Victor Ponta, desemnat premier

0
278

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul prin care Victor Ponta este desemnat în calitate de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a informat Administraţia prezidenţială. Preşedintele PSD a fost singura propunere pentru această funcţie făcută de partidele parlamentare ieri, la consultările cu şeful statului pe această temă, care s-au încheiat după aproximativ 20 de minute. Potrivit înregistrării acestei întâlniri, dată publicităţii de Administraţia prezidenţială, preşedintele Băsescu a spus, după ce toate formaţiunile şi-au prezentat punctele de vedere privind funcţia de premier, că a fost avansat un singur nume, Victor Ponta, că cei care au susţinut propunerea au o majoritate confortabilă, iar „lucrurile sunt încheiate”. Abia desemnat, Victor Ponta a declarat că joi la prânz va prezenta structura Guvernului, iar vineri vine cu ea în faţa Parlamentului.

Victor Ponta i-a spus preşedintelui că propunerea de premier făcută de PSD, susţinută şi de PNL, PC, UNPR şi UDMR, este persoana sa şi i-a înmânat documentul în acest sens.  Preşedintele PDL şi co-preşedinte ARD, Vasile Blaga, i-a transmis şefului statului că formaţiunea sa nu are nici o propunere pentru postul de premier, iar acesta i-a spus, râzând: „Dacă aveaţi propunere, poate vă dădeam mandatul, dar, dacă nu aveţi, ce să vă fac?!”. La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că Uniunea nu are nici o propunere de premier, apreciind că cei care au câştigat alegerile au responsabilitatea să conducă Guvernul. Şi minorităţile naţionale l-au propus tot pe Victor Ponta premier. „În momentul de faţă avem un singur nume, acest nume este Victor Ponta, care, teoretic, deşi abordarea mea este că majorităţile se demonstrează în Parlament, teoretic, din ceea ce s-a afirmat, avem 210 mandate la PSD, 149 la PNL, la PC 21, UNPR 15 şi minorităţi 18, asta dă, teoretic, o majoritate confortabilă. Pentru mine, lucrurile sunt încheiate, cu atât mai mult cu cât reprezintă şi voinţa electoratului ca această structură politică să aibă guvernarea României”, a fost concluzia preşedintelui Băsescu. Înaintea consultărilor cu şeful statului, liderii USL au avut o întâlnire şi au decis ca la Palatul Cotroceni să meargă doar patru persoane, câte una de la fiecare partid component al Uniunii. Acestea au fost: Victor Ponta (PSD), Eduard Hellvig (PNL), Daniel Constantin (PC) şi Gabriel Oprea (UNPR). Liderul PNL, Crin Antonescu, a refuzat să participe la consultări, deranjat de faptul că au fost invitate toate formaţiunile parlamentare odată.

Premierul desemnat susţine că joi la prânz va prezenta structura noului guvern

La scurt timp de la desemnarea sa ca viitor premier, Victor Ponta a declarat că joi, la prânz, va fi pregătit cu structura noului Cabinet, astfel încât joi-după-amiază candidaţii de miniştri să poată fi audiaţi de comisiile parlamentare, iar vineri dimineaţă Guvernul să poată veni în Parlament pentru votul de învestitură. „Azi s-a făcut desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, conform voinţei exprimate de electoratul român. Miercuri seara se pot alege structurile noului Parlament. Joi la prânz eu sunt pregătit cu structura Guvernului, candidaţii la funcţia de miniştri şi programul de guvernare – îl trimit la Parlament, astfel încât joi după-amiază pot fi audiaţi, oricât de târziu, miniştrii. Vineri dimineaţă avem votul în Parlament”, a spus Ponta. El a precizat că noul Executiv va depune jurământul vineri la prânz, astfel încât sâmbătă să se poate convoca prima şedinţă de Guvern. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a atras atenţia, ieri, că trebuie promovaţi miniştrii potriviţi, indiferent de carnetul de partid, şi că nu trebuie ca partidele de la guvernare să se mai joace cu opţiunile şi resentimentele personale: „Misiunea lui Ponta e cea mai grea acum, pentru că trebuie să găsească, împreună cu aliaţii, o echipă pe măsură. Important este ca, indiferent de carnetul de partid, să fie selectaţi miniştrii cei mai potriviţi. Să nu ne mai jucăm cu opţiunile personale, ci să promovăm oameni profesionişti. Nu-i o treabă simplă pentru nimeni şi cu atât mai mult pentru el, un om tânăr, cu experienţă mai puţină în viaţa de stat şi care trebuie să înveţe. Dar a dovedit capacitate în învăţare, aşa că sunt, din acest punct de vedere, optimist”.

UDMR şi PDL vor vota contra Guvernului Ponta 2

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că reprezentanţii PDL vor fi prezenţi în Parlament, dar nu vor vota noul Guvern, arătând că sarcina opoziţiei va fi aceea „de a taxa orice deviaţie de la democraţia puterii”. Supărată că a fost lăsată în afara guvernării şi că USL şi-a schimbat decizia în doar câteva zile, şi UDMR a anunţat aseară că va vota împotriva noului guvern. „Vom intra în opoziţie constructivă şi sigur că pe parcursul lunilor şi anilor vom discuta, vom dialoga, vom analiza toate proiectele care privesc educaţie, cultura, modificarea Constituţiei, modificarea regiunilor de dezvoltare. (…) Nu am putut să trecem peste decizia luată de PNL”, a explicat preşedintele Kelemen Hunor. Întrebat dacă este dezamăgit de decizia privind UDMR, acesta a răspuns: „După 23 de ani, se întâmplă prima dată că ceva ce am discutat acum câteva zile se reia în discuţii şi nu este un lucru foarte plăcut, dar nu sunt dezamăgit”.

Patru funcţii de vicepremier

Ponta a anunţat aseară că viitorul său Cabinet va avea patru funcţii de vicepremier, care vor fi ocupate de Gabriel Oprea, Liviu Dragnea şi de PNL. Ponta a mai spus că UNPR nu va avea portofolii în viitorul Cabinet, dar Gabriel Oprea va fi vicepremier. În privinţa unei funcţii de vicepremier pentru Nicolae Păun, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa”, premierul a susţinut că nu s-a discutat niciodată cu grupul minorităţilor naţionale despre funcţii în Guvern. Gabriel Oprea va fi vicepremier fără portofoliu, în timp ce, potrivit unor surse din USL, Daniel Chiţoiu va fi şi vicepremier şi ministru al Finanţelor, iar Liviu Dragnea ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale. Alte nume vehiculate pentru posturile de miniştri din viitorul Guvern, potrivit unor surse din USL: Daniel Constantin – ministrul Agriculturii, Ecaterina Andronescu – ministrul Educaţiei, Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene, Eugen Nicolăescu – ministrul Sănătăţii (dacă Raed Arafat va refuza în continuare), Iulian Iancu – ministrul Economiei, Corneliu Dobritoiu – ministrul Apărării, Radu Stroe – ministru de Interne, Mona Pivniceru – ministrul Justiţiei şi Dan Şova – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.