Fostul director al TNC Craiova, Mircea Cornișteanu, a câștigat procesul cu ANI

1
2193

După aproape patru ani de procese, fostul director al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, Mircea Cornișteanu, a câștigat procesul cu ANI. Pe 12 februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul pe care îl formulase ANI, anulând practic incriminarea conflictului de interese de care a fost acuzat Mircea Cornișteanu. Cunoscutul regizor, care s-a aflat timp de 15 ani la conducerea teatrului craiovean, spune că a fost afectat de acest proces, care a fost unul de durată, dar mai mult de acuzația în sine. Mircea Cornișteanu crede și acum că nu și-a făcut decât meseria de regizor, punând în scenă spectacole de bună calitate, cu succes la public, dar care, în realitate, erau croite pe veniturile destul de modeste ale teatrului.  

În mai 2016, inspectorii de integritate ai ANI constatau că fostul director al TNC Craiova, Mircea Cornișteanu, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală. Concret, Mircea Cornișteanu a fost acuzat că, în perioada 2000 – 2016, a încheiat trei contracte (semnate atât în calitate de reprezentant legal al teatrului, cât şi în nume propriu) şi a aprobat (în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al teatrului) încheierea a 18 contracte, în valoare totală de 182.153 lei, între Teatrul Naţional ”Marin Sorescu” Craiova şi persoana fizică Mircea Cornișteanu. Întrucât, în urma acestor acte, a obținut și foloase materiale, ANI a constatat că Mircea Cornișteanu a încălcat și legislația în materie penală, fiind sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Un proces care a durat aproape patru ani

Din iulie 2016 și până acum, regizorul Mircea Cornișteanu s-a adresat instanțelor de judecată, în încercarea de a demonstra că nu a făcut nimic altceva decât să-și îndeplinească sarcinile ce-i reveneau ca director și, în paralel, meseria de regizor. „Conflictul de interese în cazul meu a constat în faptul că am regizat unele spectacole, în timp ce eram și director al teatrului. Am adus probe în instanță și am arătat că, în toate cazurile, spectacolele mele nu erau așa de scumpe, erau sub costurile pe care le solicitau alți regizori cu care colaboram. Și pot să spun că au fost spectacole de foarte bună calitate. Altfel spus, am ținut cont că trebuie să se facă unele economii cu banii teatrului. Pe de altă parte, dacă mergeam că pun în scenă spectacole cu alte teatre din țară, chiar eu primeam bani mai mulți de acolo”, spune, în apărarea sa, regizorul Mircea Cornișteanu.

ÎCCJ i-a dat câștig de cauză

Pe un proces inițiat în iulie 2016 chiar de Mircea Cornișteanu, Curtea de Apel București a anulat (februarie 2017), pe parte administrativă, raportul de evaluare pe care îl întocmiseră inspectorii de integritate. „Anulează în parte raportul de evaluare nr. 22738/G/II/30.05.2016, respectiv în ceea ce privește identificarea elementelor de încălcare a legislației privind regimul juridic al conflictelor de interese de natură administrativă”, se arată în sentința Curții de Apel București. ANI a făcut recurs la această sentință și procesul a ajuns la ÎCCJ. Sentința finală a fost pronunțată pe data de 12 februarie 2020. „Respinge recursul declarat de ANI împotriva sentinței civile nr. 521 din 20 februarie 2017 – Secția a VIII-a Contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în sentința pronunțată de ÎCCJ, care anulează practic învinuirea adusă fostului director al TNC Craiova. În ceea ce privește partea penală a procesului de integritate, Mircea Cornișteanu fusese scos de sub urmărire penală, în mai 2017, printr-o ordonanță a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Mircea Cornișteanu nu s-ar mai întoarce la conducerea TNC Craiova

Fostul director al teatrului craiovean, Mircea Cornișteanu, spune acum că victoria în instanță este una amară, întrucât procesul l-a uzat moral, fiind greu de acceptat latura penală a procesului. „A fost un proces care a durat mult, ca toate procesele din România. Eu am știu că nu mi-am făcut decât meseria și am căutat dreptatea, apelând la legislație. Dar tot acest demers mi-a adus multe daune morale, fără a le mai pune la socoteală pe cele materiale. Este foarte greu să demonstrezi că tu, ca director și ca regizor, nu ți-ai făcut decât datoria”. Fără a avea vreo legătură cu procesul ce a urmat, Mircea Cornișteanu a părăsit TNC Craiova, tot la începutul lui 2016, când i-a încetat contractul de managment și, în locul său, a fost numit actualul director, Alexandru Boureanu. Întrebat dacă mai este interesat de postul de director al teatrului craiovean, Mircea Cornișteanu a mărturisit că a decis să-și dedice timpul doar carierei de regizor, care numără, până în prezent, peste 160 de spectacole.

1 COMENTARIU

Comments are closed.