Au fost centralizate datele obţinute la simularea examenului de Bacalaureat, susţinută de elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, iar, în ceea ce priveşte procentul de promovabilitate, pentru ultima clasă de liceu, care interesează cel mai mult, a fost apropiat de 40%, cu trei procente peste anul precedent. Sunt şase instituţii de învăţământ preuniversitar, din cele 43 de centre de examinare, care au obţinut 0% şi vor intra într-un proces de monitorizare cât se poate de atentă.
La începutul acestei luni, a avut loc simularea examenului de Bacalaureat, la care au participat elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Au fost făcute cunoscute rezultatele obţinute de tineri, iar procentul de promovabilitate (minimum media 6,00, cu cel puţin 5,00 la fiecare probă) a fost de 39,49% la clasa a XII-a. Au fost obţinute 104 de note de 10, 83 la ultima clasă de liceu. La clasa a XI-a, peste 5,00 , s-a înregistrat un procentaj de 56,57%, la Limba şi literatura română, 64,29% la Istorie şi 26,67% la Matematică.
Între 0 şi 90%
Aşa cum aminteam, clasa a XII-a interesează cel mai mult. Din păcate, sunt şase unităţi de învăţământ care nu au depăşit 0%: Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” Cîrcea, Liceul Tehnologic „George Bibescu” Craiova, Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” Malu Mare, Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” Băileşti, Liceul Tehnologic Special „Beethoven” Craiova şi Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova. Alte instituţii cu procentaj slab sunt Colegiul „Ştefan Odobleja” Craiova (1,02%), Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu” Calafat (1,82%), Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” Craiova (1,59%) etc.
În ceea ce priveşte primele trei locuri, acestea sunt ocupate, în ordine, de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” Craiova (89,74%), Colegiul Naţional „Elena Cuza” Craiova (81,15%) şi Colegiul Naţional „Carol I” Craiova (80,00 %). Nu există nici o notă generală maximă, iar la ultima probă, cea la alegere, cele mai multe note de 10 au fost obţinute la Biologie (21), iar la Geografie a fost o singură lucrare notată cu maxim. Cu date mulţumitoare mai sunt Liceul Teoretic „Independenţa” Calafat (62,02%), Liceul Teologic Adventist Craiova (60,71%) , Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” Craiova (59,28%).
Vor veni şi măsuri
Cum rezultatele sunt departe de aşteptări, vor urma şi măsuri propuse spre adoptare. „Vom monitoriza atent toate liceele care au obţinut rezultate dezastruoase. Pe lângă cele cu 0%, vor intra şi cele care au avut sub 10%. Va fi întocmit un grafic al inspecţiilor şi se va urmări, în principal, frecvenţa elevilor la cursuri, proiectarea didactică, modul în care s-au predat materiile, felul în care s-a realizat pregătirea etc. Miercuri, vom avea o şedinţă cu directorii şi aşteptăm şi de la ei soluţii. Vrem ca, în vară, să obţinem rezultate foarte bune”, a declarat prof. Lavinia Elena Craioveanu, preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat şi inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.