Craiova, favorita competiției Capitală Culturală Europeană 2021

0
555

Deși în competiție sunt înscrise 13 municipii din țară, Craiova are cele mari șanse să fie desemnată Capitala Culturală Europeană în anul 2021. Primarul Lia Olguța Vasilescu susține că principalul atu al Băniei este, înainte de toate, proiectul de candidatură pe care l-a depus. Autoritățile locale se așteaptă ca juriul european să puncteze bine dosarul Craiovei deoarece au fost atinse toate criteriile care sunt cerute de competiție.

Schimbarea Guvernului Ponta nu va afecta în nici un fel dosarul de candidatură al Craiovei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, a precizat primarul Lia Olguța Vasilescu. Întrebată fiind dacă o astfel de modificare pe scena politică ar putea să influențe cumva demersul cultural al Băniei, edilul a precizat că Ministerul Culturii nu are o implicație majoră în această acțiune și, prin urmare, dosarul Craiovei nu va fi afectat în nici un fel. „Nu are legătură cu schimbarea guvernului, pentru că este vorba de un juriu din toată Uniunea Europeană. Ministerul (n.r. – Ministerul Culturii) ține doar legătura cu orașele participante. Ei ne-au anunțat, de exemplu, că proiectul nostru a ajuns la timp, că a fost depus, că a apărut ghidul și alte lucruri de genul acesta. Este, dacă vreți, o interfață între juriu și orașele candidate”, a explicat Olguța Vasilescu.

Proiectul cultural, principalul atu

Primarul Craiovei a afirmat că, până acum, Primăria Craiova nu a fost interesată să știe cine face parte din juriu, toate demersurile fiind concentrate pe alcătuirea proiectului de candidatură. Care, în opinia primarului, este unul foarte bun. „Până la acest moment nici nu ne-a interesat cine este juriul. Suntem convinși însă că proiectul nostru este foarte bun și că are cele mai mari șanse să fie câștigător”. Olguța Vasilescu susține că inițiativa Craiovei va fi preferată celorlalte candidaturi din țară, în primul rând pentru că se bazează pe un proiect regional, ce aparține mai multor județe, știut fiind faptul că municipiul este susținut de toată Oltenia. „Este singurul proiect depus de o întreagă regiune, nu de un singur oraș. Dar întotdeauna se pot produce surprize”, a mai spus primarul Craiovei.

Craiova, privită ca outsider

Potrivit primarului, Craiova este văzută ca outsider de toate celelalte orașe din România, participante în competiție, dar și acest lucru poate fi un avantaj. „Noi suntem văzuți ca outsideri de  toate celelalte orașe din România, dar până acum, de regulă, au câștigat outsiderii. După cum ne temem să câștige un oraș gen Baia Mare sau unul cu 100.000 de locuitori”. Totuși, cred autoritățile, cheia va sta tot în mâna juriului care va decide cine merită acest titlu. Și aici Craiova va juca o carte importantă deoarece s-a prezentat cu un dosar foarte bun, care îndeplinește aproape toate cerințele. „Proiectul, așa cum l-am depus noi, cred că atinge toate obiectivele stabilite de juriu și sperăm din toată inima să fim noi cei câștigători, fiindcă, spre deosebire de alții care vor să se împăuneze cu acest titlul de capitală, noi chiar avem nevoie de el. Toată regiunea are nevoie de acest proiect. Asta înseamnă o dezvoltare fără precedent a oricărei regiuni care a devenit capitală”.

Juriul european va alege câștigătorul

Potrivit regulilor competiției, câștigătorul titlului de Capitală Culturală Europeană 2021 va fi desemnat de un juriu european compus din 10 membri: experți independenți cu experiență vastă și cunoștințe importante în sectorul cultural, în dezvoltarea culturală a orașelor sau în organizarea unui eveniment precum capitalele europene ale culturii. Aceşti membri sunt aleşi de Parlamentul European, Consiliu și Comisie (câte trei membri) şi Comitetul Regiunilor (un membru). Experţii sunt numiţi de instituţiile europene. Juriul întocmește un raport privind candidaturile, precum și o recomandare pentru desemnarea titlului de Capitală Europeană Culturală. Având în vedere recomandările juriului european, Comisia desemnează, în mod oficial, capitalele europene ale culturii.

În competiția din România sunt înscrise 14 municipii, care și-au depus candidaturile, fiind vorba de Alba-Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş.