Improvizaţii pe teme de Franz Liszt, la 200 de ani de la naşterea compozitorului

0
438

În perioada 19-22 octombrie, Filarmonica „Oltenia” va prezenta o serie de patru recitaluri şi concerte, sub genericul „Bicentenar Franz Liszt – 200 de ani de la naşterea compozitorului”. Primul dintre ele va avea loc mâine seară, de la ora 19.00, şi va fi susţinut de Alexandru Anastasiu (marimă, vibrafon) şi Michael Acker (contrabas), care vor oferi spre audiţie improvizaţii pe teme de Franz Liszt  (22 octombrie 1811 – 31 iulie 1886). Găsiţi bilete la Agenţia Filarmonicii, la preţul de 10 lei (5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

 

Următoarele manifestări organizate cu prilejul aniversării Bicentenarului „Franz Liszt” se vor desfăşura pe 20, 21 şi 22 octombrie. Este vorba despre recitalul de pian „Universul poetic şi religios al lui Franz Liszt” susţinut de Rostislav Iovcev (Bulgaria), un concert al Orchestrei Simfonice şi Coralei Academice ale instituţiei (dirijor: Alexandru Iosub), solistă fiind pianista Ioana Maria Lupaşcu, şi un altul, sub genericul „Franz Liszt: „Via Crucis” pentru cor mixt şi orgă”, prezentat de Corala Filarmonicii (maestru de cor: Manuela Enache) la Biserica Romano-Catolică „Toţi Sfinţii”.

 

Alexandru Anastasiu

Născut la Ploieşti, în 1979, Alexandru Anastasiu este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (2000), iar în 2002 a obţinut aici diploma de master în interpretare muzicală. A activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, Ansamblul „Game”, iar ca solist a interpretat lucrări importante din literatura pentru percuţie ce s-au bucurat de aprecierea publicului şi a criticii. Nutreşte o pasiune specială pentru vibrafon, dedicându-se studiului aprofundat al acestui fascinant instrument de percuţie. În 1999 accede în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand, iar doi ani mai târziu câştigă Bursa „Yamaha” pentru instrumente de percuţie. Anul 2007 îi aduce statutul de doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, dorind, astfel, să-şi perfecţioneze arta interpretativă la vibrafon. A împărtăşit din experienţa şi concepţia sa muzicală studenţilor săi, în calitate de profesor asistent al clasei de percuţie din cadrul amintitei Universităţi. A cântat în Orchestra Filarmonicii din Giurgiu, a Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu Orchestra de Cameră Radio, actualmente fiind membru al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, alături de care a participat la patru ediţii ale Festivalului Internaţional „George Enescu”.

 

Michael Acker

Născut la Braşov, în 1989, Michael Acker a absolvit Liceul Teoretic „Johannes Honterus” (promoţia 2008), iar în prezent este student la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (secţia jazz – muzică uşoară). În perioada 1996-2008 a fost membru al Ansamblului vocal-instrumental „Canzonetta”, alături de care a întreprins turnee în Germania, Austria şi Elveţia. Între anii 2005-2010 a activat în trupa de funk „The Others”; între 2008 şi 2010, la Sfântu Gheorghe, în tabăra de jazz şi muzică improvizată, a participat la cursurile de contrabas susţinute de Barna Tibor şi Robert Benko; în 2007-2009 a urcat pe scena Festivalului „Stufstock”, iar în 2007 şi 2010 – pe cea a Festivalului „Fânfest”. În septembrie 2009 a interpretat, în compania Orchestrei Simfonice din Braşov, Concertul pentru saxofon tenor şi orchestră de Richard Oschanitzky, alături de Nicolas Simion (saxofon) şi Florian Weber (pian). Din februarie 2011, este membru al Proiectului „Ballads & Blues”, alături de Mircea Tiberian, Ana-Cristian Leonte şi Vlad Popescu.

 

În programul recitalului de mâine-seară:

  • Lento a capriccio, Lassan din Rapsodia nr. 2 „au Comte Ladislas Teleky”
  • „Il penseroso” din “Années de pèlerinage”
  • „Vallée d’Obermann” din „Années de pèlerinage”
  • Andante, Allegretto din Rapsodia nr. 3 „au Comte Leo Festetics”
  • Heriode – Elegiaque din Rapsodia nr. 5 „à Madame La Comtesse Sidonie Reviczky”
  • Tempo giusto din Rapsodia nr. 6 „au Comte Antoine d’Appony”
  • „Sposalizio” din „Années de pèlerinage”
  • „Canzonetta del Salvator Rosa” din „Années de pèlerinage”
  • „Chasse-neige” din „Études d’exécution transcendante”
  • „Friska” din Rapsodia nr. 2 „au Comte Ladislas Teleky”