Antropologul francez Claude Karnoouh își lansează la Craiova noua sa carte

1
343

Muzeul de Artă Craiova – Palatul „Jean Mihail”, în colaborare cu Alexandria Publishing House, vor organiza vineri, 20 noiembrie, ora 17.00, lansarea celui mai nou volum semnat de cunoscutul antropolog francez Claude Karnoouh, „Raport asupra postcomunismului şi alte eseuri incorecte politic”, în traducerea Teodorei Dumitru. Evenimentul se va desfășura în Sala Oglinzilor a muzeului craiovean, unde vor vorbi despre lucrare prof. univ. dr. Nicolae Panea – decanul Facultății de Litere a Universității din Craiova, și Aurelian  Giugăl – lector la Universitatea Europei de Sud-Est, din București.

Claude Karnoouh s-a născut în 1940, la Paris. Din 1959 și până în 1965 a urmat  la Sorbona studii de științe (fizică și chimie), iar din 1966 până în 1969 –  studii de științe umane (filosofie, antropologie socială, sociologie și lingvistică) la Universitatea Paris X Nanterre. A fost studentul marelui antropolog Claude Levi-Strauss, iar mai târziu Claude Karnoouh i-a fost profesor la Sorbona istoricului Neagu Djuvara, pe când acesta, la vârsta de 68 de ani, urma cursurile Facultății de limbi slave.

 Începând din 1970 este membru al Centrului Național de Cercetare Științifică (CNRS) și a predat, de asemenea, la universități prestigioase:  Universitatea Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlostville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta). În 1973 a întreprins mai multe anchete de etnografie și folclor în satul Breb din Maramureș. După evenimentele din 1989 a petrecut mult timp în România. Din 1991 și până în 2002 a fost profesor invitat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, apoi al Universității de Artă din București, iar în prezent este profesor la Universitatea din București.

 Antropologul și sociologul Claude Karnoouh a făcut multă muncă de teren în țara noastră, a scris în numeroase publicații, articole și eseuri de antropologie culturală și politică,  filozofia culturii și filozofie politică. „Este autor a șase cărți și a purtat o serie de polemici cu nume sonore ale vieții publice românești. Din cărțile sale și din cursurile universitare, e vizibilă simpatia pentru români, popor căruia i-a dedicat o mare parte a studiilor sale și i-a făcut una dintre cele mai lucide analize. A scris una dintre cele mai emoționante pagini despre satul românesc, este prietenul apropiat al țării noastre. Solidaritatea dumnealui cu poporul nostru ne onorează”, spune muzeograf Claudia Mandi, de la Muzeul de Artă Craiova, adăugând că lucrarea pe care o va lansa aici „este o colecție de articole și eseuri scrise de autor, o analiză rece a fenomenelor sociale din România după 1989”.

„Raport asupra postcomunismului şi alte eseuri incorecte politic”, publicat în noiembrie 2014 la Alexandria Publishing House, „antologhează  publicistica semnificativă a gânditorului Claude Karnoouh între 2009 și 2012”, după cum afirmă Aurel T. Codoban, specialist în comunicare și profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” în recenzia pe care a făcut-o acestui volum. „Îi admir prea mult retorica de intelectual francez, bine și fin acordată, îi prețuiesc prea mult excepționala erudiție care îi furnizează numeroasele asociații care țes și susțin textura unei argumentații mereu concrete și redutabile pentru a încerca să-i rezum mai mult ideile și concluziile”, continuă  acesta în aceeași recenzie.

***

Înființată la mijlocului anului 2007, Alexandria Publishing House face parte din grupul de firme cu capital integral autohton Alexandria Group, alături de unul din cele mai importante lanțuri de librării reunite sub un brand românesc, Alexandria Librării. Alexandria Publishing House își propune să reunească în colecția „Gândește” cele mai importante cărți care au schimbat omenirea.

1 COMENTARIU

Comments are closed.