Inspectorul – general al Poliţiei de Frontieră Române, prezent, în Republica Moldova, la Forum-ul Flancului de Securitate Est – European

0
181

În perioada 15-16 decembrie 2022, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu a participat, în Republica Moldova, la Forum-ul Flancului de Securitate Est-European organizat de către Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova. 

Evenimentul a reunit reprezentanţi din cadrul Poliţiei de Frontieră, Poliţiei şi înalţi oficiali din peste 10 state, care se află la frontiera estică a Europei şi s-a desfăşurat în contextul eforturilor comune depuse ca urmare la criza generată de conflictul din Ucraina. Scopul acestei întâlniri a fost de a depune un efort comun în gestionarea provocărilor la adresa securităţii interne şi la frontiera, precum şi pentru stabilirea unui răspuns strategic şi operational comun pentru realizarea unui management eficient al frontierelor. În cadrul activităţilor au fost studiate posibilele căi de dezvoltare pentru strategiile de Securitate ale Uniunii Europene, întărirea cooperării internaţionale, în contextul sus-menţionat. Au fost discutate aspecte importante privind securitatea și gestionarea frontierelor, modul de organizare și procedurile standard de operare în timpul unor crize multiple. Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu, a menţionat faptul că la nivelul Poliției de Frontieră Române nu au fost întâmpinate obstacole sau dificultăți majore în implementarea măsurilor de gestionare a diferitelor tipuri de criză cu impact asupra frontierelor. În contextul conflictului din Ucraina s-a actionat în sistem integrat, iar pe lângă autoritățile naționale cu atribuții în gestionarea situației generate de acest conflict, fiind cooptate și ONG-uri sau voluntari, precum și organizații internaționale sau agenții ale Uniunii Europene. În ceea ce privește rolul regulamentelor interne și europene în procesul de luare a deciziilor pe timpul crizelor multiple, mecanismele de răspuns la situațiile de criză existente la nivel național și deciziile adoptate în baza acestora, precum și reglementările Uniunii Europene au contribuit la gestionarea adecvată și optimă a diferitelor situaţii cu care ne-am confruntat recent, asigurând dispunerea și aplicarea de măsuri eficace și eficiente în timp util. De asemenea, s-a reiterat că o solidă cooperare cu țările vecine este esențială pentru prevenirea și combaterea fenomenelor infracționale la frontieră, pentru a asigura un nivel ridicat de securitate în cadrul Uniunii.