Sărbătorile teatrului animă scena la „Colibri”

0
427

Trei mari sărbători ale teatrului vor prilejui, zilele următoare, un dens și divers program de activități la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova și, cu siguranță, mare bucurie îndeosebi în rândul celor mai mici dintre spectatori. Este vorba despre Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret (20 martie) – celebrată sub egida ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret), din care şi instituţia craioveană face parte, Ziua Internațională a Marionetiștilor (21 martie) – sub egida UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor), în care, de asemenea, „Colibri” este membru, şi Ziua Mondială a Teatrului (27 martie). „E foarte frumos să venim la teatru, să-i aplaudăm pe artiști și pe toți cei care contribuie la ceea ce înseamnă spectacolul adus în scenă. Dar puțini știu ce se ascunde în spatele muncii și puțini știu că teatrul, în toate aceste forme, are niște sărbători, marcate, în luna martie, în fiecare an, în întreaga lume”, spune teatrologul Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri”.

Începe o nouă serie de ateliere de creație

În perioada 20-27 martie, ElectroCOLIBRI vă invită la sediul său, din Calea București nr. 56, să luați parte la o mulțime de evenimente. Programul se va deschide mâine, 20 martie, ora 18.00, cu vernisajul expoziției de scenografie „Lumi și Eroi / Worlds and Heroes”, urmat, la ora 19.00, de un spectacol de final al atelierelor de creație destinate copiilor, organizate între 1 februarie și 15 martie: „ABC” (coordonator: Rodica Prisăcaru), „Exerciții-poezii pentru cei mai mici copii” (Ionica Dobrescu), „Primul pas pe scenă” (Alis Ianoș), „Jocul de-a joaca” (Oana Stancu), „Să cântăm și să dansăm” (Alla Cebotari) și „Ucenicul păpușar” (Norica Preduț).

O nouă serie a acestora urmează să aibă loc în perioada 1 aprilie – 15 iunie. Înscrieri se fac începând de mâine până pe data de 28 martie, la sediul teatrului, la numărul de telefon 0251.416.323 (între orele 9.00 și 15.00) sau pe e-mail colibricolibri2012@yahoo.com, prețul unui curs fiind de 100 de lei.

Două premiere în două săptămâni

Îi vor urma sâmbătă, 22 martie, ora 18.00, premiera spectacolului „Ursul păcălit de vulpe”, de Ion Creangă, cu scenariul, regia și scenografia semnate de Valentin Dobrescu, iar pe data de 27 martie, ora 11.00 – o repetiție cu public la spectacolul „Eu sunt Shakespeare”. Textul acestuia a fost scris special pentru teatrul craiovean de Alina Nelega – unul dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani, regia este semnată de Gavril Cadariu, totodată directorul Teatrului „Ariel” din Tg. Mureş, iar scenografia – de Tiberiu Toitan (decoruri) şi Ioana Micu (păpuși și costume).

Premiera urmează să aibă loc pe data de 5 aprilie, deși, inițial, fusese anunțată pentru 28 martie. „Ne-au determinat să o amânăm câteva zile producția decorurilor și timpul efectiv de repetiții. Pentru că e un spectacol foarte complex, dificil. Provocarea este foarte mare. Pentru prima dată noi montăm Shakespeare în acest teatru. E un proiect destinat unui alt tip de spectator, cel adolescent și adult”, a explicat managerul Adriana Teodorescu.

Porți deschise timp de trei zile

De asemenea, pe 24, 25 și 26 martie vor avea loc Zilele Porților Deschise la Teatrul „Colibri”. „La celelalte ediții ale acestui eveniment, foarte mulți și-au exprimat dorința și curiozitatea de a vedea ce se întâmplă în teatru, dincolo de sala de spectacol. Și au putut să pătrundă în tot ceea ce înseamnă spațiile instituției – în birouri, în ateliere, în culise, în depozitul de păpuși –, ceea ce se va întâmpla și acum. Nici unul din ungherele teatrului nu va rămâne nevizitat de cei ce vor dori să o facă”, a adăugat Adriana Teodorescu.

 

 

SĂPTĂMÂNA TEATRULUI (20-27 martie)

Joi, 20 martie: Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret (ASSITEJ)

Ora 18.00, Sala Studio: vernisajul expoziției de scenografie din Serbia „Lumi și Eroi / Worlds and Heroes”

Ora 19.00: spectacol Atelierele Fabricii de Povești ElectroCOLIBRI

Vineri, 21 martie: Ziua Internațională a Marionetiștilor (UNIMA)

Ora 10.00: spectacolul „Prințul Broască” – regia Todor Valov, scenariul Veselin Boidev, după povestea Fraţilor Grimm

Sâmbătă, 22 martie, ora 18.00: premiera spectacolului „Ursul păcălit de vulpe”

Duminică, 23 martie, ora 11.00: spectacolul „Ursul păcălit de vulpe”

Luni, 24 martie; Marți, 25 martie; Miercuri, 26 martie

Orele 10.00-16.00: Porți Deschise la ElectroCOLIBRI

Orele 10.00-16.00, Sala Studio: Expoziția de scenografie din Serbia „Lumi și Eroi / Worlds and Heroes”

Joi, 27 martie: Ziua Mondială a Teatrului (ITI)

Orele 10.00-16.00, Sala Studio: Expoziția de scenografie din Serbia „Lumi și Eroi / Worlds and Heroes”

Ora 11.00: Repetiție cu public la premiera spectacolului „Eu sunt Shakespeare”

 

Creații realizate de iscusiți artiști păpușari în expoziția de scenografie „Lumi și Eroi”

Expoziția de scenografie „Lumi și Eroi / Worlds and Heroes” este organizată de Festivalul Internațional al Teatrelor pentru Copii și Otvoreni Univerzitet din Subotica, împreună cu Muzeul Teatrului Vojevodinei din Novi Sad, Academia Comisiei Europene de Păpuși și Mini Teater Ljubljana – Slovenia. A fost prezentată prima dată în luna mai 2013, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Copii Subotica.

Urmărind expozițiile de păpuși din anii precedenți, aparținând Bulgariei, Ungariei, Croației, Rusiei, Slovaciei, României și Poloniei, din cadrul Festivalului Internațional de la Subotica, această expoziție prezintă creații teatrale contemporane pentru copii, executate de iscusiți artiști păpușari. Păpușile, costumele, schițele și fotografiile expuse de artiști din Serbia sunt dovada vie a producțiilor dramatice, inspirate din literatura pentru copii, basme și moșteniri folclorice de pretutindeni.

„Dincolo de intenția de a pune în valoare cele mai interesante exponate și cei mai talentați artiști, scopul prezentării este de a oferi și o imagine din culisele teatrului. Așadar, alături de ideea de a scoate în evidență anumite performanțe și adaptări conceptuale, se află și materializarea unor peisaje, amprenta creatorilor, lumi diverse și eroi”, spun organizatorii. Expoziția a mai fost prezentată în Slovenia, Croația și în Serbia, iar la Teatrul „Colibri” va putea fi vizitată în perioada 20-30 martie.

 

„Ursul păcălit de vulpe” – succes garantat la public!

Cu preconizat succes la public, având în vedere cât de cunoscută și îndrăgită este povestea lui Ion Creangă, spectacolul „Ursul păcălit de vulpe” este pus în scenă de Valentin Dobrescu, care a realizat, totodată, și scenariul și scenografia, pe muzica lui Alin Macovei Moraru. Dau viață personajelor Ionica Dobrescu (Vulpea), Daniel Mirea (Ursul), Adriana Ioncu și Alla Cebotari (Iepurașii), Mugur Prisăcaru (Țăran) și Emanuel Popescu (Măgar).

«M-am bucurat foarte mult cânt s-a hotărât montarea spectacolului „Ursul păcălit de vulpe”, o poveste cunoscută de marea majoritate a copiilor, pentru că toți părinții le-o citesc. Este o poveste scurtă, cu puține întâmplări, dar acolo există un conflict și asta permite realizarea unui scenariu, iar pe baza acestuia, a unui spectacol care durează aproximativ 45-50 de minute. Norocul a fost că acest teatru are o trupă din care poți să alegi actori pentru diferite roluri. Am avut o colaborare deosebită și cu atelierele, care ne-au ajutat foarte mult în realizarea scenografiei, ca și cu echipa tehnică. Cei care vor să vadă „o altfel de poveste” – deși în spectacolul nostru povestea lui Creangă își menține firul, chiar dacă apar noi personaje – sunt invitați sâmbătă, la premieră», a precizat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, regizorul artistic Valentin Dobrescu.

Acesta își leagă numele de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” încă din anul 2002, prin spectacolul „Fantezii pentru copii”, la care semnează regia și scenariul. I-au urmat reprezentații precum „Frumoasa și bestia” (2004), „Cântăreții din Bremen” (2005) și „Sarea în bucate” (2012). Valentin Dobrescu a contribuit la realizarea a 45 de spectacole din repertoriul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani, unde a fost pe rând actor mânuitor, regizor culise, regizor artistic, director adjunct artistic, manager.