Expoziții culinare, cu specific etnografic şi de pescuit, la Festivalul „Juvelnicul cu rânduieli”

0
1019

Simpozion pe teme pescărești, o expoziție culinară cu produse din pește și alta cu specific etnografic și de pescuit, concursul „Cea mai bună ciorbă de pește”, spectacole – sunt numai câteva dintre evenimentele cuprinse în programul primei ediții a Festivalului „Juvelnicul cu rânduieli”. Evenimentul se desfășoară în cadrul celei de-a IX-a ediţii a sărbătorii locale Ziua comunei Ciupercenii Noi, pe parcursul zilelor de astăzi și mâine, 19 octombrie.

Festivalul „Juvelnicul cu rânduieli” este organizat de APLOMB Calafat ca acţiune a proiectului cu finanţare europeană „Reflexii culturale la Calafat – Turism şi tradiţii pescăreşti pe malul Dunării”. Finanţarea a fost obţinută prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, în cadrul Măsurii 2, cu principal obiectiv „Sprijinirea infrastructurii şi a serviciilor legate de turism, în beneficiul micilor comunităţi pescăreşti”, precum şi „Promovarea ecoturismului”. Parteneri ai evenimentului sunt Primăria şi Consiliul Local Ciupercenii Noi și Casa de Cultură Calafat.

Programul debutează astăzi și cuprinde expoziţia „Reflexii şi reflecţii dunărene”, o expoziţie cu specific etnografic şi de pescuit, lansarea albumului „Calafatul turistic” și un spectacol. Mâine, localnicii, dar nu numai, sunt invitați la o expoziţie culinară cu produse din peşte și alta de artă plastică, ca și la un simpozion pe teme pescăreşti. De asemenea, vor avea loc concursul „Cea mai bună ciorbă de pește” și întreceri specifice, un program de fanfară populară și un spectacol artistic susținut de Ovidiu Mihăilescu şi trupa „Joi”.

Proiectul „Reflexii culturale la Calafat – Turism şi tradiţii pescăreşti pe malul Dunării” se derulează pe o perioadă de un an, în care vor fi organizate mai multe festivaluri. Principalele obiective specifice sunt: conştientizarea populaţiei din zona Calafat de importanţa pe care pescuitul a avut-o şi, în continuare, o poate avea pentru fiecare localitate în parte; popularizarea şi dezvoltarea turismului pescăresc; promovarea obiectivelor cu potenţial turistic (clădiri, monumente, lăcaşe de cult, evenimente, situri arheologice, rezervaţii naturale, arii protejate, etc.) din opt localităţi; dezvoltarea spiritului civic şi implicarea tuturor factorilor sociali şi administrativi în ecologizarea zonei.