Preşedinţia Republicii Moldova confirmă: Traian Băsescu şi soţia sa au depus cereri de cetăţenie pe 8 martie

0
331

Traian Băsescu şi Maria Băsescu au solicitat cetăţenia Republicii Moldova pe data de 8 martie, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, Ana Samson, consultant principal pentru relaţii publice al Preşedinţiei Republicii Moldova, precizând că cererile sunt în curs de avizare. “A fost depusă (cererea pentru obţinerea cetăţeniei – n.r.), pe data de 8 martie, de către domnul şi doamna Băsescu. Cererea este în proces de avizare la mai multe instituţii ale statului, iar după ce instituţiile vor da avizul urmează ca preşedintele Republicii Moldova să ia decizia de acordare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ana Samson, consultant principal pentru relaţii publice al Preşedinţiei Republicii Moldova.

Ana Samson a afirmat că termenul legal pentru avizarea cererilor de cetăţenie este de un an de zile, însă, dacă avizele vor fi primite mai devreme termenul va fi mai scurt. “În termen legal este vorba despre un termen de un an de zile, dar sigur că în momentul în care instituţiile vor aviza mai rapid această cerere, preşedintele va lua cererea mai devreme”, a spus Ana Samson.

Potrivit unor surse, experienţa anterioară a instituţiilor de la Chişinău arată că cererile ar putea fi avizate chiar şi într-un termen de trei sau patru luni de zile. Fostul preşedinte Traian Băsescu a cerut, recent, cetăţenia Republici Moldova, având în vedere faptul că actualul guvern de la Chişinău este unul stabil, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate fostului preşedinte.

Potrivit surselor citate, un aspect care va cântări greu în obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova de către Traian Băsescu îl constituie faptul că în timpul mandatelor sale peste jumătate de milion de moldoveni au dobândit cetăţenie română. Fostul preşedinte nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţiile.

Traian Băsescu anunţase încă din 2013 că doreşte să depună cerere pentru cetăţenia moldoveană, după ce-şi va încheia şi cel de-al doilea mandat de preşedinte. De altfel, prima vizită pe care făcut-o, în aprilie 2015, a fost la Chişinău. Cu acel prilej, fostul şef de stat a spus că renunţă, pentru moment, la ideea de a solicită acordarea cetăţeniei moldovene, invocând faptul că situaţia politică din această ţară nu este “propice” pentru un astfel de demers.

“Anterior am declarat că, în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia moldovenească. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, în aprilie 2015.

Tot atunci, Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care i-a transmis că nu va fi o problemă acordarea cetăţeniei.