Primarul Vergică Șovăilă: ”2014 a fost un an bun pentru comuna Călărași”

0
339

Nisipurile din zona Dunării i-au învățat pe localnici să fie gospodari și să scoată aurul de acolo de unde alții nici nu ar fi gândit. Comuna Călărași este una dintre localitățile care a trecut demult acest test, iar cea mai bună imagine sunt grămezile de lubenițe pe care le întâlnești pe zeci de hectare de cum începe vara. Acum, iarna, fumul focului de lemne se simte în aer și decorațiunile de Crăciun sunt aninate pe la ferestre, semn că toată lumea așteaptă sărbătorile. Așa cum este și firesc, este momentul în care fiecare așează sub bradul de Crăciun ce a adunat peste an, fiecare face un bilanț și fiecare se gândește la viitor. Într-un interviu pe care a acceptat să-l acorde cotianului „Cuvântul Libertății”, primarul Vergică Șovăilă a tras și el o linie imaginară și a contabilizat, cu pragmatismul care-l caracterizează, ce a fost bun și ce a fost rău în anul care tocmai se încheie.

Vergică Șovăilă

Domnule primar, Vergică Șovăilă, cum ați caracteriza anul care tocmai se încheie într-un singur cuvânt?

A fost un an bun. Să vă şi explic și de ce. În agricultură, am avut producţii bune. Fiind anul ploios, nu a fost nevoie de irigaţii şi, sigur, oamenii au obţinut producţii şi la cereale şi la legume, pepeni verzi, cartofi chiar. Şi în planul infrastructurii, a fost anul în care am demarat lucrările la canalizare şi diferenţa ce a mai rămas la nivelul satului Călăraşi pentru alimentarea cu apă. Am inaugurat Căminul Cultural, avem proiectul pentru sala de spectacole de la Sărata. Am pietruit şi drumurile, unde mai era nevoie de acest lucru.

Care a fost cel mai important moment din viața comunei în acest an?

Inaugurarea Căminului Cultural a fost cel mai important moment al anului pentru că acest lăcaş de cultură va dăinui şi va fi folosit şi de generaţiile viitoare. Este o realizare foarte bună pentru că vechiul cămin începuse să aibă probleme. Nu avea temelie, fiind făcut acum 40-50 de ani.

Cum a fost anul pentru agricultori? Au câștigat mai mulți bani sau au fost în pierdere?

Faţă de anii trecuţi a fost mai bun pentru că a plouat cât era nevoie, iar pe nisipuri acest lucru contează foarte mult. Mă refer şi la grâu pentru că n-a intrat în stres şi au fost multe precipitații în perioada optimă. Mă refer şi la porumb. Nu mai vorbesc de pepeni, de cartoful timpuriu care n-a prins perioada de secetă. Una peste alta, în zona noastră a fost un an bun pentru agricultură.

2014 a fost un an politic plin. Cum comentați evenimentele politice care au avut loc, și ne referim în special la momentul alegerilor prezindențiale?

Din punct de vedere politic, pentru Călăraşi a fost un an bun. Oamenii au ales ceea ce au crezut ei că este bine. Avem foarte mulţi oameni de stânga, chiar şi tineret. La alegerile prezidenţiale, la Călăraşi, a câştigat Victor Ponta cu un procent destul de mare, chiar peste cel de la alegerile locale. Eu, în cele şase legislaturi, nu am obţinut acest procent, din păcate. Ca prezenţă şi ca procent. Victor Ponta a luat în jur de 74%, iar prezenţa a fost în jur de 70%, ceea ce eu nu am avut niciodată. Mai mult de 62-63%… Oamenii au votat ce au crezut ei că este mai bine.

Să schimbă puțin registrul. Așteptăm Crăciunul, ce le așezați localnicilor sub brad?

Avem o serbare de Crăciun. Pe 23 decembrie vom avea o întâlnire cu toţi consilierii locali şi salariaţii din Primărie. Vin copiii din toate şcolile din localitate, pe 23 dimineaţa cu colinde. Important este că vom avea o serbare de încheiere de an, o festivitate în aşa fel încât să marcăm aşa cum se cuvine aceste sărbători. Avem pentru fiecare copil câte un pacheţel, cu mici cadouri, cu brad de Crăciun. Vine Moş Crăciun la toţi elevii. Daruri le vom oferi şi copiilor cu dizabilităţi. La fel şi veteranilor şi văduvelor veteranilor de război. În comună mai sunt cinci veterani de război. Voi merge personal să le ofer aceste cadouri. Noi aveam acea sărbătoare a veteranilor pe care am ţinut-o timp de 20 de ani, dar s-au împuţinat de tot şi atunci am hotărât ca fiecare veteran şi văduvă de veteran să primească un cadou de la noi de la Primărie, de la Consiliul Local, cu dulciuri, poate şi obiecte de îmbrăcăminte. Le ducem noi acasă, personal.

Dumneavoastră cum vă petreceți ziua de Crăciun?

Îmi petrec ziua de Crăciun alături de familie. O să vină copiii. Trăiesc această mare sărbătoare ca majoritatea celor din comună. Sărbătorim ca de Crăciun.

Gătește bine soția dumneavoastră? Ce mâncare nu trebuie să vă lipsească de pe masa de sărbători?

Găteşte foarte bine. Este cea care se ocupă de toate preparatele tradiţionale. Şi la mine în familie se pune pe masă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, cam tot ceea ce mănâncă românul de Crăciun. Mie îmi plac, în general, mâncărurile uşoare. Îmi plac sarmalele, dar să nu fie numai din carne de porc. Să fie şi de pasăre amestecată, mai mult pasăre decât cea de porc. Nu îmi place carnea de porc. Nu de  acum ci de ani de zile. Nu-mi plac cârnaţii din carne de porc, îmi plac cârnaţii mai slabi, cu vită.

Primiți colindătorii? Se mai păstrează tradițiile și obiceiurile de Crăciun?

Un obicei care mie îmi place foarte mult este acela de a primi colindătorii. Cu multă plăcere îi primesc pe cei ce vin cu colindul. Vin şi acasă la mine, vin şi la primărie.  Mă bucură faptul că se păstrează tradiţia. De exemplu, după ce vin la primărie pe 23 decembrie, ei pleacă prin comună îmbrăcaţi în costume populare. Indiferent de vreme merg şi îi colindă şi pe alţi oameni. Este un obicei foarte frumos şi foarte important este că s-a menţinut. În perioada de dinainte de Crăciun aproape că se umple satul de colindători. Fiecare școală se pregătește acum și în afară de asta sunt și alți copii care merg cu colindul. E plăcut, e foarte frumos. Este o atmosferă de sărbătoare unică. Să vezi copiii aceștia frumoși îmbrăcați în costum tradițional este o plăcere.

Vine repede și Anul Nou. Cum veți petrece în noaptea dintre ani?

Și de Anul Nou va fi o atmosferă deosebită în comună. Din păcate, de data aceasta, este primul an de când sunt eu primar când nu realizăm noi, Primăria, Revelionul. Au fost puține cereri. O să avem foc de artificii și în satul Călărași și în satul Sărata. Va dura 5-6 minute ca să marcăm trecerea în anul care vine. În rest o să ne organizăm. Suntem mai multe familii. O să ne simțim bine până la miezul nopții când mergem la focul de artificii. Apoi fiecare stă la casa lui și se odihnește pentru a doua zi pentru că alte familii au nepoți. La noi se sărbătorește două zile Anul Nou, cu vin fiert, cu lăutari. Este frumos, încă este frumos. Chiar dacă parcă nu este ca altădată, dar încă se mai păstrează tradiția din anii de demult.

O urare pentru localnici!

Să fie sănătoși, să aibă un an bun, să ne mai ajute și cel de sus cu ploaia, pentru că la nivelul localității noastre este această problemă cu irigațiile. În rest multă sănătatea, prosperitate, noroc, tot ceea ce își doresc ei în anul care vine să se împlinească și să încercăm fiecare să aducem copiii acasă de pe unde sunt plecați.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU