Contabilul și fostul director al școlii din Daneți, arestați pentru delapidare

0
439

Contabilul și fostul director al Şcolii Profesionale Daneţi au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, ieri după-amiază, sub acuzația de abuz în serviciu în formă continuată, delapidare în formă continuată, fals şi uz de fals cu privire la efectuarea unor achiziţii de bunuri şi lucrări. Potrivit anchetatorilor, cei doi, cu complicitatea primarului comunei Constantin Spiridon, în prezent arestat tot pentru abuz în serviciu, și a unui administrator de firmă, căutat de polițiști întrucât a dispărut de la domiciliu, au creat bugetului local un prejudiciu de peste 240.000 lei prin achiziționarea unor bunuri supraevaluate, dar și prin cumpărarea, în interes personal, a unor obiecte de mobilier, aparatură electrocasnică, tot din bani publici. La percheziții, oamenii legii au ridicat de la locuințele celor doi plasme, laptop-uri și instrumente de grădinărit în valoare de peste 100.000 de lei .

Poliţiştii doljeni din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj i-au reţinut, joi seară, pentru 24 de ore, pe contabilul și pe fostul director al Şcolii Profesionale Daneţi, introducându-i în arest. Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, în urma cercetărilor efectuate de polițiști și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova s-a stabilit că Ionel Goagă, de 47 de ani, din comuna Daneţi, Dolj, fost director al Şcolii Profesionale Daneţi, şi Gheorghe Tănăsescu, de 62 ani, tot din comuna Daneţi, contabil la aceeaşi unitate şcolară, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, prin intermediul lui Constantin Spiridon, primarul comunei, aflat acum în arest pentru abuz în serviciu, prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat, pentru unitatea de învăţământ, de la o societate comercială din Craiova, bunuri la preţuri supraevaluate şi care nu au fost recepţionate în totalitate şi au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat în realitate. Societatea comercială, Sabalux Mob din Craiova, reprezentată de Marius Vasile Savu, care se sustrage cercetărilor fiind căutat de oamenii legii, a emis facturi în valoare totală de 173.399 lei, din care Şcoala Profesională Daneţi a achitat suma de 153.849 lei, iar expertiza contabilă efectuată în cauză a stabilit un prejudiciu creat unităţii de învăţământ în valoare de 120.637 lei.

Și-au „aranjat” gospodăriile cu bani publici

Asta însă nu este tot. În perioada iunie 2009 – iunie 2012, Şcoala Profesională Daneţi, reprezentată de Ionel Goagă, în calitate de director, şi de Gheorghe Tănăsescu, în calitate de contabil, a achiziţionat de la nouă agenţi economici mai multe bunuri şi produse în valoare totală 122.970,30 lei, piese de mobilier laptopuri, aparatură electrocasnică şi alte dispozitive electrice precum şi unelte grădinărit, care au fost însuşite în interes personal de cei doi.

„În urma percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele celor doi inculpaţi, au fost găsite şi recuperate bunuri în valoare de aproximativ 100.000 de lei. Cei doi au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore şi introduşi în arestul IPJ Dolj, urmând să fie prezentaţi instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, inspector principal Alin Apostol. În plus, anchetatorii vor solicita instanţei emiterea mandatelor de arestare preventivă şi pentru primarul comunei Daneți, Constantin Spiridon, dar şi mandat în lipsă pentru Marius Vasile Savu, care a fost trimis în judecată împreună cu primarul din Daneți.

Ieri după-amiază, magistrații Judecătoriei Craiova au admis propunerea și au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a contabilului și a fostului director, ambii fiind reintroduși în arest. Cu privire la Savu instanța a dispus disjungerea cauzei.

Constantin Spiridon

Reamintim că, pe 8 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigarea Fraudelor împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au făcut cinci percheziții, la Primăria Daneți, la locuința primarului, Constantin Spiridon și a contabilei, dar și la Vasile Anghel, în Drăgănești Olt, ridicându-i pe cei trei inculpați. Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, în perioada 2008- 2012, primarul Constantin Spiridon, în complicitate cu contabila Elena Bițu, prin procedura de achiziție directă, a acceptat la plată facturi pentru produse a căror valoare a fost mult „umflată”, depășind prețul pieței. Este vorba despre bănci stradale, stații de autobuz sau leagăne pentru copii, obiecte achiziționate de la firmele administrate de Vasile Anghel. Prejudiciul total creat bugetului local este de 361.627 lei.