Consultări cu reprezentanții autorităților administrației publice locale

0
443

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut ieri, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții autorităților administrației publice locale, ca parte a dialogului Guvernului cu factorii locali de decizie.

Prim-ministrul a făcut apel la responsabilitate și la implicarea reprezentanților autorităților locale în utilizarea banilor europeni, o șansă pentru dezvoltarea comunităților locale. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin Cadrul financiar multianual 2021-2027, România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro, fonduri care pot genera prosperitate și bunăstare pentru cetățenii români.

Consultările au avut loc și în perspectiva finalizării proiectului bugetului de stat pentru anul viitor și, implicit, pentru discutarea mecanismelor de alocare a sprijinului financiar guvernamental pentru bugetele locale și de echilibrare a sumelor repartizate acestora.

Un punct important al discuției l-a reprezentat acordarea subvenției pentru producerea energiei termice furnizată în sistem centralizat populației. În acest context, șeful Executivului a punctat faptul că astăzi, în Guvern, se va decide reducerea TVA la 5% pentru livrarea de energie termică, atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice, măsură ce se va aplica pe perioada lunilor de iarnă, pentru atenuarea creşterii preţurilor.

De asemenea, reprezentanții Guvernului și cei ai administrației publice locale au mai discutat despre finanțarea transportului local al elevilor și plata burselor, despre finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane cu dizabilități; asigurarea fondurilor necesare pentru indemnizațiile asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități, asigurarea finanțării creșelor.

Facilitarea accesului comunităților locale la finanțările din fonduri europene a fost o altă temă ridicată de reprezentanții administrației locale, care au solicitat sprijin Guvernului pentru asigurarea cofinanțării proiectelor. S-a convenit instituirea unui mecanism de sprijin la care să aibă acces comunele, municipalitățile și consiliile județene, respectiv formarea unor consorții administrative care să ofere comunităților locale expertiza unor specialiști în domeniul absorbției fondurilor europene.

De asemenea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a prezentat Programul Național de Investiții Anghel Saligny, context în care au fost analizate proiectele depuse de autoritățile locale în perspectiva finanțării prin acest mecanism.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că este atent la solicitările comunităților locale pentru că acestea reflectă așteptările cetățenilor. În acest context, premierul a subliniat că inclusiv în ședința de astăzi vor fi alocate sume pentru mai mult de 3.000 de comunități locale, care au nevoie de sprijin guvernamental. De asemenea, premierul a arătat că se va analiza alocarea, pentru anul viitor, a unei sume mai mari decât cea din acest an, pentru proiectele locale de infrastructură și pentru buna funcționare a serviciilor de asistență socială și protecția copilului.

Reprezentanții autorităților administrației publice locale au apreciat discuția deschisă cu membrii Guvernului și au mulțumit prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă pentru deschiderea la dialog.

La întâlnirile cu reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România, au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.