Meteorologii anunţă cea mai frumoasă toamnă din ultimii ani

0
319
Ion Mărinică

Avem parte de o toamnă frumoasă cum nu am mai avut de doi ani încoace. Meteorologii vin cu veşti foarte bune pentru craioveni care nu vor fi nevoiţi să-şi plece de acasă cu umbrela, dar nici să suporte nişte temperaturi ridicate care să le amintească de miezul verii. Specialiştii spun că, după mult timp, climatul tipic de toamnă vizitează în sfârşit şi Bănia, craiovenii putând să stea liniştiţi din acest punct de vedere şi să se bucure de o toamnă de-a dreptul plăcută.

Zilele acestea frumoase, cu soare cald şi ploi răzleţe, nu sunt doar o întâmplare pentru această perioadă. Meteorologii vin cu veşti deosebit de bune pentru craioveni, asigurându-ne că tot ceea ce vom trăi de acum încolo din punct de vedere al vremii va fi cum nu se poate mai bine. Suntem, după părerea specialiştilor, în plină toamnă oltenească, una tipică, aproape desprinsă din manual. „Toamna aceasta este una cât se poate de normală, adică apropiată de normalul termic care este specific regiunii noastre: cerul este variabil, avem soare, dar cad şi ploi care vor fi apropiate de valorile normale multianuale”, ne-a precizat Ion Mărinică, meteorolog în cadrul Centrului Meteorologic  Regional Oltenia.

Septembrie, o lună călduroasă

Până la sfârşitul lunii septembrie, maximele vor fi cuprinse între 20 şi 27 grade Celsius, iar minimele se vor situa între 4 şi 14 grade Celsius. Meteorologii apreciază că aceste temperaturi nu sunt ridicate pentru această perioadă a anului, ele accentuându-se doar în timpul zilei, dimineţile şi îndeosebi nopţile fiind mai reci decât eram obişnuiţi până acum. Dar aceste lucruri fac, de fapt, trecerea uşoară de la vară, cu nopţile sale calde şi chiar fierbinţi, la prima lună de toamnă. „Dimineţile sunt mai răcoroase, aşa cum se întâmplă, de obicei, toamna. Dar, pe parcursul zilei, temperaturile cresc şi ajung la o valoare nu exagerat de mare, dar deosebit de plăcută pentru această perioadă a anului”, a mai spus Ion Mărinică.

O săptămână cu mult soare

Săptămâna aceasta, vremea va fi frumoasă. Meteorologii avertizau, ieri, doar că în noaptea care a trecut, cea de marţi spre miercuri, urma să plouă, în judeţele Mehedinţi, Gorj şi partea de nord a judeţului Vâlcea, urmând ca, în toate aceste zile, să fie vreme călduroasă, fără ameninţarea norilor. „De miercuri şi până sâmbătă seara, cerul va fi din nou variabil, cu vânt slab până la moderat şi nu vor mai cădea precipitaţii. Maximele se vor situa între 20 şi 27 de grade Celsius, iar minimele între 7 şi 14 grade Celsius”, a spus Ion Marinică. Duminică, cerul va fi temporar noros şi local va ploua. Maximele se vor situa între 19 şi 23 de grade, iar minimele de luni dimineaţă între 7 şi 12 grade.

Ploile bune au venit la timp

Comparabilă cu alte toamne, cea din anul acesta este considerată cea mai frumoasă, în sensul că nu este nici foarte călduroasă şi nici foarte ploioasă. „Cea din 2012, de pildă, a fost mai călduroasă, iar cea din 2011 a fost şi mai călduroasă. Stăm foarte bine până acum şi ca valori termice, dar şi în ceea ce priveşte ploile. În toamnele trecute, a fost o vreme secetoasă care nu a făcut bine agriculturii”, a mai spus meteorologul Ion Mărinică. Potrivit acestuia, rezerva de apă din sol se apropie de valori satisfăcătoare, iar în nord-vestul Olteniei este aproape optimă. În jumătatea sudică mai persistă o seceta moderată, dar specialiştii consideră că nivelul atins este îmbucurător faţă de ceea ce s-a înregistrat în alte toamne.