Zece localităţi din Dolj, învăţate cum să se apere la dezastre

0
383

mitropolieMii de pagube şi un sat distrus în întregime: bilanţul sumbru al celei mai mari catastrofe naturale care s-a abătut asupra Doljului, în 2006, odată cu revărsarea Dunării. Nici anii care au trecut şi nici ridicarea din temelii a noi aşezări nu au putut să şteargă din memoria localnicilor şocul dezastrului pe care l-au trăit, pe viu, în acele zile. Un ONG local s-a gândit să întreprindă ceva pentru ca oamenii să ştie măcar ce trebuie să facă şi cum să reacţioneze corect în astfel de situaţii.

Pornind de la această idee s-a născut proiectul „Opoziţie comunitară împotriva evenimentelor dezastruoasa”, care este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR, prin Programul Interreg VA România-Bulgaria, de către Asociaţia „Vasiliada”  a Mitropoliei Oltenia, alături de parteneri de Bulgaria (Asociaţia „Free Youth Center” din Vidin) şi Crucea Roşie – Filiala Dolj.

„La inundaţiile care au afectat, cu anii în urmă, sudul judeţului, ne-am concentrat să îi ajutăm pe oameni, în funcţie de nevoile pe care le aveau atunci, dar ne-am dat seama cât de bine ar fi fost ca aceştia să fi fost pregătiţi să reacţioneze corect şi adecvat la situaţia în care s-au aflat. Prin intermediul acestui proiect ne propunem să facem exact acest lucru, să îi pregătim pe oameni cum să reacţioneze corect dacă se întâmplă o situaţie de urgenţă”, a declarat Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei „Vasiliada”.

Cursurile vor începe din luna decembrie

Începând din luna decembrie, voluntarii de la Crucea Roşie – Filiala Dolj vor merge în localităţile selectate şi vor organiza cursuri de prim ajutor pentru voluntarii care există şi care funcţionează pe lângă autorităţile locale, cât şi pentru alte persoane din comunitate, cum ar fi responsabili cu asistenţa socială sau psihologi. „Suntem pregătiţi cu specialişti foarte buni care vor merge şi îi vor instrui pe aceşti oameni. Pe lângă cursurile de prim ajutor, care sunt extrem de necesare, proiectul prevede şi cursuri de asistenţă psihologică oferită posibilelor victime ale unor situaţii neprevăzute sau dezastre naturale, care lipsesc, deşi sunt foarte utile ”, a precizat Maria Vintilă, directorul Crucea Roşie – Filiala Dolj, partener în proiect.mitropolie (1)

450 de persoane vor fi instruite

În cadrul proiectului, vor fi instruite 450 de persoane, atât din Bulgaria (regiunea Montana şi Vidin), cât şi din Dolj (zece localităţi – Bistreţ, Valea Stanciului, Negoi, Călăraşi, Ostroveni, Măceşu de Jos, Cârna, Giurgiţa, Goicea şi Urzicuţa).

Pe lângă cursurile de prim ajutor şi suport psihologic pentru victimele post-dezastru, proiectul va mai oferi fiecărei comunităţi şi echipamente de care să se ajute la intervenţii: două pompe de stins incendii, o staţie de comunicare radio, 10 kit-uri de prim ajutor, zece veste reflectorizante, zece măşti de praf, o coardă de salvare de la înec.

Valoarea acestui proiect este de 238.481 de euro, fonduri europene, şi va fi implementat, în Bulgaria şi Dolj, până în luna februarie 2018.