Premii obţinute de “pandurii” Colegiului Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova

0
575
În perioada 14-16 ianuarie 2022 a avut loc cea de-a XII-a ediție a Concursului Național de Istorie, organizat de Fundația “Mareșal Alexandru Averescu”, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica” și Consiliul Județean Buzău. Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova a fost reprezentat de elevii Dragoș Cotora, George Vlăduț Tuderoiu și Andrei Augustin Juganaru, din clasa a XI-a. Aceștia s-au aflat în competiție cu elevi din celelalte colegii naționale militare, la secțiunea dedicată lor (în cadrul concursului existând și o secțiune dedicată elevilor din liceele civile). Cei trei panduri au reușit să demonstreze constanta lor pregătire, dar și pasiunea față de studiul istoriei, obținând rezultate deosebite.

“Pandurii” Colegiului Naţional Militar “Tudor Vladimirescu ” din Craiova au obţinut rezultate extraordinare, sub coordonarea prof. Nora Cadea, pe care le menţionăm:

Locul al II-lea a fost ocupat de Dragoș Cotora, care, emoționat și mândru în același timp, a povestit: “Experiența trăită la concurs este cu siguranță una la care mă voi uita în urmă cu bucurie. Făcând abstracție de premiile câștigate, conștientizarea istoriei moderne a României m-a făcut să îmi dau seama cum ar trebui să cinstim trecutul, să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul”.

Pe locul al III-lea s-a clasat George Vlăduț Tuderoiu: “Când am plecat pe drumul cunoașterii istoriei moderne a românilor, prea des neglijată de poporul român al zilelor nostre, aveam un simț civic slab dezvoltat, urmând ca procesul formării statului român de astăzi să stârnească în mine un veritabil patriotism și o iubire de țară nestăvilită”.

Andrei Augustin Juganaru s-a întors acasă cu Mențiune I, încântat de “ocazia de a participa la un concurs cu o valoare sentimentală imensă, care mi-a oferit oportunitatea de a vizita Baza Aeriană de la Boboc. Experiența într-un simulator de zbor mi-a trezit interesul pentru o viitoare carieră în cadrul forțelor aeriene. D-na prof. Nora Cadea este un adevărat mentor pentru mine”.

Concursul s-a desfășurat la Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu”. La deschiderea oficială a concursului au participat generalul-maior Dragoș-Dumitru Iacob, președintele Fundației “Mareșal Alexandru Averescu”, generalul de flotilă aeriană Ovidiu Bălan, comandantul Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu”, colonelul Liviu Corciu, directorul Arhivelor Militare Naţionale Române și membru în consiliul director al Fundației, Laurențiu Gavrilă, secretarul general al județului Buzău, profesorul Ionel Meiroșu, inspector școlar general și, desigur, membrii juriului, Manuel Stănescu și Sorin Turturică, împreună cu președintele juriului, colonelul Florin Șperlea, recunoscute personalități în domeniul istoriei militare.
“Bucuria elevilor a fost cu atât mai mare cu cât aceștia au avut șansa de a vizita Baza aeriană de la Boboc: turnul de control și zona pistelor de decolare aterizare-linie de start a aeronavelor din dotarea bazei, Simulatorul de zbor al aeronavei IAR99 Standard, unic în România, expoziția statică cu aeronavele din dotarea bazei – elicopterele IAR316-B, aeronava IAR99 STANDARD și avionul școală IAK-52, apoi Biserica Militară cu hramul “Sfântul Ilie Tesviteanul” și “Sfinții Martiri Brâncoveni”. A doua zi, elevii au mers în vizită la sediul Diviziei 2 Infanterie „Getica” și Fundației „Mareșal Alexandru Averescu”. Totul s-a încheiat cu o minunată lecție de istorie predată chiar în cadrul Muzeului Județean Buzău de specialiștii acestei instituții”, a precizat prof. Nora Cadea.