Magistraţii Tribunalului Dolj au respins cererea craioveanului de 40 de ani, administrator de societăţi comerciale, ajuns după gratii luna trecută pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la aproape 600.000 lei de înlocuirea a arestării preventive cu o măsură mai blândă. Mai mult, instanţa a admis, luni, propunerea procurorilor şi a prelungit cu 30 de zile mandatul emis pe numele bărbatului. Oamenii legii spun că acesta ar fi încercat să se sustragă de la urmărirea penală cesionând fictiv părţile sociale deţinute în firmă.
Judecătorii Tribunalului Dolj au respins, luni, cererea lui Mircea Ciurar de a fi eliberat din arest cu o măsură mai blândă şi a admis propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj de prelungire a arestării preventive: „Admite propunerea Ministerului Public – Parchetul de pe Tribunalul Dolj privind prelungirea măsurii arestării preventive. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul CIURAR MIRCEA, pe o durată de 30 zile, cu începere de la 22.11.2015 până la 21.12.2015 inclusiv. Respinge cererea formulate de inculpat privind înlocuirea arestului preventiv cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau controlul judiciar. Pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu de la 16.11.2015”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Imediat ce s-a pronunţat hotărârea bărbatul a formulat contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.
Reamintim că reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj anunţau că, pe 22 octombrie a.c., poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au introdus în arestul Inspectoratului, pe bază de ordonanţă de reţinere, pe Mircea Ciurar, de 40 de ani, din Craiova, împotriva acestuia punându-se în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi transmitere fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia. Din cercetările poliţiştilor de la Serviciul de Investigarea a Criminalităţii Economice a rezultat faptul că bărbatul, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a livrat în cursul anului 2011 piei de animale către alte două societăţi şi a efectuat achiziţii de alţi agenţi economici, operaţiuni pe care nu le-a declarat organelor fiscale, sustrăgându-se de la plata TVA şi impozit pe profit şi producând bugetului de stat un prejudiciu de 265.282 lei.
Poliţiştii craioveni au mai stabilit şi faptul că, la data de 1 iunie 2011, persoana în cauză a cesionat fictiv părţile sociale ale societăţii la care era administrator, în scopul de a îngreuna urmărirea penală. „Mai mult decât atât, în perioada 2014 – 2015, craioveanul s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitatea altei societăţi administrate de acesta a unor facturi fiscale fictive prin care a denaturat provenienţa cantităţilor de lână şi piei de animale, achiziţionate în realitate de la persoane fizice (crescători de animale), producând în acest mod un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 308.661 lei”, după cum a precizat la momentul respectiv purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj subcomisar Alin Apostol. Pe 23 octombrie craioveanul a fost prezentat Tribunalului Dolj care a emis mandat de arestare preventivă pe numele său pentru o perioadă de 30 de zile.