Tinerii din localitatea Afumaţi au învăţat să îşi ajute comunitatea

0
305

În judeţul Dolj, numărul oamenilor care vor să lucreze pentru a-şi ajuta comunitatea creşte în fiecare an. Fundaţia PACT a identificat mai mulţi tineri din localitatea doljeană Afumaţi, cu care a colaborat pentru a realiza proiecte menite să angreneze tot mai multe persoane care să schimbe felul în care se dezvolta comunitatea lor.

Fundaţia lucrează împreună cu oameni din comunităţile mici şi mijlocii din sudul ţării (ce au până la 30.000 de locuitori), pe care îi încurajează să propună idei de proiecte locale ce vor putea sprijini dezvoltarea profesională şi personală a mai multor membri din localitatea lor, dar şi a comunităţii în general. Astfel, aceasta le oferă beneficiarilor consultanță, facilitare şi instruire, pentru a învăţa să prioritizeze nevoile de la nivelul comunităţii şi să valorifice resursele locale, pentru a scrie un proiect şi a-l implementa, dar şi o finanţare de care au nevoie pentru a-l transforma în realitate.

„De fapt, noi identificăm prin proiectele noastre, în fiecare localitate, acei oameni cu iniţiativă care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea comunităţii lor, dar care au nevoie de îndrumare şi resurse pentru a reuşi. De obicei, începem cu doar câteva asemenea persoane, însă, pe măsură ce acestea lucrează cu noi, reuşesc să angreneze tot mai mulţi membri ai comunităţii în proiectele lor. Am lucrat direct cu 654 de persoane care au format organizaţii comunitare, care la rândul lor au lucrat cu mai mult de 13.500 de oameni din comunitate. Este un efect de cascadă de care ne bucurăm întotdeauna când descoperim oameni cu iniţiativă”, a declarat Ruxandra Sasu, directorul executiv al Fundaţiei PACT.

“Ne aşteptăm să descoperim oameni pe care ne dorim să-i avem alături pe termen lung”

Proiectele implementate de persoanele care se implică în programele desfăşurate de Fundaţia PACT sunt diverse, acestea fiind realizate în funcţie de nevoile fiecărei comunităţi în parte. Astfel, în comuna Afumaţi din judeţul Dolj, proiectul constă în realizarea unei reviste locale care să prezinte noutăţile din cele trei sate învecinate din comună (Afumaţi, Boureni şi Covei). Noua revistă adună într-un loc personalităţile locale, dorinţele şi iniţiativele oamenilor pentru dezvoltarea rurală, dar şi elementele cu specific tradiţional local sau proiectele frumoase ce sunt realizate în zonă. Asociaţia A.B.C. Afumaţi, care implementează acest proiect cu susţinerea Fundaţiei PACT, a atras tineri locuitori din cele trei sate pentru a realiza şi edita revista, astfel încât aceştia să înveţe o nouă meserie şi să promoveze tot ce are zona mai frumos, în specificul ei.

Fundaţia PACT desfăşoară anual programe precum PACT pentru COMUNITATE, prin care încurajează noi oameni şi comunităţi să înveţe cum să ajute la dezvoltarea comunităţii din care fac parte. Pe lângă fondurile obţinute din partea Fundaţiei, beneficiarii programelor învaţă să obţină noi surse de finanţare: investiţia iniţială este suplimentată cu noi resurse obţinute de fiecare comunitate în parte, astfel încât proiectele acestea cresc tot mai mult.

„Ceea ce ne diferenţiază de alte organizaţii este că donaţiile pe care le primim noi sunt distribuite către oameni care vor şi pot să schimbe în bine viaţa comunităţilor din care provin. Toate finanţările pe care le oferim în comunităţi vin din surse private: sponsorizări, donaţii individuale în cadrul evenimentelor şi campaniilor pe care le organizăm. Una dintre cele mai importante campanii pe care o desfăşurăm în prezent este cea de informare a companiilor referitor la posibilitatea de a realiza donaţii către noi, fără niciun cost pentru companie – art. 8 din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea permite decontarea integrală a 20% din impozitul pe profit, în limita a 3 din cifra de afaceri. Ne aşteptăm să descoperim oameni pe care ne dorim să-i avem alături pe termen lung, ca parteneri: persoane care doresc să investească în comunităţile locale din zona lor şi care vor să vadă rezultatele tangibile ale donaţiilor făcute” a completat Ruxandra Sasu.