Medicii se pregătesc de greva generală

1
154

Reuniţi deocamdată pe Facebook, în cadrul unui grup de iniţiativă la care au aderat deja peste 22.000 de membri, medicii ameninţă că vor declanşa greva generală dacă revendicările nu le vor fi rezolvate. Salariaţii din Sănătate aşteaptă, în primul rând, o majorare a salariilor, pentru a-şi putea desfăşura activitatea în condiţii normale. În plus, aceştia s-au declarat nemulţumiţi de hotărârea prin care s-a dispus că medicii sunt consideraţi funcţionari publici după legea penală, făcându-i astfel pasibili de închisoare dacă primesc o donaţie din partea pacienţilor.

Medicii acuză o degradare a climatului de lucru din sistemul sanitar românesc argumentând prin migraţia masivă a cadrelor medicale către alte ţări, dar şi prin faptul că pacienţii sunt profund nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi în sistem. În ultimii şapte ani, peste 18.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au părăsit sistemul sanitar românesc pentru a profesa în spitalele din străinătate, motivaţia principală fiind salarizarea foarte slabă şi condiţiile proaste din spitale. Salariul unui medic rezident, de exemplu, este de 1.600 lei, iar al unui medic primar, de deciziile căruia depind vieţile dintr-o întreagă secţie, este în jur de 2.200 lei. Pentru pregătirea acestora statul român ar fi investit nu mai puţin de 3,5 miliarde de euro.

Peste 22.000 de medici cer salarii mai mari şi condiţii decente

Pe grupul creat pe Facebook – „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!” – ce înregistrează în permanenţă membri noi, cadrele medicale prezintă revendicările: ‎„Nu mai vrem să fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar! Nu mai vrem să asistăm la degradarea climatului de lucru, a relaţiei medic-pacient! Nu mai vrem să «cârpim» actul medical pe motiv că «merge şi aşa»! Nu mai merge! Atentăm la viaţa pacientului dacă acceptăm improvizaţii în diagnosticul şi tratamentul bolilor! Nu vrem să facem rabat de la principiile de diligenţă, competenţă, prudenţă din Codul Deontologic al medicilor din ţara noastră! Nu mai vrem să fim agresaţi fizic şi verbal când încercăm să salvăm vieţile pacienţilor noştri! Nu mai vrem ca opiniile noastre să fie ignorate de decidenţi! A le ignora înseamnă complicitate la încălcarea drepturilor pacientului! Nu vrem şpagă! Vrem ca societatea să recunoască eforturile noastre şi să le recompenseze după merit! Nu am ales cariera medicală cu gândul la şpagă, ci pentru a salva vieţi şi pentru aceasta am făcut şi facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru că nimic nu se compară cu satisfacţiile oferite de salvarea de vieţi!‎”.

Grupul de iniţiativă a hotărât, ieri, ca această mişcare spontană a cadrelor medicale să poarte numele de „Alianţa medicilor pentru modernizarea în sănătate”.

De mai bine de un an, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România şi Federaţia Sindicală „Hipocrat” au organizat acţiuni sindicale prin care au solicitat majorarea salariilor pentru cadrele medicale. Acum sindicaliştii ameninţă cu greva generală. „O grevă generală în sistemul sanitar este posibilă în luna septembrie, dacă până atunci nu vor fi acceptate revendicările noastre. Oamenii ne întreabă dacă ministrul Bănicioiu ne-a chemat la negocieri. Nimic oficial. Ce ni s-a propus pentru anul viitor nu este o treabă serioasă. Am trimis la Ministerul Muncii o adresă oficială prin care am solicitat din nou negocieri”, a declarat Ion Cotojman (foto), preşedintele Federaţiei Sindicale „Hipocrat”.

Medicii nu pot primi plăţi suplimentare de la pacienţi

Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), publicată pe 5 august a.c. în Monitorul Oficial. „Stabileşte că fapta medicului din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art.175 alin.1 lit. b teza a ll-a din Codul penal, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în sensul art. 34 alin. 2 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care să atragă incidenţa dispoziţiilor art. 21 alin.1 teza I-a din Codul penal”, au hotărât magistraţii instanţei supreme.

Potrivit deciziei ICCJ, chiar dacă în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arată că „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”, medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodată primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă.

1 COMENTARIU

 1. Asta-i culmea ! Sa faci greva ca nu poti primi plati suplimentare de la pacienti ! Conform juramantului meu, ce v-am invatat, mai nemernicilor :
  1. Imi voi petrece viata si voi indeplini mestesugul in nevinovatie si curatie ( din varianta veche a juramantului meu )
  2. Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate (din varianta noua a juramantului meu )
  3. Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra ( din varianta noua a juramantului meu ) .
  Deci, nici gand sa puteti primi plati suplimentare de la pacienti !
  Pai ma dezonorati profund cu aceste tampenii si cu faptul ca ati atribuit numele meu federeatiei voastre sindicale !
  Inseamna ca Udristoiul vostru este tot ca voi ! Nenorocitilor si hotilor !
  Hippocrates din Cos

Comments are closed.