Craiova a primit, ieri, vizita unei delegații internaționale, din care au făcut parte Guy Jennigs, director al Departamentului Artă Modernă şi Impresionistă de la Casa Cristie’s din New York, și contesa Marina von Komarovski, redactor-şef al revistei de artă „Van Ham” din Luxembourg. Oaspeții participă la Simpozionul Naţional „Brâncuşiana”, ale cărui lucrări se desfășoară atât la Craiova, cât și la Târgu Jiu. Ieri, delegația a sosit la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, urmând ca astăzi – chiar în ziua în care se împlinesc 138 de ani de la nașterea sculptorului român – să fie primită de primarul Lia Olguța Vasilescu. Programul invitaților mai cuprinde vizitarea Ansamblului sculptural Constantin Brâncuși din Tg. Jiu și a mai multor edificii de patrimoniu din orașul nostru, între care Muzeul de Artă și Biserica „Madona Dudu”.
Devenit deja tradițional, Simpozionul Național „Brâncușiana”, eveniment care, an de an, reamintește contribuția covârșitoare pe care Constantin Brâncuși – născut în Hobița Gorjului, la 19 februarie 1876, și stins din viață la Paris, pe 16 martie 1957 – a avut-o la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Ediția din acest an se desfășoare pe parcursul a două zile, astăzi și mâine, organizatori fiind Primăriile municipiilor Târgu Jiu și Craiova, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu şi Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj, Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filialele Târgu Jiu și Craiova și Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova.
Interesaţi de locul în care marele sculptor a dobândit primele noțiuni în artă
Primii invitați au sosit ieri, la Craiova, cu dorința de a descoperi aici locul în care marele sculptor a dobândit, între 1894 și 1898, primele noțiuni și deprinderi în artă ce aveau să-l consacre câțiva ani mai târziu. Iniţiativa a aparținut Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, prezidată de prof. dr. Victor Crăciun. Cuprinzându-i, între alții, pe Guy Jennigs – director al Departamentului Artă Modernă şi Impresionistă de la Casa Cristie’s din New York, contesa Marina von Komarovski – redactor-şef al revistei de artă „Van Ham” din Luxembourg, și sculptorul Remus Botar-Botaro, din Paris, delegația pornită pe urmele lui Constantin Brâncuși a fost primită la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii. A fost întâmpinată la intrarea în școală de cele șase grinzi din lemn ce provin din atelierul lui Brâncuși de la Paris, apoi invitații au trecut pragul muzeului, în care se păstrează numeroase obiecte ce au aparținut artistului.
„Este o onoare pentru noi să găzduim asemenea evenimente și astfel de oaspeți”
«Au venit, în primul rând, să-l cunoască pe Constantin Brâncuși la el acasă, în Craiova, unde a făcut studiile și a declarat că s-a născut a doua oară. Este aici și Guy Jennigs, de la cea mai mare casă de licitații din lume, Cristie’s, din New York, prin care s-au vândut mai multe opere Brâncuși. Ei vor să vadă orașul, sunt interesați de Muzeul de Artă, care, din păcate, nu poate fi vizitat, și de alte monumente din Craiova», a declarat scriitorul craiovean Tudor Nedelcea, vicepreședinte al Ligii Culturale. Speranța acestuia că autoritățile craiovene vor reconstitui la un moment dat, „cu ceva bani și voință politică”, atelierul lui Brâncuși de la Paris.
«Sunt Zilele Brâncuși, dedicate patronului Colegiului de Arte și Meserii din Craiova. Așa cum se știe, sculptorul spunea că la Craiova s-a născut a doua oară, referindu-se la momentul în care a început să urmeze cursurile acestei școli, în anul 1894. Dacă Brâncuși este considerat începutul sculpturii moderne, Colegiul de Arte și Meserii din Craiova poate fi considerată începutul lui Brâncuși. De aceea este o onoare pentru noi să găzduim asemenea evenimente și astfel de oaspeți», a adăugat prof. Laurențiu Florin Puicin, directorul Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”.
Simpozionul se deschide astăzi, în prezența a numeroși brâncușologi și specialiști în artă
Alături de numeroși brâncușologi și specialiști în artă din țară, invitații iau parte, astăzi, la Simpozionul Naţional „Brâncuşiana”, a cărui deschidere are loc la Palatul Administrativ Târgu Jiu. Sesiunea de comunicări științifice, cu tema „De la Hobița în universalitate – Brâncuși la Craiova”, se desfășoară între orele 10.00 și 14.00 și este urmată de expoziții de carte și de artă și de vizitarea Ansamblului sculptural Constantin Brâncuși.
Partea a doua a evenimentului va fi organizată mâine, 20 februarie, la Craiova, și va cuprinde vizite la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși”, Muzeul de Artă – Palatul „Jean Mihail” și Biserica „Madona Dudu” – locuri legate de biografia sculptorului. La ora 11.00, la sediul școlii se va deschide o expoziție în cadrul căreia își vor prezenta lucrările (pictură, sculptură, artă decorativă, ceramică, design) elevi, profesori și invitați. De asemenea, la Galeria „Arta” va fi prezentat „Târgul de artă 2014” al artiştilor Filialei Craiova a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
„Pentru mine, vizita la Craiova este o nouă experiență și, totodată, o mare provocare. Am fost interesat foarte mult, în ultimii ani, de activitatea lui Brâncuși și simt că am înțeles complet spiritul artistului, spiritul omului. Era important pentru mine să ajung în locul originii sale”, a declarat specialistul în artă modernă de la New York Guy Jennigs.
Prof. dr. Victor Crăciun, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni: «Am vrut să avem această primă întâlnire a noastră în acest loc – la Școala de Arte și Meserii, una dintre cele mai vechi din România. Primul loc în care Brâncuși a creat ceva a fost aici, în această școală, iar locul unde a expus cea dintâi lucrare a sa este Craiova. Am ales să venim aici din cel puțin trei motive. Întâi ca să ne aducem aminte de tot ceea ce s-a întâmplat la acele începuturi ale lui Brâncuși. În al doilea rând, să vă prezentăm niște oaspeți cu totul speciali. Cred că e prima dată când un reprezentant al Casei Cristie’s e prezent la Craiova. În al treilea rând, suntem aici ca să încercăm să perpetuăm în lume numele lui Brâncuși. Se spune că este produsul total al occidentului. Este un mare sculptor occidental, dar în primul rând este român, căci are rădăcini adânci în România».