Celula catalană a Daech, la originea atacurilor teroriste

0
225

atac-in-cambrilsComunicatul Daech, difuzat de Amaq, aseară, în jurul orei 22.30, califică autorii atacului cu furgoneta, în centrul Barcelonei, soldat cu cel puţin 13 morţi şi 100 de răniţi, “o realizare a soldaţilor Statului islamic”. O formulare care, contrar actelor solitare anterioare, presupune o operaţiune preparată îndelung şi condusă de grupul terorist. Derularea evenimentelor a pus poliţia Cataloniei pe pista activităţii unei celule islamiste organizate, care a proiectat o operaţiune teroristă de amploare. Trei oameni sunt deja reţinuţi, doi dintre ei aseară, şi unul în această dimineaţă, iar cinci autori ai atacului din staţiunea balneară Cambrils, aflată la 130 km de Barcelona, au fost ucişi de o patrulă a Mossos – forţele de securitate al Cataloniei. Teroriştii prezumaţi circulau într-un Audi A3.

Există însă o derulare a evenimentelor care trebuie privită cu mare atenţie. Mai întâi, miercuri, 16 august, în jurul orei 00.30, o mare explozie s-a produs în localitatea Alcanar, din sudul Cataloniei. Explozia a făcut un mort şi 7 răniţi. A fost vorba, s-a spus iniţial, de un rezervor de gaz butan care a explodat. Un suspect a fost arestat. Este vorba de un spaniol născut în enclava Melilla, localitate sub administraţie spaniolă, situată în nordul Marocului. Identitatea acestuia n-a fost dezvăluită. Primele investigaţii ale poliţiei au arătat că era vorba de un “laborator clandestin destinat preparării de droguri”. În lumina ultimelor evenimente, poliţia estimează că explozia este direct legată de dublul atac terorist care a urmat. “Noi bănuim că teroriştii pregăteau o bombă explozivă”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. Atacul sângeros de aseară, pe artera emblematică şi hiperfrecventată Ramblas, din centrul Barcelonei, din apropierea Pieţei Cataloniei, efectuat cu o furgonetă care a accelerat în zig-zag, pe o distanţă de 500 m, pentru a lovi cât mai mulţi turişti aflaţi la promenadă, a generat, pe lângă numeroasele victime, un haos şi o panică de nedescris. La ora 19.50, atacul terorist a fost confirmat. A urmat o lungă confuzie, datorată şi comunicatelor ambigue ale poliţiei. Un marocan a cărui identitate circula pe reţelele de socializare Driss Oukabir a fost arestat în oraşul Ripoll, la 100 de km – nord – de Barcelona. Potrivit poliţiei, el ar putea fi conducătorul furgonetei utilizate în atentat. Bilanţul oficial în această dimineaţă, al atacului de aseară, era de 13 morţi şi 100 de răniţi, de cel puţin 18 naţionalităţi (franceză, germană, spaniolă, olandeză, argentiniană, belgiană, australiană, ungară, peruviană, irlandeză, greacă, cubaneză, chineză, italiană, română, algeriană şi macedoneană). Atentatul nocturn de la Cambrils trebuie legat de atentatul de la Barcelona, susţine poliţia Cataloniei pe contul twitter. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, s-a deplasat la Barcelona şi, începând de astăzi, sunt decretate trei zile de doliu naţional.

Atacul terorist de la Barcelona repetă scenariul cunoscut, activat la Paris, Bruxelles, Londra, Berlin. Barcelona este capitala mondială a turismului. În fiecare an, milioane de vizitatori revin în Catalonia, pentru a-şi petrece vacanţa. Vara, Barcelona este oraşul european care nu doarme niciodată. Are cea mai mare explozie turistică după Jocurile Olimpice din 1992. Terorismul low-cost a lovit din plin Europa în sezon estival. Toţi liderii europeni, între aceştia şi preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-au exprimat solidaritatea cu poporul spaniol. Preşedintele american Donald Trump a asigurat pe twitter că ţara sa face tot ceea ce este necesar pentru a oferi un ajutor. Să mai reamintim că, în 2004, un teribil atac terorist-islamist într-un tren de călători, în gara Madrid, a făcut 191 de morţi. Atacul a fost atunci revendicat de Al Qaida.