Romania pierde meciul cu Olanda si rateaza medaliile la CE de handbal feminin

0
632

Romania a pierdut cu 20-24 meciul cu Olanda din finala mica a Campionatului European de Handbal Feminin care a fost gazduit de Franta. Dezamagite dupa ratarea finalei competitiei si lipsite de aportul unor handbaliste importante, cele doua echipe nu au practicat cel mai bun handbal. La finalul celor 60 de minute de joc, handbalistele batave s-au impus gratie vitezei superioare din prima repriza si si-au adjudecat medaliile de bronz, confirmand calculele bookmakerilor Unibet, unul dintre sponsorii importanti ai competitiei. Acestia au stabilit cota pentru victoria Olandei la 1.32, in timp ce pentru victoria fetelor nostre au afisat cota 4.90.

Romania a terminat pe locul 4, dar in urma acestui rezultat s-a calificat la Campionatul Mondial care va avea loc in Japonia in perioada 30 noiembrie – 15 decembrie 2019, competitie care poate asigura prezenta la urmatoarea Olimpiada. Un alt motiv de bucurie a fost desemnarea pivotului Crina Pintea in echipa ideala a Campionatului European. La randul sau, Elisa Buceschi a ratat sansa de a castiga titlul de golgheter. Handbalista noastra avea nevoie de 8 goluri, dar a reusit sa inscrie doar de doua ori.

Daca ultimele meciuri le-am pierdut la startul reprizei secunde cand aveam o perioada de impotenta ofensiva, in finala mica nu am avut nicio sansa, echipa olandeza fiind la conducerea jocului de la inceput pana la sfarsit. Linia noastra de 9 metri nu a fost deloc inspirata, multe din suturile interilor nostri ducandu-se peste poarta, iar o parte au fost adevarate pase la portar. Cu doar trei goluri marcate de pe 9 metri in prima repriza si fara sa ducem combinatiile pana la extreme, nu am avut cum sa facem fata jocului in viteza practicat de Olanda. Au fost multe actiuni de atac olandeze terminate cu gol la care doua dintre jucatoarele noastre nu apucau sa se replieze pana la jumatatea terenului. Nu este de mirare ca adversarele au intrat cu un avans de 7 goluri la pauza (15-8).

La reluare au urmat deja traditionalele 6 minute in care Romania nu marcheaza, permitand echipei adverse sa se distanteze la 8 goluri. Ultimele 15 minute au mai sters din impresia lasata de echipa noastra. Cu Dedu in mare forma (8 interventii) si pe fondul relaxarii olandezelor, romancele s-au apropiat la 20-23. Au urmat patru atacuri ratate si victoria fetelor antrenate de Helle Thomsen, asa cum s-a intamplat si in meciul din grupele principale.

Ca de obicei, am terminat si aceasta competitie cu senzatia ca am fi putut mai mult. Victoriile entuziasmante din primele trei jocuri ne-au dat sansa sa visam cu ochii deschisi. Tot ele ne-au costat si parcursul ulterior. Folosirea excesiva a titularelor a dus la acumularea unei stari accentuate de oboseala. Dupa primele 6 meciuri, Cristina Neagu jucase 335 de minute din 352 posibile, Pintea 320 din 360, iar Buceschi 260 de minute din 360. Oboseala a dus la scaderea vizibila a vitezei combinatiilor ofensive, dar si la scaderea mobilitatii blocului defensiv.

Jocul Romaniei este mult prea dependent de Cristina Neagu. Accidentarea din meciul cu Ungaria ne-a dus spre zero sansele la medalii. Nu doar golurile sale din momentele dificile ne-au lipsit, ci si angajarile spre pivotul Crina Pintea. Fara Neagu in teren, aceasta a parut a juca cu o singura mana.

In ciuda acestor aspecte, performanta echipei noastre este una deosebita. Victoria superba din meciul cu Norvegia ne-a aratat ca se poate. Calificarea la Campionatul Mondial este o realizare importanta, dar, pentru a reusi o performanta deosebita, trebuie facute unele schimbari. Fara o viteza mai mare de repliere si repunere a mingei in joc, fara o mai rapida circulatie pe faza ofensiva si fara presiune pe intreaga linie a semicercului advers, o medalie sau un titlu vor fi obiective greu de atins, indiferent de cat de bine va juca Cristina Neagu.