Expoziţie de pictură Nicolae Predescu, la Galeria „Artis”

0
336

La Galeria „Artis” a Muzeului Judeţean Olt se deschide astăzi, ora 13.00, în organizarea instituţiei-gazdă, a Muzeului de Artă din Craiova şi Consiliului Judeţean Olt, expoziţia personală de pictură a artistului Nicolae Predescu.

S-a născut la 18 aprilie 1938, în satul Mărcuş, comuna Făureşti, din judeţul Vâlcea, şi a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara şi Academia de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova (Secţia Pictură). În perioada 1965-2000 a fost profesor de educaţie artistică-plastică în Craiova, iar între 1982 şi 1991 a ocupat funcţia de inspector şcolar pe probleme de educaţie plastică la Inspectoratul Şcolar al judeţului Dolj.

Pe parcursul a 40 de ani, din 1968 până în 2008, a deschis numeroase expoziţii personale, de pictură, grafică şi acuarelă, cele mai multe la Galeria „ARTA” din Craiova, dar şi la Muzeul de Artă Calafat şi Muzeul de Artă Craiova, această din urmă instituţie găzduindu-i în urmă cu trei ani chiar o retrospectivă. Se adaugă participarea la expoziţii naţionale (Bucureşti) şi internaţionale (Italia, Belgia), expoziţii interregionale şi interjudeţene, expoziţii muzeale de grup, expoziţii organizate de Filiala UAP Craiova etc. Are lucrări în colecţii particulare din ţară şi străinătate: Belgia, Franţa, Germania, Grecia, S.U.A.

Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă Craiova:

«Nicolae Predescu rămâne un artist al peisajului pe care îl trăieşte şi sentimental, şi lucid. Când spun lucrul acesta mă gândesc la nenumăratele soluţii de compunere a peisajului, la alternanţa compoziţiilor verticale cu cele dominant statice orizontale, deşi gama cromatică este în general restrânsă în fiecare compoziţie. În acuarelă, acolo unde cred eu că domină şi excelează (şi o parte dintre noi îl considerăm, la ora actuală, unul dintre cei mai buni acuarelişti din ţară), pare mai energic, mai plin de viaţă, mai în forţă. Pictorul construieşte în acuarelă, lasă dinamica culorii liberă şi controlată în acelaşi timp».