CFRicite Sărbători!

0
403

Universitatea Craiova – CFR Cluj 2-1

Au marcat: Băluţă 45, Mitriţă 50 / Urko Vera 62.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 26.900.

Universitatea Craiova: Calancea 5 – Popov 7, Kelic 7, Briceag 7 – Martic 7, Mateiu 7, Zlatinski 7, Bancu 7 – Burlacu 6 (77 R. Popa), Mitriţă 7 (63 Gustavo) 6, Băluţă 7. Antrenor: Devis Mangia

CFR Cluj: Arlauskis 6 – Manea 5, Vinicius 6, A. Mureşan 6, Camora 6 – L. Rus 6 (84 Nouvier), Djokovic 6 (61 Urko Vera) 7 – Deac 7, Culio 6, Păun 7 (69 Mailat) 6 – Omrani 7. Antrenor: Dan Petrescu.

Arbitru: Istvan Kovacs (Carei) 6.

Eliminat: Băluţă 80.

Încurajată frenetic de 27.000 de fani, Ştiinţa a încheiat anul cu o victorie frumoasă în faţa liderului

De la Moş Crăciun, fiecare avea cel puţin o dorinţă specială pentru derby-ul din Bănie. Craiova, să câştige măcar un meci important în acest sezon şi să nu piardă definitiv urma CFR-ului. Feroviarii, să-şi onoreze postura de lideri şi intre mai liniştiţi în iarnă. Dan Petrescu, să nu piardă, deşi „Bursucul” are acelaşi discurs de pe la Urziceni şi e-n stare să spună că n-are nicio şansă la titlu şi când e matematic campion. FCSB ţinea şi ea cu oltenii, de la care-l doreşte pe Gustavo, deşi vrazilianul n-a fost titular.

Într-o zi tristă pentru români, în care şi-au purtat ultimul rege pe ultimul drum, şi Universitatea Craiova l-a omagiat pe cel care a pus bazele instituţiei care dă numele echipei. La momentul de reculegere, imaginea Majestăţii Sale a fost proiectată pe tabele, iar Peluza Nord i-a dedicat mesajul: „Oltenia îşi salută Regele. Exemplu de modestie, demnitate şi nobleţe de os domnesc, Mihai I de sânge albastru, nemuritor simbol al istoriei neamului românesc!”.

Înainte de meci, craiovenii se temeau de fazele fixe şi stăteau cu ochii şi pe statistica meciurilor pierdute de CFR cu Kovacs la centru: doar unul din cele 21. La singura dispută directă CSU – CFR condusă de Kovacs, oltenii au ratat cupele europene, deşi aveau nevoie de numai un punct în Gruia. Despre „două echipe diferite” vorbea Mangia, recunoscând cifrele ardelenilor, pentru a scoate în evidenţă stilul ofensiv, „neitalian”, al echipei sale. În infernul creat de cei 27.000 de spectatori pe noul „Ion Oblemenco”, unde Dan Petrescu spunea despre Universitatea că n-ar fi pierdut nici cu Milan, alb-albaştrii au început mai bine, dar n-au obţinut decât câteva cornere. Mateiu l-a arcuit pe Arlauskis, în minutul 20, iar liderul a răspuns 5 minte mai târziu, prin Culio, cu un şut din cădere, pe lângă poartă. Gazdele s-au agitat mai mult, dar CFR-ul a părut echipa mai articulată, cu o idee de joc mai bine pusă la punct. Când careul lui Arlauskis părea ferecat şi tabela se pregătea intactă de pauză, Martic a întors o minge în careu după un corner care se „răcise”, iar Băluţă, ţinut în joc de Manea, a plasat o lovitură de cap spre colţul lung pentru 1-0.

Fazele fixe, Kovacs şi Calancea – problemele alb-albaştrilor

Pauza nu le-a atenuat şocul ardelenilor, care au primit gol imediat după reluare de la celălalt „ponei”. Mitriţă şi-a obţinut de unul singur o lovitură liberă de la 25 de metri şi a finalizat-o cu mare clasă. Ultimul oltean care obişnuia să marcheze astfel era Claudiu Niculescu, dar erau aproape două decenii de când o făcea în alb-albastru. Băluţă putea închide meciul la o oră de la start, dar exteriorul său a nimerit transversala. Imediat, fanii au dat drumul „valurilor” de sărbătoare, dar au făcut-o prea devreme. Dan Petrescu a făcut o mutare extrem de inspirată, aruncându-l în luptă pe Urko Vera, chiar la un corner, iar spaniolul a marcat când încă îşi vâra tricoul în şort. Aşadar, de ce se temeau – fazele fixe, craiovenii n-au scăpat, dar, ca şi în tur, au fost trădaţi de propriul portar, Calancea ratând intervenţia la acel corner. Nici de altă „sperietoare” n-au scăpat oltenii, Kovacs lăsându-i fără Băluţă în ultimele 10 minute, deşi căpitanul Ştiinţei nu-l faultase pe Culio. Golul le-a dat aripi băieţilor lui Dan Petrescu, care au pus presiune pe careul oltenilor, pentru revenire imediată, iar Calancea a încercat să mai spele din ruşine prin plonjonul la reluarea lui Omrani. Pe contraatac, Martic a ratat incredibil desprinderea, dropul său fiind eficient doar la rugby. Petrescu a forţat cu alte două schimbări ofensive, dar Craiova nu s-a apărat pe final în 10, ci în 27.000, câştigând astfel ultimul meci al anului şi totodată primul derby al sezonului. Având nevoie stringentă de puncte pentru a rămâne aproape de CFR, Craiova a jucat la rezultat, poate pentru prima dată în acest campionat. Şi l-a obţinut.

Mangia: „A fost o seară deosebită, o atmosferă deosebită”

Despre meci, Devis Mangia a avut următorul discurs: „Am preferat să încep meciul cu o linie de fundaşi cu experienţă şi am fost nevoiţi să-l folosim pe Burlacu titular. Am jucat bine în prima repriză, am început bine partea a doua, dar am suferit pe final, când am jucat în inferioritate numerică. Când întâlneşti echipe ca CFR Cluj trebuie să fii atent. Este o echipă cu multă experienţă care poate taxa orice greşeală. Important e rezultatul. Aşa e totdeauna în fotbal, controlam partida şi puteam face 3-0 la transversala lui Băluţă, apoi s-a schimbat şi puteam pierde totul, după eliminare s-a întors jocul. Din fericire, băieţii s-au concentrat, nu s-au relaxat şi au rezistat până s-a încheiat”.

Atmosfera de pe stadion l-a impresionat şi pe italian: „A fost o seară deosebită, o atmosferă deosebită. Când am ajuns, mi s-a zis că voi vedea când vom juca la Craiova, totul se va schimba, când vom juca la Craiova stadionul va fi mereu plin, eu vedeam cum e la Severin şi mi se părea greu, având în vedere că jucam cu trei-patru mii de spectatori. Le mulţumesc tuturor, am jucat într-o atmosferă spectaculoasă, fantastică”.

Băluţă: „M-ar fi durut sufletul să ne egaleze”

Alex Băluţă a declarat la final: „Mă aşteptam să fie un meci cu mulţi nervi. S-au încins spiritele la sfârşit. Nu mai poţi să le spui nimic arbitrilor. Nu poţi nici să respiri pe teren. Am primit uşor primul galben. Mi s-a părut normal să îl întreb de ce mi-a dat galben. Mi-a zis să tac din gură. La al doilea galben, Culio a fost şmecher, a căzut uşor şi am primit cartonaşul roşu pe care nu îl meritam. Voi lipsi cu Dinamo. Nu mai pot schimba nimic. Mi-a părut rău, mai era din meci. M-ar fi durut sufletul să ne egaleze. Meritam să câştigăm. Am jucat ce am pregătit, dacă vom juca aşa ne vom menţine pe primele 3 locuri, mă bucur că am reuşit să facem fericiţi aproape 30.000 de fani. O să merg liniştit în vacanţă”. Despre eliminarea căpitanului său, Mangia a spus: „Băluţă este un jucător care iubeşte mult echipa. Trebuie să crească şi să nu cadă în aceste capcane”.

Dan Petrescu: „Marele avantaj al Craiovei e că joacă mereu în 12”

Ca de obicei, Dan Petrescu a incriminat arbitrajul, deşi Urko Vera a făcut henţ înainte de a marca, Băluţă a fost eliminat degeaba, iar Omrani merita să fie eliminat, după ce l-a călcat pe Martic. „Ei au fost mai buni în primele 15 minute, noi am jucat mai bine 70 de minute, dar nu a fost de ajuns. Nu a fost corner la primul gol, a fost penalty clar la Gustavo, când a preluat mingea cu mâna în careu. Nu e o înfrângere apăsătoare, am jucat cu o echipă foarte bună, cu un public extraordinar şi un stadion superb. Suntem mult mai bine decât ne aşteptam, e clar că nu meritam să pierdem acest meci, dar am primit acest gol în ultima secundă din prima repriză. O greşeală incredibilă! Dacă intram cu 0-0 era greu pentru Craiova, pentru că erau nevoiţi să atace. Craiova e o echipă tehnică, foarte bună, care a ştiut ce vrea şi, cu câteva decizii în favoarea lor, au obţinut ce au vrut. Ne vom întări şi noi şi toate meciurile din play-off vor fi ca acesta. Marele avantaj al Craiovei e că joacă mereu în 12” a spus „Bursucul”. Ciprian Deac a adăugat: „Noi ne-am învins singuri, am pierdut acest meci pentru că ne-am trezit târziu. Nu suntem o echipă invincibilă. Te simţi fotbalist pe un asemenea stadion. Mie mi-a plăcut şi atmosfera, dar din păcate gazonul nu e prea bun. E unul dintre cele mai proaste gazoane din România”.