Se croşetează de zor la noua Termo Urban Craiova SRL

0
438

Primăria Craiova mai face un pas spre constituirea noii societăţi de termoficare pe care o pregăteşte în condiţiile în care falimentul SC Termo mai atârnă de un fir de aţă. Consilierii municipali sunt convocaţi, astăzi, într-o şedinţă extraordinară, pentru a vota intrarea în acţionariatul Termo Urban Craiova SRL a Primăriei Craiova, Primăriei Işalniţa şi Primăriei Vârvoru de Jos.

Noua societate de termoficare se va numi Termo Urban Craiova SRL şi a fost înfiinţată la sfârşitul lunii octombrie 2015, când se punea problema ca actuala societate care furnizează apă caldă şi căldură să intre în faliment. Noul operator a fost creat în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termis Dolj, dar mai sunt de parcurs câţiva paşi până când să fie gata pregătită să o înlocuiască pe defuncta societate. Consilierii municipali sunt chemaţi astăzi să voteze acţionariatul pe care îl va avea noul operator. Astfel, SC Termo Urban Craiova se desprinde din asociaţia Termis Dolj, iar părţile sociale sunt cesionate noilor acţionari.

Craiova, Işalniţa şi Vârvoru de Jos, noii asociaţi la termoficare

Potrivit proiectului de hotărâre, singurul care se află pe ordinea de zi, este vorba de 20 de părţi sociale care sunt cedate astfel: 18 părţi sociale sunt cesionate municipiului Craiova, prin Consiliul Municipal Craiova, şi câte o parte socială comunelor Işalniţa şi Vârvoru de Jos. Prin acelaşi proiect de hotărâre, consilierii municipali o mandatează pe Lia Olguţa Vasilescu, în calitate de primar, să voteze în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termis Dolj transmiterea respectivelor părţilor sociale şi să semneze contractul de cesiune al părţilor sociale în calitate de cesionar.

Este nevoie de un vot pozitiv

Reprezentantul municipiului Craiova la noua societate Termo Urban Craiova SRL va fi Delia Ciucă, care este propusă prin acelaşi proiect de hotărâre. La un alt articol al proiectului se stipulează că aceasta, în calitate de reprezentant a asociatului municipiul Craiova, trebuie „să efectueze operaţiunile de modificare a actului constitutiv al societăţii, precum şi a formalităţilor de înregistrare în Registrul Comerţului”. Cu alte cuvinte, dacă aleşii locali vor acorda un vot pozitiv, în şedinţa de azi, societatea de termoficare Termo Urban Craiova,cu noul acţionariat, este ca şi constituit şi, după ce vor fi îndeplinite şi formalităţile de la Registrul Comerţului, ar putea să înceapă să opereze în folosul craiovenilor.

Dosarul de faliment are termen de judecată mâine

Graba Primăriei Craiova se explică prin faptul că dosarul privind falimentul SC Termo are un termen destul de recent. Principalul creditor al societăţii, Complexul Energetic Oltenia, şi Primăria Craiova – care nu era pregătită 100% ca să preia activitatea de termoficare – a făcut apel la sentinţa Tribunalului Dolj prin care se respingea planul de reorganizare, întocmit de administratorul judiciar. Potrivit administratorului judiciar Maria Somnea, termenul de judecată, stabilit de Curtea de Apel Craiova, este data de 20 ianuarie. Adică mâine, la o zi după votul consilierilor municipali, instanţa de judecată se pronunţă din nou pe marginea falimentului.

Craiovenii rămân fără căldură?

Deşi autorităţile locale se grăbesc să-şi pună ordine în acte pentru a putea opera cu Termo Urban Craiova, totuşi reprezentanţii administratorului judiciar nu se aşteaptă ca instanţa să vină, miercuri, cu o decizie final, dat fiind faptul că este primul termen la Curtea de Apel şi, pe de altă parte, dosarul falimentului este unul voluminos. În cazul în care şi Curtea de Apel menţine decizia Tribunalului Dolj, care a respins planul de reorganizare, atunci SC Termo SRL intră în faliment. Administratorul judiciar Maria Somnea spunea, ieri, că nu este o variantă bună pentru Craiova deoarece, până să se facă transferul către noua societate pregătită acum de Primăria Craiova, ar fi o perioadă în care nu s-ar mai putea furniza căldură populaţiei, iar această perioadă pică prost, în plină iarnă.