Prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor: „România odată ce a ieşit din criză s-a gândit la Cercetare şi la Educaţie”

0
443

Conducerea Universităţii din Craiova s-a întâlnit ieri cu presa craioveană pentru a puncta câteva realizări în domeniul educaţiei, dar şi câteva proiecţii pentru anul viitor. Un buget mai mare pentru cercetare este o realizare notabilă care va pune această comunitate academică pe podium. Cercetării i se va dedica luna viitoare o gală de ţinută. Vor fi premiaţi cei care au publicat articole în reviste cotate foarte bine la nivel internaţional, cei care au publicat cărţi la edituri de prestigiu şi cei care au brevetat invenţii în 2014.

Rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor a mulţumit mass-mediei pentru buna imagine făcută mediului universitar, a făcut un elogiu eleganţei şi profesionalismului celor din presa scrisă şi audio-vizuală vizavi de modul în care au reflectat evenimentele derulate de Universitatea din Craiova.  „Vreau să vă mulţumesc pentru colaborarea pe care aţi avut-o în acest an cu Universitatea din Craiova, o colaborare excelentă, la fel ca şi în anii trecuţi. Vă mulţumesc pentru că aţi înţeles situaţia mai dificilă prin care învăţământul superior a trecut o vreme şi nu ne-aţi judecat prea aspru, atunci când am avut de realizat proiecte educaţionale sau de investiţii la Universitate şi am întâmpinat o serie de greutăţi. Universitatea a  încercat să realizeze în plină criză lucruri care să fie în avantajul studenţilor şi a cadrelor didactice şi credem noi că am reuşit destul de bine, luând în calcul contextul. Fără implicare dumneavoastră nu am fi fost astăzi în postura în care să anunţăm o creştere substanţială a numărului de candidaţi la admitere, o creştere a finanţării de bază pe care Universitatea a reuşit să o atragă de la stat cu aproape 10%, în condiţiile în care cele mai multe universităţi de talia noastră au pierdut 10-15%, la finanţare. Vi se datorează în mare măsură pentru că buna imagine pe care dumneavoastră aţi creat-o cu generozitate Universităţii din Craiova a creat acest aflux de candidaţi către noi, pentru că aţi reflectat corespunzător ceea ce noi am vrut să facem bine şi vă mulţumesc. Pentru că vin sărbătorile şi se încheie un an vreau să vă urez la mulţi ani, să vă doresc un an nou plin de realizări. Să sperăm că 2016 va fi un an mai bun. Am depăşit criza, semnele sunt bune şi ne vom întâlni anul viitor pentru a spune toţi că am reuşit să realizăm proiecte mult mai importante decât am reuşit anul trecut”, a subliniat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor.

A crescut alocaţia per student

Mediul academic din Craiova pregăteşte pentru anul viitor, chiar în prima lună o Gală a Cercetării, unde vor fi premiaţi cei mai buni cercetători. „Pe 14 ianuarie o să facem o Gală a Cercetării la Universitate, cu prilejul căreia o să premiem pe cei mai buni cercetători. Universitatea noastră alocă aproximativ 2 miliarde de lei vechi pentru a-i premia pe cei mai buni cercetători ai anului 2014. Este vorba despre cei care au publicat articole în reviste cotate foarte bine la nivel internaţional, cei care au publicat cărţi la edituri de prestigiu şi cei care au brevetat invenţii în 2014. Sunt cei  mai performanţi cercetători ai Universităţii care merită mult mai mult decât putem noi să le dăm. Sumele pentru cercetare, aşa cum sunt ele prevăzute în noul buget, adoptat ieri, vor creşte cu 33% şi vor creşte totodată şi fondurile pentru educaţie cu 22 %, ceea ce ar fi un început bun. Nu ajungem la 6% din PIB, dar o să ajungem la 3,6% din PIB pentru Educaţie şi aproape 1% pentru Cercetare, ceea ce este un progres destul de important. Ca să vă faceţi o idee, în 2011, un student primea de la stat 3150 de lei pe an, apoi alocaţia a scăzut la 2378 de lei pe an, iar acum creşte la 3020 lei pe an”, susţine reprezentantul  mediului academic.

10 proiecte pentru cercetare

Rectorul Universităţii  a mai precizat că nu se ajunge cu finanţarea la nivelul lui 2011, dar este o creştere destul de semnificativă, care cu siguranţă se va repercuta în calitatea programelor pe care le vom putea oferi studenţilor, în posibilitatea de a putea face investiţii mai mari în infrastructură sau de a cofinanţa proiecte europene. „Eu sper totuşi ca aceste lucruri să înceapă odată, pentru că aşteptăm ghidurile de 2 ani. Noi am depus 10 proiecte, sperăm să primim finanţare pentru toate, fiind toate în faza a II-a de evaluare. Sun  proiecte mari, unele de 5-6 milioane de euro, cum este proiectul pentru finanţarea sistemului de irigaţii la Staţiunea Agricolă de Cercetare-Dezvoltare de la Caracal. Sun programe pentru cercetarea şi modernizarea laboratoarelor. Dacă avem o finanţare mai bună, vom putea cofinanţa şi vom realiza o bază de cercetare mai mare la Universitate, care să ne asigure o educaţie bună pentru studenţi şi o vizibilitate mai bună a cercetării româneşti şi craiovene în lume. Sper ca acest an să fie un bun început. Ceea ce este notabil este faptul că România odată ce a ieşit din criză s-a gândit la Cercetare şi la Educaţie”, a spus prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor.