Antonie Solomon, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj : “Dacă Brâncuși s-a născut a doua oara la Craiova, pot să spun și eu același lucru despre mine”

1
1412
La Muzeul de Artă din Craiova, a avut loc astăzi un eveniment important. S-au marcat 145 de ani de la nașterea sculptorului omenirii, Constantin Brâncuși.  Cu această ocazie, Muzeul a primit o donație din partea familiei Tomiță Țuțuianu , un bust al marelui sculptor care va fi amplasat,  în faţa Centrul International Constantin Brâncuși. La eveniment, au participat oameni de cultură, familia artistului Țuțuianu, oficialități ale județului, conducerea Muzeului de Artă.
“Dacă Brâncuși s-a născut a doua oara la Craiova, pot să spun și eu același lucru despre mine.  Am lăsat în urma o comunitate veche de peste 3500 de ani, cultura de la Cârna, am părăsit vremelnic familia mea” de cultură”, adică părinții mei se ocupau de cultura cerealelor și am venit în Craiova unde am cunoscut cultura spiritului, devenind o fire boemă, înfometată de cunoștințe despre înaintașii noștri. Un popor fără cultură e un popor mort.  Trebuie să avem grijă de ceea ce ne-au lăsat, dacă nu putem să sunăm și la 112 și nimeni nu mai poate salva istoria pe care eu o doresc la vedere, adică numărul statuilor să bată numărul panourilor publicitare. Și mă gândesc câte lucruri putem să facem fiindcă noi, acest județ, a avut un rol important în economia Războiului de Independența și vă întreb unde este “Asta-i muzica ce-mi place”, cum poți să-l pui pe maestrul Tudor Gheorghe într-un loc extrem de vizibil, dar cu un bust de mărimi liliputane și un soclu extrem de înalt? La fel și Ion Oblemenco.  Hai să ne trezim fraților! Și trebuie să iubim cu adevărat acest oraș și acest ținut, cu o dragoste nu de un partener de tăvăleală, ci o dragoste adevărată care impune suferință și mai puțină bucurie.  Dar noi, oltenii în general și noi românii, nu reușim să coabităm pașnic, nu știm să ucidem pe nimeni, în schimb știm să murim și o dată cu noi seminția noastră oltenească.”, a precizat Antonie Solomon, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
La rândul său, directorul Muzeului de Artă din Craiova, arhitectul Emilian Ştefârţă, a declarat

că în posesia Muzeul de Arta Craiova se găseşte de ani buni fără indicarea în registre a numelui autorului  un mulajul în ghips , mulaj ce a servit la turnarea a 3 exemplare identice în bronz unul fiind la Chilinau, altul la Bucureşti si cel de al treilea face obiectul donaţiei. “Din cercetările noastre a rezultat ca acest bust este replica mărită a unui bust realizat in pasta de modelaj de Milita Patrascu care s-a pierdut dar al cărui mulaj original se pastreaza la Tg Jiu.
Cine a fost cel care a realizat bustul marit nu cunoaştem cert este ca nu apartine Militei Pătraşcu Astăzi 19. februarie fiind ziua in care se omagiază naşterea patriarhului sculpturii moderne Constantin Brâncuşi s-a considerat potrivit să aibă loc si donaţia acestui bust în bronz ce poarta titlul Portretul lui Constantin Brancusi. MAC este nimic mai mult decat destinatarul acestei donaţii si nu intentioneaza sa isi aroge vreo alta contribuţie la acest demers afara de acela de păstrător al unei lucrări  realizata in bronz.Corifeii acestei donatii sunt criticul si istoricul Tudor Nedelcea şi vicepreşedintele CJ Dolj Antonie Solomon şi desigur proprietarii lucrarii. Dânşii au considerat oportun ca această donaţie sa aibă loc astăzi 19 februarie fiind o zi cu semnificaţii ample în istoria artei universale dar şi a României. Cum intrarea in MAC este gratuită pe 19 februarie la fel ca în fiecare an va invitam sa vizitaţi , colecţiile permanente , expoziţia Constantin Flondor şi desigur poaspăta achizitie”

1 COMENTARIU

  1. fost primar resapat politic cu veleitati etno-culturale … nu se traieste deloc mai bine in urbe in urma activitatii dumnealui … transpira interesat si primeste salariu degeaba …

Comments are closed.