Dolj: Un medic dentist tratează… 1.242 de pacienţi

0
339

Accesul la serviciile stomatologice rămâne în continuare deficitar, dacă este să ţinem cont de statisticile furnizate de Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (CNSISP). În judeţul Dolj, un medic dentist are în grijă, în medie, nu mai puţin de 1.242 de persoane, mai bine decât media naţională (1.338), dar mult mai prost faţă de Bucureşti (697), judeţul Cluj (709), Timiş (737) sau Iaşi (874).

Potrivit medicilor, 90% dintre noi suferă în cursul vieţii de afecţiuni  dentare dar multe dintre acestea ar putea fi evitate prin programe de prevenţie, detecţie şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii. Institutul Naţional de Sănătate Publică în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Centrele Regionale de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică, inspectoratele şcolare, medici dentişti şi medici de familie din întreaga ţară participă activ, timp de o lună (în perioada 20 martie-20 aprilie a.c.), la desfăşurarea campaniei „Dantură sănătoasă, corp sănătos!”, prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale.

Acţiunile derulate vizează publicul larg, de la copii la vârstnici, punându-se un accent deosebit pe consilierea femeilor însărcinate şi a părinţilor cu privire la măsurile corecte de igienă dentară şi informarea asupra consecinţelor nefaste pe care nerespectarea unor reguli esenţiale le poate avea asupra danturii şi organismului.

În vederea realizării acestor acţiuni se are în vedere diseminarea de informaţii privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă în vederea menţinerii sănătăţii orale de către DSP Dolj împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Colegiul Medicilor Dentişti Dolj, primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cabinetele de medicină de familie.

80 la sută din români se confruntă cu probleme dentare

Conform rezultatelor raportate, unul din doi elevi din România nu se spală mai des de o dată pe zi pe dinţi. Cu siguranţă este necesară dezvoltarea unor de politici de sănătate publică care să vizeze direct acest domeniu în vederea creşterii frecvenţei comportamentului de periaj dentar după mesele principale. Periajul dentar este condiţie uşor de atins pentru a îmbunătăţii sănătatea orală a copiilor şi adolescenţilor.

Cele mai recente studii arată că, în prezent, peste 80 la sută din români se confruntă cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile. Un studiu comandat de GSK Consumer Healthcare în 2014 dezvăluie că majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, aşa cum recomandă medicii dentişti, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l mai mult ca un act estetic. Astfel, peste 45% din respondenţi au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de două ori pe zi, deşi un procent de 90% din eşantion este de acord cu importanţa rutinei minime de dimineaţă şi seară.

De ce este important controlul stomatologic

În acest context, medicii atrag atenţia asupra riscurilor pe care le are neglijarea igienei orale asupra stării de sănătate. Cariile netratate pot duce la afecţiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea dinţilor şi pot afecta buna funcţionare a întregului organism. Depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză.

Studiul realizat în 2013 în şcolile din ţară în cadrul campaniei „Zâmbeşte România” anunţă că 38 la sută din copii au placă bacteriană microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală. Placa bacteriană favorizează apariţia cariilor şi problemelor gingivale şi indică lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

Periajul dentar este prima armă în lupta cu placa microbiană, însă pe termen lung este necesară intervenţia profesionistă. Medicul dentist o poate elimina prin detartraj, o operaţiune de curăţare a dintelui la bază, şi de aceea acest serviciu a fost inclus de unii medici dentişti în oferta lor gratuită.

Cea mai bună reţetă pentru dinţi sănătoşi este o dietă echilibrată şi sănătoasă. Este importantă o alimentaţie bogată în fructe şi legume, dar este de evitat expunerea îndelungată a dinţilor la substanţele acide pentru a preveni eroziunea acidă. Consumul de alcool şi fumatul pot cauza probleme grave de sănătate orală.