Institutului Cantacuzino va fi redeschis şi readus la Ministerul Sănătăţii

0
339

cantacuzino.697kb8c3ieMinistrul Sănătăţii Vlad Voiculescu pregăteşte un act normativ pentru readucerea la minister a Institutului Cantacuzino în vederea redeschiderii producţiei de vaccinuri în România, a declarat, ieri, premierul Dacian Cioloş.

“Trebuie investit mult. În acest institut nu s-a investit ani de zile. Au plecat medici de acolo. Nici nu mai e la Ministerul Sănătăţii. Fostul ministru al Sănătăţii l-a lăsat să plece, a vrut să scape de el şi l-a transferat la Ministerul Educaţiei. Ştiţi că Educaţia se ocupă doar de cercetare. Acest institut, dincolo de eventualele proiecte de cercetare, ar trebui să-şi reconsolideze şi alte atribuţii. Ştiu că dl ministru pregăteşte un act normativ să-l readucă la Ministerul Sănătăţii. Nu e suficient să-l readuci la Ministerul Sănătăţii. Acolo trebuie şi fonduri, trebuie investit. Au plecat mulţi medici, specialişti… Trebuie recreată capacitatea de analiză, pentru că şi-a pierdut şi statutul de laborator de referinţă”, a spus Cioloş, într-un interviu la radio Europa FM.

El a spus că “foarte probabil” actul normativ ar putea fi adoptat până la sfârşitul anului. “Trebuie reacreditat. Asta nu înseamnă că de la anul începem producerea de vaccinuri. E o piaţă foarte concurenţială de producţie de vaccinuri şi asta înseamnă o capacitate solidă de cercetare, de testare pentru a putea produce vaccinuri autorizate”, a conchis Cioloş.