„Prevenirea corupţiei – drumul către integritate”, în dezbatere la Craiova

0
381

anticoruptieÎn prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi ai instituţiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ieri, la Consiliul Judeţean Dolj s-a desfăşurat o masă rotundă cu tema „Prevenirea corupţiei – drumul către integritate”, organizată în cadrul proiectului „Labirintul Anticorupţie” – ediţia 2016, derulat de Direcţia Generală Anticorupţie în parteneriat cu Asociaţia ProDemocraţia.

Moderată de Iuliana Iliescu,  manager proiecte în cadrul Asociaţiei Pro Democraţia, dezbaterea a vizat prezentarea efectelor faptelor de corupţie asupra societăţii civile, din nefericire, percepţia populaţiei fiind că există acest flagel în toate domeniile de activitate, dar şi identificarea unor soluţii pentru schimbarea acestei percepţii. Tocmai de aceea, proiectul Labirintul Anticorupţie se adresează în primul rând liceenilor, pentru că ei sunt „generaţia de astăzi” şi trebuie să fie educaţi, să cunoască toate aspectele legale vizând faptele de corupţie, astfel încât, atunci când intră în rândul angajaţilor, să ducă mai departe cunoştinţele acumulate, după cum a explicat şi comisar şef Octavian Melintescu, director general adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

Au fost dezbătute o serie de aspecte cuprinse în Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2016-2020, fiind prezentate şi activităţile de prevenire a corupţiei desfăşurate de către ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj. Astfel, la nivelul judeţului au fost organizate 41 de activităţi de informare la care au participat peste 800 de lucrători, cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În acest context, de la începutul anului la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au fost formulate 10 denunţuri de către cadre ale MAI, privind desistarea faptelor de corupţie, mai exact poliţişti care au refuzat mită. Pe linia combaterii infracţiunilor de corupţie ofiţerii doljeni au obţinut rezultate pozitive, ce au avut la bază buna cooperare cu Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Serviciul Teritorial Craiova din cadrul DNA, DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, procurorul-şef Ion Spiridon fiind prezent la această întâlnire, BCCO Craiova, structura locală a DGIPI şi SRI – Secţia Dolj.anticoruptie (1)

A doua parte a acestui proiect se desfăşoară astăzi. De la ora 10.00, în incinta Centrului Comercial Electroputere, din Craiova, va fi amplasată o construcţie modulară de tip labirint care va oferi cetăţenilor posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte.

Proiectul „Plăteşte zero pentru ce ţi se cuvine” se află la a treia ediţie, municipiul Craiova fiind ultima destinaţie în rândul celor 7 localităţi din ţară unde Labirintul anticorupţie a ajuns anul acesta, respectiv Suceava, Târgovişte, Giurgiu, Zalău, Miercurea Ciuc, Arad şi Craiova. Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj îndeamnă cetăţenii să fie responsabili şi să semnaleze deîndată orice faptă de corupţie săvârşită de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, la linia Telverde anticorupţie 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie sau la numărul de telefon/fax 0251.553.951.