Craiovean condamnat definitiv la 17 ani şi 8 luni de puşcărie pentru tentativă de omor asupra unui poliţist

0
179

Un craiovean de 19 ani a fost condamnat printr-o sentinţă rămasă definitivă marţi, 17 ianuarie a.c., la Curtea de Apel Craiova, la o pedeapsă totală de 17 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunilor de ultraj combinat cu tentativă de omor şi conducere fără permis. Craioveanul, fără să aibă permis de conducere, a oprit maşina Audi TT, cu care se plimba, în mijlocul unei străzi din Craiova, un agent de poliţie l-a văzut, s-a dus către maşina lui pentru a-i solicita documentele, însă craioveanul a demarat în trombă, lovindu-l pe agent şi purtându-l zeci de metri pe capotă. Fapta s-a petrecut în urmă cu un an, în ianuarie 2016, autorul a dispărut imediat, fiind prins şi extrădat din Germania, la sfârşitul lunii august. A ajuns în arestul IPJ Dolj pe 26 august şi este în continuare după gratii. Curtea de Apel Craiova i-a scăzut din pedeapsă perioada petrecută în arest preventiv.

curtea de apelReamintim că Severus Iamandiţă, în vârstă de 19 ani, din Craiova, care a lovit intenţionat cu maşina un poliţist al IPJ Dolj, apoi a fugit, a fost trimis în judecată în lipsă, anul trecut, în luna februarie, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de ultraj combinat cu tentativă de omor şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au deschis dosarul penal pe numele lui Severus Iamandiţă, au reţinut în sarcina lui faptul că, „în noaptea de 20/21 ianuarie 2016, în jurul orei 21.20, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, agentul principal Olteanu Cristi Mihai a depistat pe strada „Drăgăşani”, din municipiul Craiova, autoturismul marca Audi TT la volanul căruia se afla inculpatul Iamandiţă Severus, care nu deţine permis de conducere, şi care staţiona în mijlocul drumului, blocând traficul. A coborât din autoturism cu intenţia de a efectua controlul conducătorului autoturismului marca Audi TT, sens în care s-a deplasat prin faţa autoturismului, moment în care conducătorul a accelerat, demarând în trombă, lovindu-l cu partea din faţă a autoturismului şi purtându-l pe capota motorului aproximativ 80 de metri”.

Agentul de poliţie a suferit, conform certificatului medico-legal, leziuni traumatice care necesită pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale. Poliţistul a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova pentru îngrijiri medicale, iar tânărul a dispărut. Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova din 23 ianuarie 2016 s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de Severus Iamandiţă, procurorii solicitând instanţei de judecată arestarea preventivă în lipsă a inculpatului. Pe 25 ianuarie Judecătoria Craiova a admis propunerea procurorilor şi a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele craioveanului. Ulterior au fost făcute demersurile necesare, inculpatul fiind dat în urmărire la nivel internaţional. Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, întrucât s-a stabilit că fapta întruneşte şi elementele constitutive ale tentativei de omor.

Prins în Germania şi extrădat

puscarie (3)Astfel, pe 22 februarie 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Severus Iamandiţă a fost trimis în judecată, în lipsă, pentru ultraj combinat cu tentativă de omor şi conducere fără permis. Inculpatul a fost prins de autorităţile judiciare din Germania în luna iunie, fiind extrădat şi preluat sub escortă de poliţiştii craioveni pe 26 august 2016. A fost prezentat Tribunalului Dolj pe 27 august, instanţa confirmând mandatul de arestare preventivă emis în ianuarie pe numele său, astfel că a ajuns în spatele gratiilor.

Pe 20 octombrie 2016, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Pentru ultraj combinat cu tentativă de omor şi conducere fără permis inculpatul a primit 15 ani şi 8 luni de detenţie, însă inculpatul are la activ mai multe condamnări, astfel că judecătorii i-au contopit pedepsele anterioare şi i-au mai adăugat un spor de 2 ani, rezultând un total de 17 ani şi 8 luni: „Condamnă pe inculpatul Iamandiţă Severus la pedeapsa de 15 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de ultraj. Condamnă pe inculpatul Iamandiţă Severus la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 15 ani închisoare, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, astfel că în final inculpatul Iamandiţă Severus execută pedeapsa rezultantă de 15 ani şi 8 luni închisoare.(…) dispune executarea în întregime a pedepsei de 2 ani închisoare care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată prin prezenta, astfel că în final inculpatul Iamandiţă Severus execută pedeapsa rezultantă de 17 ani şi 8 luni închisoare”, se arată în hotărârea instanţei. În plus, judecătorii au dispus ca inculpatul să-i achite poliţistului 50.000 lei daune morale şi 6.000 lei cheltuieli judiciare statului şi l-au menţinut în spatele gratiilor.

Inculpatul a declarat apel, însă Curtea de Apel Craiova a decis, marţi, 17 ianuarie a.c., să-i respingă apelul, ca nefondat, astfel că rămâne cu pedeapsa primită pe fond: „Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Iamandiţă Severus împotriva sentinţei penale nr. 592/20.10.2016 pronunţată de Tribunalul Dolj. Deduce în continuare arestarea preventivă a inculpatului de la data de 20.10.2016 la zi. În temeiul art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă inculpatul la plata sumei de 200 lei, cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 17.01.2017”.