Creştere alarmantă a cazurilor de viroze şi pneumonii!

0
392

Medicii avertizează că numărul de pneumonii şi infecţii ale căilor respiratorii este în creştere în ultima perioadă. Astfel, în mai puţin de o săptămână, în judeţul Dolj au fost raportate peste 1.400 de cazuri noi, o parte din cei diagnosticaţi cu astfel de afecţiuni având nevoie de internare în spital.

Chiar dacă în Dolj, până acum, în acest sezon, nu s-a înregistrat nici un caz de gripă, autorităţile sanitare monitorizează situaţia. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Dolj, s-au înregistrat 1.145 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 325 cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână – 1.470 – este mai mare faţă de săptămâna anterioară, când au fost 1.032 de bolnavi. O parte din cei care s-au prezentat la medic cu pneumonii sau infecţii ale căilor respiratorii – cazurile mai grave – au avut nevoie şi de internare în spital.

Deoarece morbiditatea înregistrată se află in intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au caracterizat săptămâna prin lipsă de activitate gripală.

Copiii şi bătrânii, printre categoriile cele mai afectate

Cele mai expuse rămân, în continuare, aşa-numitele categorii la risc. Mai exact, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. La fel şi cei care intră în contact cu bolnavii – cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare – respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

În acest context, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a evita pe cât posibil deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Automedicaţia nu este indicată

Printre recomandările importante pe care medicii le mai fac pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă, se numără respectarea unor reguli primare de igienă, aşa cum ar fi spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt importante. La fel de mult contează şi respectarea unui regim de viaţă sănătos: alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, iar odihna este şi ea esenţială.

Totodată, specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinţa de a lua medicamente, fără a consulta în prealabil un doctor. Medicii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor. Potrivit medicilor, automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este una eronată, care poate avea efecte secundare. Asta pentru că virozele respiratorii sunt în proporţie de 90% de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuzivă de antibiotice poate avea ca rezultat negativ, în timp, apariţia rezistenţei la acest tip de medicamente. În aceste condiţii, în momentul în care organismul se confruntă cu infecţii bacteriene, antibioticele nu îşi mai fac efectul.