La Işalniţa, se investeşte în viitorul tinerei generaţii

0
535

Aflată la numai 15 km de municipiul Craiova, localitatea doljeană Işalniţa este recunoscută îndeosebi pentru vocaţia localnicilor de vestiţi legumicultori, capabili să asigure aprovizionarea pieţelor craiovene, cu întreg sortimentul de legume în tot cursul anului, chiar şi acum, după o iarnă grea care a distrus într-o mare măsură solariile şi serele. Însă, nu numai legumicultura contează pentru viitorul comunei, autorităţile locale făcând eforturi susţinute pentru a crea copiilor şi tinerilor de aici condiţiile optime de dezvoltare şi formare educaţională. Aşa că, încă de când te apropi de centrul localităţii, te gândeşti degrabă că te afli într-o comunitate harnică, în care civilizaţia europeană nu mai e demult o un lucru străin. Racordaţi la reţeaua de apă şi gaze, cu străzi asfaltate şi iluminate, cu o şcoală modernă în care învaţă 500 de copii şi o grădiniţă cu program prelungit la care merg aproximativ 160 de copii, stadion cu nocturnă şi spaţii verzi minuţios amenajate, localnicilor nu le lipseşte nimic ca să trăiască în condiţiile asigurate de un centru urban. Deteriorate de la lucrările întreprinse în ultimii ani pentru construirea reţelelor de apă şi gaze, dar şi pentru canalizare, pe unele tronsoane asfaltul s-a deteriorat, determinând autorităţile să intervină pentru a reface infrastructura pe acele porţiuni de drum. Pe zi ce trece, prin eforturile autorităţilor locale, Işalniţa ia imaginea unei localităţi preocupate de viitorul tinerei generaţii, căreia i se oferă şansa unei educaţii comparabile cu cea din zona urbană, iar roadele eforturilor sunt vizibile.

Buget mai mic în 2012

Deşi este una din localităţile doljene care se autofinanţează, bugetul Primăriei Işalniţa este cu mult mai mic faţă de cel de anul trecut. Autorităţile spun că principala cauză este închiderea platformei Doljchim, care a dus la plecarea agenţilor economici, şi implicit la disponibilizări în masă. “Bugetul pe anul 2012 este 38% faţă de cel din anul 2011. Disponibilizările făcute pe platforma Doljchim şi plecarea agenţilor economici din zonă, ne-au afectat partea de venituri din buget. Cu toate acestea avem contracte în derulare, cum este cel pentru reabilitarea străzilor, care este un acord cadru pe o perioadă de patru ani. Anul trecut s-au realizat 7 km parte de structură de drum, parte carosabilă, urmând ca în perioada următoare, după finalizarea rigolei de o parte şi de alta a străzii, să venim cu stratul de uzură. Pe lângă proiectele în derulare, avem şi alte obiective de investiţii. Vrem să facem centrul comunei, asta după ce terminăm reabilitarea străzilor, şi un sediu de primărie. Amenajarea unei baze sportive ar fi o prioritate, şi la fel şi amenajarea spaţiilor verzi. Am prins în buget un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui parc din fonduri europene”.

Grădiniţă cu program prelungit pentru 160 de copii

Demarat în anul 2010, proiectul dedicat părinţilor cu copii preşcolari este acum mândria autorităţilor din Işalniţa. Este vorba de grădiniţa cu program prelungit din localitate, pentru construirea căreia investiţia s-a ridicat la 5,6 milioane de lei, banii fiind luaţi din fondul de rulment pe 2010. Însă a meritat fiecare bănuţ cheltuit. Construcţia este una de amploare, ocupând o suprafaţă de 1.980 de metri pătraţi şi fiind prevăzută cu opt săli de clasă, călcătorie, spălătorie, bucătărie, sală de mese. Deşi lucrarea nu a fost încă recepţionată decât parţial, pentru că vechea grădiniţa nu mai corespundea normelor de învăţare, iar reabilitarea ei ar fi fost o cheltuială în plus, autorităţile locale au decis să pună noua unitate de învăţământ în funcţiune. Şi nu au dat greş. Sălile sunt amenajate cu mobilier modern, iar desenele de pe pereţi de duc cu gândul la poveştile copilăriei, pentru că peste tot găseşti expuse figurine care reprezintă personajele preferate ale micuţilor. Cadrele didactice au avut grijă să amenajeze un colţişor dedicat desenelor şi colajelor realizate de cei mici, era păcat să rămână sub cheie. De când a fost dată în folosinţă, din septembrie 2011, grădiniţa cu program “after school” a devenit colţul de paradis al copiilor din localitate. „Am gândit o grădiniţă cu program prelungit, care a avut ordin de începere a lucrărilor în luna mai 2010. În acest moment, construcţia este finalizată, şi chiar dacă recepţia nu a fost încă făcută, am dat unitatea în folosinţă pentru că vechea grădiniţa nu mai corespundea din punctul de vedere al condiţiilor, ar reabilitarea ei ar fi fost o cheltuială în plus. Mai sunt câteva lucruri de rezolvat, care nu s-ar fi putut realiza în timpul iernii. Este vorba de amenajarea locurilor de joacă, alei şi împrejmuiri”, a declarat Ovidiu Flori, viceprimarul localităţii Işalniţa. Aici învaţă 160 de copii, prezenţa fiind mai redusă iarna, însă de când încep muncile agricole, unitatea devine locul preferat al prichindeilor din localitate. “Demult ne doream o asemenea grădiniţă, care cu siguranţă concurează cu multe din Craiova, după cum ne-au spus chiar cadrele didactice din oraş care au venit în vizită. Este un loc plăcut şi pentru copii, dar şi pentru noi, iar părinţii pot sta liniştiţi cu gândul că îi aduc într-un loc sigur în care, învaţă, se recreează, îşi fac somnul de după-amiază şi mănâncă sănătos. E foarte important că părinţii au unde să îşi lase copiii atunci când au treabă, mai ales că este un lucru ştiu că la noi în localitate majoritatea oamenilor se ocupă cu agricultura”, spus Niculina Iancu educatoare la grădiniţa cu program prelungit din Işalniţa.

Locuinţe sociale pentru tinerii din localitate

Construirea unui imobil cu 38 de locuinţe sociale pentru tineri cu fonduri de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, este încă o realizarea bifată de autorităţile locale din Işalniţa. Începută în toamna lui 2008, clădirea cu 38 de apartamente şi garsoniere, este aproape de finalizare, mai lipsesc utilităţile, care vor fi introduse în perioada imediat următoare, după care locuinţele vor fi date în folosinţă. Criteriile de acordare a acestora nu au fost încă stabilite de către autorităţi, dar se adresează în special tinerilor căsătoriţi care nu au unde să locuiască. După cum anunţă reprezentanţii primăriei, până acum primărie au fost depuse 65 de cereri pentru obţinerea unei locuinţe sociale. “S-a finalizat construirea blocului de locuinţe sociale, lucrare pe care am început-o în toamna anului 2008. Trebuie doar să mai introducem utilităţile, parte care trebuie realizată din bugetul primăriei, pentru că banii cu care s-a ridicat imobilul au venit de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Imobilul are 38 de apartamente şi garsoniere care vor fi date în folosinţa tinerilor din localitate. Condiţiile de repartizare încă nu au fost stabilite, însă până acest moment au fost deja depuse 65 de cereri pentru aceste locuinţe. Nu pot spune exact când se va întâmpla darea în folosinţă a acestor locuinţe, chiar dacă în bugetul local am alocat bani pentru introducerea utilităţilor, nu este o urgenţă. Vom lua o hotărâre în funcţie de priorităţi”, a explicat viceprimarul de la Işalniţa Ovidiu Flori.

Viceprimarul comunei Işalniţa, Ovidiu Flori:

 „O problemă a comunităţii din Işalniţa este rata şomajului, destul de ridicată. De aceea, în colaborare cu Doljchim, am demarat formarea unui ONG în care urmează să se aleagă un consiliu format din doi reprezentanţi ai Petrom-ului, trei reprezentanţi ai Consiliului Local Işalniţa şi nouă sau şapte reprezentanţi ai comunităţii. Cu acest ONG sperăm să punem bazele unui incubator de afaceri, care să dezvolte afacerile la nivel local, care să creeze locuri de muncă pentru cei disponibilizaţi de pe platforma Doljchim”

 


Primarul comunei Işalniţa, Eugen Bălan:

„Am prins 4,5 km de reabilitarea de străzi pe PNDI, însă nu ştim dacă se va concretiza. Proiectul a fost scos la licitaţie, urmând ca în perioada următoare să se semneze contractul. Pentru ca această investiţie de reabilitare de străzi să se realizeze, noi trebuie să avem deja introdusă canalizarea pe acest tronson. De aceea avem deja pregătit proiectul pentru etapa a doua de canalizare, pe care urmează să îl scoatem la licitaţie. Dacă totuşi nu se va concretiza investiţia pe PNDI o să încercăm, în limitele bugetului, să asfaltăm aceşti 4,5 km de drum din bugetul local”.


O bunăstare care vine din trudă

Din orice parte ai intra în comuna Işalniţa, imaginea este aceeaşi : artere asfaltate, case trainice, lume tânără. Chiar multă lume tânără. Ceea ce îi defineşte pe localnici, aşa cum am mai spus-o în nenumărate rânduri este truda fără preget în spaţiile portejate în care cultivă legume extratimpurii, una care nu se sfârşeşte niciodată. Ahtiaţi a lucrului bine făcut, işelniţenii rămân principalii furnizori de lugume proaspete, de trufadandele pentru pieţele Craiovei, dar şi pentru cele din oraşele de pe Valea Jiului. Işalniţa este o comună frumoasă în toate anotimpurile anului, dar este una în care sudoarea chiar se resimte, în fiecare gospodărie.

ALINA DRĂGHICI ŞI MARIN TURCITU