Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj au anunţat că până acum la nivelul judeţului, au fost identificate cinci cazuri suspecte de Trichinella Spiralis. Două dintre probele de carne infestate au fost descoperite în Craiova, iar restul de trei în localităţile din împrejurimile municipiului.
Pentru confirmarea rezultatelor, toate probele au fost trimise în Mehedinţi, întrucât Laboratorul Direcţiei nu a fost încă acreditat pentru detectarea trichinelozei prin metoda digestiei artificiale. “Uniunea Europeană a impus noi reguli privind depistarea şi confirmarea Trichinellei Spiralis, printr-o metodă care încă nu este la dispoziţia noastră, însă aşteptăm acreditarea în acest sens. Până atunci, probele de carne sunt trimise în Severin, deoarece colegii noştri de acolo detectează carnea infestată prin metoda cerută de UE. Confirmarea celor cinci cazuri de trichineloză este, practic, o chestiune de formalitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Dolj, Costică Retea.
Potrivit acestuia, în baza rezultatelor obţinute prin aplicarea metodei de detectare a trichinelozei prin digestie artificială, proprietarii animalelor infestate cu Trichinella Spiralis pot fi despăgubiţi.