Un american la Craiova

0
258

Studenţii craioveni sunt, de ceva timp, participanţi la un curs susţinut de un profesor de la „Clemson University”, din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii, în cadrul burselor „Fulbright”. Deja cadrul didactic s-a ataşat de mediul românesc şi se arată încântat de ceea ce a văzut aici. Mai mult, acesta ţine cursuri şi în cadrul unui program dezvoltat de Universitatea din Craiova, în colaborare cu British Council.

ricDe ceva timp în urmă, un profesor de la „Clemson University”, din Carolina de Sud (SUA), susţine cursuri la Universitatea din Craiova. Este venit pe programul „Fulbright”, desfăşurat de SUA, pe un întreg an academic. În cetatea Băniei, a sosit prin colaborarea cu Catedra de Studii Anglo-americane şi germanice, parte a Centrului de Limbi Moderne „Interlingua”, din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova.

Este vorba despre  Rick St. Peter, care este deja ataşat valorilor româneşti, fiul său fiind elev al unei instituţii de învăţământ preuniversitar de prestigiu în Craiova, şi nu numai. „Sunt aici să împărtăşesc din experienţa mea. Deja sunt foarte ataşat de studenţii şi lumea de aici, iar fiul meu urmează cursurile unui liceu de prestigiu. Am găsit tineri foarte inteligenţi şi curioşi şi, credeţi-mă, nu am mai întâlnit aşa ceva. În 2006, am fost la Londra, am mai mers şi în alte state, dar nicăieri nu am văzut o deschidere ca aici. Este un mediu relaxat, în care poţi vorbi pe foarte multe domenii. Este o şansă foarte mare pentru dumneavoastră, cu aceste generaţii tinere”, a precizat Rick Peter.

ric 1Una dintre studente, Simona Tudor, a menţionat: „Pentru noi este o experienţă frumoasă şi necesară. Am văzut ceea ce înseamnă sistemul de învăţământ american, prin acest profesor. Este un om deschis, care a desfăşurat foarte multe activităţi alături de noi, a fost, dacă pot spune aşa, prietenul nostru. Experienţa căpătată este mare şi, acum, pot spune că ne prinde bine, iar, în ceea ce mă priveşte, doresc să rămân în România, dar să cunosc cât mai multe din ceea ce se întâmplă în lume”.

Lector. univ. dr.  Sorin Cazacu, coordonatorul Departamentului de Studii anglo-americane şi germanice din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova, a adus mai multe clarificări: „Domnul profesor este un om care ne-a ajutat şi ne ajută foarte mult. Ţine cursuri şi în cadrul unui alt proiect – cel de pregătire în vederea cu succes a examenului IELTS (Internaţional English Leanguage Testing System). În acest sens, vorbim de cea de-a doua sesiune, care va începe pe 20 februarie, cu trei zile înainte urmând să se încheie înscrierile. Examenul IELTS, organizat de British Council în colaborare cu Universitatea din Craiova, este programat pe 29 aprilie. Prima ediţie s-a finalizat spre sfârşitul anului trecut, iar scorurile obţinute prin evaluare s-au situat între 6,5 şi 8,5, unele foarte bune, care îi pot ajuta pe cei care au obţinut diplome să aplice pentru studii în străinătate şi să fie competitivi pe piaţa muncii”.