Abisul amintirilor la Galeria de Artă din Craiova

0
1388

         Ieri, 17 februarie 2020, la Galeriile de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Craiova, a avut loc expoziția de pictură semnată de Mihaela Miertescu. Tot în spațiul Galeriilor de Artă, publicul craiovean a putut vedea și expoziția de pictură în ulei a noii artiste, Maria Mihaela Matei.

          Curatorul expoziției de pictură a fost Emilian Popescu. Acesta a făcut cunoscut faptul că expoziția este a celor două studente pe care le-a avut, una dintre ele, chiar actuală și anume, Maria Mihaela Matei. „Au fost și sunt mulți studenți pe care i-am avut și care au crescut profesional într-un mod spectaculos. Elena Miertescu, ocupă un loc fruntaș. Acuarela o caracterizează. Ea poate să scoată lumină și din piatră seacă. Tehnica pe care o folosește Elena este foarte grea.”, a continuat acesta. Emilian Popescu mai spune că artista a lucrat mult și a participat la concursuri și expoziții de pictură în țară și în stăinătate. „Elena Miertescu este un artist în devenire, ea este mereu nemulțumită deși a ajuns la un nivel foarte înalt de calitate. Pentru ea, întotdeauna mai este ceva de făcut, ceva de descoperit. Sensibilitatea de care dă dovadă într-un mod firesc, natural, este o caracteristică pe care cu greu o întâlnim la mulți artiști. Mulți încearcă, puțini reușeșc!”, a adăugat acesta.

          Printre cei care au venit să vadă expoziția de pictură semnată de Elena Miertescu se numără și Mihai Pană. „Am venit să văd expoziția fostei mele colege. Așteptările erau mari, știam ce lucrări poate să realizeze. Nu există o lucrare preferată, ineditul fiind surprins în fiecare creație. O identific pe artistă în toate operele de artă și o felicit și pe această cale pentru toată munca depusă”, a spus Mihai Pană. „Sunt la a patra expoziție personală. Am început greu, dar cu drag. Lucrez tot timpul și când lucrările nu au fost reușite, nu m-am gândit o secundă să renunț. Acuarela fiind o stare de spirit, am zis că și mâine este o zi. Numai prin perseverență poți să ajungi unde îți dorești!”, a spus Elena Miertescu.

Picturile trebuie să trezească amintiri

           Emilian Popescu, curatorul expoziției, a spus despre lucrările realizate de Maria Mihaela Matei că abordează peisajul, în special colțul de natură, unde, în lucrările realizate de ea pe pânză în ulei, surprinde prospețimea. „Maria Mihaela Matei are ce căuta aici! Spațialitatea este redată exemplar, contrastele fiind folosite fără a fi ostentative. La ea, atmosfera este calmă și relaxată.”, a mai spus acesta.

„Lucrarea pe care o vedeți acolo, am reușit să o termin aseară. Nu puteam să renunț la această lucrare. Îmi este mult mai ușor să lucrez în ulei pe pânză deoarece pot să fac modificări mult mai ușor. A fi artist înseamnă să îl faci pe cel din fața tabloului să vadă, să miroasă și să simtă ce simți tu fie că este vorba de bucurie, dezamăgire, trădare sau iubire.”, a spus Maria  Mihaela Matei.

Artista a mai precizat faptul că picturile trebuie să trezească amintiri. „Tabloul cu trandafiri, îmi aduce aminte de copilărie, de prima floare pe care i-am dat-o mamei mele. Cu o punguță plină de monede, m-am dus după școală la florăria din colțul străzii și am cumpărat cel mai ieftin trandafir. Ploua cu găleata, mâinile-mi erau înghețate și culmea ironiei, floarea mi-a și căzut. Cu o culoare ștearsă și petale lipsă, trandafirul pe care l-am dus acasă a însemnat pentru mama mea mult mai mult decât puteam eu să îmi dau seama atunci.”, spune Andrada Olaru, o tânără craioveancă pasionată de artele vizuale, care s-a aflat printre cei prezenți la expoziție.