Bani mai mulţi pentru tratamentul bolnavilor de TBC

0
407

Bugetul alocat pentru derularea Programului Naţional de Control al Tuberculozei a fost majorat cu peste 50%. Decizia a fost luată în condiţiile în care TBC rămâne, încă, o problemă de sănătate publică. De această majorare a bugetului vor beneficia şi bolnavii din Dolj, judeţ care rămâne printre primele din ţară în privinţa incidenţei cazurilor de tuberculoză.

Tocmai datorită tratamentelor şi diagnosticării din timp s-a constatat, însă, o scădere cu 30 de procente a numărului de doljeni ce suferă de această afecţiune. În plus, rata de vindecare a crescut considerabil ajungând la 86%. Specialiştii spun că boala este una vindecabilă în condiţiile în care se respectă tratamentul, însă un motiv de îngrijorare în ultimul timp îl reprezintă creşterea numărului de îmbolnăviri în rândul tinerilor şi adolescenţilor.

În ultimul an au fost luate o serie de măsuri importante pentru îmbunătăţirea Programului Naţional de Control al Tuberculozei. Printre acestea, revitalizarea Comitetului de Coordonare Naţională, elaborarea Planului Strategic Naţional de Control al Tuberculozei în România 2015-2020 şi creşterea finanţării pentru acest program.

Proiectul de HG pentru aprobarea Planul Strategic Naţional de Control al Tuberculozei în România 2015-2020 are ca scop reglementarea tuturor măsurilor care să asigure îmbunătăţirea controlului tuberculozei prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare și creșterea aderenței la tratament în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Plan pentru scăderea numărului de bolnavi

În urma implementării intervențiilor incluse în Planul Strategic Național de control al TB, până în anul 2020 se estimează o scădere a incidenței globale a TB de la 78,58 la 100.000 de locuitori înregistrată în 2013 la 66,68 la 100.000 locuitori în 2020. Se urmăreşte, de asemenea, scăderea numărului total de pacienți TB de la 16,711 cazuri notificate în 2013 la 13,060 cazuri TB notificate în 2020. Autorităţile îşi doresc şi creșterea ratei de succes la tratament pentru cazurile noi de la 84% în 2012 la 90% în 2020. Nu în ultimul rând, un obiectiv este scăderea mortalității prin TB de la 5,3 la 100.000 de locuitori în 2013 la 4,3 la 100.000 locuitori în 2020 şi scăderea numărului de decese prin TB de la 1249 în 2012 la 842 în 2020.

Recent Ministerul Sănătăţii a anunţat că o mie de bolnavi de tuberculoză multidrog rezistentă vor beneficia, din luna decembrie, de tratament corespunzător prin intermediul programului „Iniţiative în domeniul sănătăţii” finanţat cu granturi norvegiene, în valoare de peste 24 milioane euro. Fondurile vor avea, printre altele, o contribuție majoră la eradicarea TB în România: o mie de pacienți cu MDR-TB vor fi tratați, în timp ce 10.000 de persoane vor fi testate pentru a preveni răspândirea TB și pentru a spori aderența la tratament.

Accesul comunităților vulnerabile la servicii medicale de bază va fi îmbunătățit prin crearea de echipe mixte de mediatori sanitari romi și asistenți medicali comunitari care lucrează împreună în special pe imunizare și screening. În același timp, proiectele vor reprezenta un sprijin important în reducerea prevalenței bolilor legate de stilul de viață prin implementarea de campanii de nutriție și stil de viață sănătos. De asemenea, fondurile vor fi folosite pentru screening-ul cancerului și înființarea unui registru de boală.

Vindecare în şase luni, tratament gratuit

Potrivit medicilor, un tratament complet împotriva tuberculozei, desfăşurat sub supraveghere medicală, aduce, în mod normal, vindecarea în şase luni de zile. În situaţia în care pacientul abandonează tratamentul şi revine atunci când simptomatologia este mult mai gravă, acesta riscă să nu mai răspundă la medicaţie, adică să dobândească multidrog rezistenţă. În plus, costurile cresc de zece ori, întrucât medicamentele sunt mai puţin eficiente, mult mai scumpe iar tratamentul poate să dureze şi doi ani. În aceste condiţii, specialiştii spun că pentru bolnavii de tuberculoză care refuză să facă tratamentul ar trebui poate să se introducă o serie de măsuri care să-i oblige să urmeze medicaţia la timp şi în mod corect, adică sub supravegherea medicului.