Un economist explică de ce România se va împrumuta tot mai scump în trimestrele următoare

0
167

Economisul-şef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, estimează, într-o analiză publicată vineri, că ratele de dobândă la titlurile de stat se vor majora în trimestrele următoare, pe fondul impulsului monetar din SUA şi provocărilor din sfera finanţelor publice în România.

„Curba randamentelor (n.r. – ratele de dobândă la titlurile de stat, pe piaţa secundară, pe toate scadenţele) din România a resimţit climatul macro-financiar extern şi ştirile interne în această săptămână. Se observă majorarea generalizată a costurilor de finanţare, în divergenţă faţă de pieţele internaţionale, pe fondul preocupărilor privind finanţele publice, în contextul dinamicii PIB sub nivelul din construcţia bugetară”, explică Rădulescu.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi o creştere a Produsului Intern Brut al României de 4% în primul semestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, de 4,1% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 1,4% faţă trimestrul precedent. Guvernul României şi-a construit rectificarea bugetară pe o creştere a economiei de 5,5%.

„Preocupările privind execuţia bugetară în acest an, în contextul unei evoluţii a economiei sub ritmul previzionat de administraţie, au condus la creşterea ratei de dobândă la 10 ani cu 2,7% la 4,805% în această săptămână (plus 11,4% de la începutul anului). Spread-ul de dobândă s-a majorat cu 4,6%, la 1,60 puncte procentuale”, a calculat Rădulescu. ( sursa : mediafax.ro)