisa Cioabă, împreună cu Vergica Dudă, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, iar pe 30 iunie 2017 instanţa a pronunţat sentinţa. Narcisa Cioabă a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul Primăriei Municipiului Craiova, fiind revocată măsura preventivă a arestului la domiciliu luată faţă de aceasta. Ion Hîrţa a primit 5 ani şi 3 luni închisoare, fiind menţinut în arest la domiciliu, iar Vergica Dudă a primit 6 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 60 de zile de muncă în folosul Primăriei Municipiului Craiova. În plus, firma BIRNEF SRL Craiova a primit pedeapsa de 24.000 lei amendă penală şi pedeapsa complementară a dizolvării, inculpaţii fiind obligaţi şi la achitarea prejudiciului creat.

Inculpaţii au declarat apel, soluţionat vineri, 16 martie a.c., de Curtea de Apel Craiova. Instanţa le-a admis apelurile şi le-a redus pedepsele – Narcisa Cioabă a primit 2 ani, 10 luni şi 20 zile închisoare cu suspendare pe durata termenului de supraveghere de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, iar Ion Hîrţa 4 ani şi o lună închisoare cu executare, în timp ce Vergica Dudă a rămas tot cu pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendare. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă, astfel că Ion Hîrţa, aflat în arest la domiciliu, a fost ridicat şi încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova pentru ispăşirea pedepsei.