Fosta contabilă a Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Craioviţa Nouă s-ar fi vrut eliberată condiţionat

0
235

Judecătorii Tribunalului Dolj au respins, miercuri, eliberarea condiţionată a Doinei Liana Paraschiv, fosta contabilă, casieră şi administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Craioviţa Nouă, condamnată definitiv, anul trecut, la 2 ani şi 10 luni închisoare cu executare pentru delapidare. Hotărârea Tribunalului este definitivă, iar femeia poate face o nouă cerere la sfârşitul lunii aprilie.

Aflată în penitenciar de pe 15 mai 2015, când a fost condamnată definitiv pentru delapidare, Doina Liana Paraschiv, fostă contabilă, casieră şi administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Craioviţa Nouă, a cerut eliberarea condiţionată. La sfârşitul lunii decembrie 2015 Judecătoria Craiova a respins propunerea, fixând pentru 29 aprilie a.c. termenul de formulare a cererii de eliberare, însă femeia a contestat hotărârea instanţei de fond. N-a avut mai mult noroc nici la Tribunalul Dolj, unde miercuri, 17 februarie a.c., i s-a respins contestaţia, ca nefondată: „Respinge ca nefondată contestaţia formulată de condamnatul Paraschiv Liana Doina, împotriva sentinţei penale nr. 4779/29.12.2015 a Judecătoriei Craiova. În baza art. 275 alin 2 NCPP obligă contestatorul la plata sumei de 50 lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 17.02.2016”, după cum se arată în hotărârea instanţei. Astfel, femeia rămâne în continuare încarcerată în Penitenciarul Craiova.

Reamintim că, pe 3 iunie 2013, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut-o pe Doina Liana Paraschiv, de 62 de ani, din Craiova, acuzată de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Femeia, care a fost administrator, contabil şi casier al Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Craioviţa Nouă, a sustras, în timp, aproape jumătate de milion de lei din banii achitaţi de locatari. „În fapt s-a reţinut că învinuita, în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2011, îndeplinind cumulativ funcţiile de administrator, contabil şi casier la o asociaţie de proprietari din cartierul Craioviţa Nouă, şi-a însuşit din gestiune suma de 453.000 de lei prin înregistrarea în evidenţa contabilă a unor sume mai mici faţă de cele înscrise în chitanţele prin care încasa banii de la proprietari şi prin nepreluarea soldurilor zilnice reale”, au declarat, la momentul respectiv, reprezentanţii IPJ Dolj.

După ce Judecătoria Craiova a respins propunerea de arestare preventivă a femeii, Tribunalul Dolj a admis recursul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, Doina Liana Paraschiv fiind arestată preventiv pe 6 iunie 2013, măsură prelungită până pe 7 octombrie 2013. Procurorii au trimis-o în judecată pe femeie, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 21 iunie 2013. După un an şi jumătate de proces, pe 18 decembrie 2014, magistraţii Judecătoriei Craiova au găsit-o vinovată pe femeie de delapidare şi au condamnat-o la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, iar ca pedeapsă complementară i s-a interzis dreptul de a ocupa funcţia de administrator, contabil şi casier, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale.

În plus, judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Asociaţia de Proprietari nr.1 A Craioviţa Nouă şi au obligat-o pe inculpată la plata sumei de 448.854,97 lei cu titlu de daune materiale la care se adaugă penalităţi de întârziere la RA Termoficare – suma de 500.438,76 lei şi la Compania de Apa – suma de 132.224,21 lei. Doina Liana Paraschiv a atacat hotărârea instanţei de fond, iar pe 15 mai 2015 Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa definitivă. Judecătorii au admis apelul inculpatei şi i-au redus pedeapsa la 2 ani şi 10 luni închisoare, însă tot cu executare, fiind menţinute dispoziţiile cu privire la achitarea sumelor stabilite de instanţa de fond, în aceeaşi zi fiind ridicată şi dusă direct la penitenciar.