Crearea unui parteneriat strategic economic între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite

0
171

În cadrul vizitei de lucru efectuate de către prim-ministrul României,Viorica Dăncilă, în Emiratele Arabe Unite, cele doua părți, română și emirateză, au agreat instituirea unui cadru mai strâns și mai activ de colaborare și coordonare la nivel guvernamental și astfel au convenit ridicarea nivelului relației bilaterale la nivel de parteneriat economic strategic.

În acest sens, în data de 17 octombrie 2018, șefii Executivelor de la București și de la Abu Dhabi au adoptat ”Declarația comună privind stabilirea unui parteneriat economic strategic între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite”.

Documentul subliniază rolul regional important al Emiratelor Arabe Unite, alături de apartenența României la Uniunea Europeană, care oferă oportunități importante de cooperare, prin dezvoltarea de inițiative comune pentru ambele părți.

De asemenea, menționează obiectivele de cooperare bilaterală în sectoarele prioritare pentru România, respectiv: comerț, investiții, industrie, agricultură, financiar-bancar, energie, transporturi și infrastructură de transport, domeniul IT și tehnologia blockchain, precum și educație, cultură, cercetare-inovare, turism, tineret și sport.

Declarația evidențiază și rolul important al comunităților românești și emirateze din EAU, respectiv România, pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a celor două state.

În cadrul declarației se subliniază necesitatea adoptării, în viitorul apropiat, a unui Plan de Acțiune, document care să stabilească pașii concreți pe care cele două guverne îi vor întreprinde în vederea implementării Parteneriatului Economic Strategic.

Dinamizarea dimensiunii economice și comerciale a relațiilor bilaterale cu statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului constituie un obiectiv specific important al Guvernului României, inclus în Programul de Guvernare 2017-2020.

În acest context, relațiile cu Emiratele Arabe Unite reprezintă o prioritate, atât din perspectiva relațiilor interumane, cât și a potențialului economic și comercial.

România se bucură de o îndelungată tradiție de cooperare cu Emiratele Arabe Unite, stat care reprezintă principalul partener comercial al României în zona Golfului.

Intre cele doua state există un real potențial de colaborare în diverse domenii de nișă, precum tehnologia informației și comunicațiilor, energie regenerabilă, protejarea și conservarea mediului înconjurător, sectorul imobiliar și turism.