Cei mai puternici faraoni egipteni

0
5824

Egiptul Antic fascineaza prin printr-o incredibila longevitate intinsa pe mai mult de 3 milenii, prin farmecul misterelor care au fost dezlegate, prin monumentele  care asteapta sa fie aduse la lumina si prin misticismul legat, in special, de faraoni. Considerati a fi semizei, acestia au stat la baza dezvoltarii unei civilizatii fascinante, a acumularii unor bogatii incredibile si la realizarea unor constructii care starnesc contradictii si in ziua de azi.

Au fost identificate 33 de dinastii, incepand de la Vechiul Regat, pana la Dinastia Ptolemaica, ultima inainte de cucerirea Egiptului de catre romani in anul 30 i.Hr. Dintre numerosii faraoni despre care s-au adunat informatii din sursele care au dainuit, cativa se remarca prin faptele savarsite.

Cea mai lunga domnie in Egiptul antic este considerata cea a lui Pepi al II-lea. Desi sunt ceva controverse, acesta ar fi domnit 94 de ani. Pepi si-ar fi inceput domnia la 6 ani si ar fi murit la 1oo de ani. Varsta la care a murit ar confirma unele scrieri egiptene care dadeau varsta de 110 ani ca varsta ideala de viata pentru vechii egipteni. In timpul sau se instituie cultul mortuar, prin decretele de la Abydos (1), Coptos (4) si Saqqara (1). Acestea stipulau numirea de personal specializat pentru organizarea funeraliilor si scutirea unor temple de impozite si taxe. Complexul sau mortuar se gaseste la Saqqara.

Cel mai cunoscut si mai puternic faraon al Egiptului Antic este considerat Ramses al II-lea. Acesta a urcat pe tron in anul 1279 i.Hr., la varsta de 29 de ani. A trait 96 de ani, dintre care 67 la conducerea tarii. Cum mama sa nu avea sange regal, acesta a trebuit sa-si construiasca o reputatie care sa reziste in timp. Domnia sa a fost marcata de acest tel si de dragostea obsedanta pentru sotia sa Nefertati. El a decis construirea unei noi capitale a Egiptului langa Avaris, la resedinta de vara a tatalui sau, pe care a numit-o Pi Ramesse Aa-nakhtu (Casa lui Ramses, cel prea iubit de Amun si coplesit de victorii). Nu fost doar o alegere care sa alimenteze cultul personalitatii, ci si o mutare cu caracter militar, aici fiind cantonata cea mai numeroasa garnizoana militara. El si-a condus personal armatele in luptele cu asirienii, nubienii, libienii si hititii care amenintau granitele. In timpul sau Imperiul egiptean a atins apogeul, cupinzand Libia, Egiptul, Sudanul, Iordania, Arabia Saudita, Irakul, Siria si o parte a Turciei.

Desi nu este dovedit stiintific, se crede ca in timpul sau a avut loc exodul lui Moise din Egipt, in fruntea a 400 000 de evrei. Acest lucru a facut ca faraonul sa fie prezent in numeroase filme care au redat plecarea evreilor din Egipt: Cele 10 porunci (1923), Biblia:Moise (1995), Printul Egiptului (1998), Cele 10 porunci (1956) sau Exodus: Zei si Regi(2014). Ramses al II-lea a fost sursa de inspiratie si pentru producatorii de jocuri online. In oferta Baumbet Casino(vezi detalii aici despre cazino), singurul cazinou online romanesc, pe langa o multime de jocuri cu simboluri ale Egiptului Antic, gasim si jocul Ramses, care este inspirat de perioada, bogatia si faptele caristmaticului faraon.

Keops a domnit in secolul al XVI-lea i.Hr. El a construit cea mai mare Piramida de la Giza, singura din cele 7 minuni ale lumii antice care a dainuit pana in zilele noastre. Aceasta a fost tinta multor jafuri, ea nefiind foarte securizata, fiind construita cu unelte de bronz. Anul trecut, in interiorul constructiei inalta de 139 de metri si lata de 230 de metri, a fost descoperita o cavitate uriasa de marimea unui avion. Aceasta urmeaza a fi analizata cu metode non-invazive si se presupune a fi o succesiune de camere legate una de alta, fara a se sti daca ascunde artefacte din acea perioada.

Ahmose I (nascut din Zeul Lunii) a intemeiat Dinastia a XVIII-a . El a cucerit Delta Nilului de la hicsosi, a restaurat domnia Tebei asupra Egiptului si a recucerit Canaan si Nubia. Ahmose a reorganizat administratia tarii, a dezvoltat comertul, a redeschis cariere de piatra si mine si a lansat ample proiecte de constructii.

Senusret I a fost unul dintre cei mai cruzi faraoni egipteni. El a masacrat populatiile care migrau din zona Asiei si a cucerit Palestina, Nubia si Libia. Intre 1971-1926, anii in care a fost la conducerea Egiptului, acesta a continut politicile expansioniste ale tatalui sau, a stabilit frontiera sudica langa a doua cataracta si a stabilit relatii diplomatice cu Siria si Canaan. Faraonul a creat un regim centralizat, numind la conducerea regiunilor conducatori care ii erau fideli.

Povestirile despre Egiptul Antic trezesc imaginatia tuturor. Faptul ca ramasite ale acestei civilizatii pot fi vazute in realitate este o binecuvantare pentru cei pasionati sau doar interesati de istorie. Asa se explica faptul ca Egiptul este o destinatie turistica atractiva pentru toata lumea, in ciuda perioadei de instabilitate din ultimii ani.