Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, ţintă pentru absolvenţii de liceu

0
590

Abia scăpaţi de emoţiile Bacalaureatului, absolvenţii de liceu intră în focurile admiterii la facultate. Şi, ca în fiecare an, Medicina rămâne pentru mulţi una din opţiunile de luat în considerare, atât pentru exigenţa concursului, cât şi prin oportunităţile profesionale pe care le promite o carieră de medic. În condiţiile date, este absolut explicabilă aglomeraţia din aceste zile la înscrierile pentru concursul de admitere organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova. Numai ieri, câteva zeci de tineri din Dolj, dar şi din judeţele învecinate au trecut pragul universităţii pentru a-şi depune dosarul şi pentru a obţine ultimele informaţii legate de admitere.

Însoţiţi de părinţi sau de prieteni, mulţi dintre absolvenţii de liceu care şi-au depus dosarul pentru concursul de admitere au păşit pentru prima dată în clădirea impunătoare a Universităţii de Medicină şi Farmacie. Cu gândul mai mult la probele de concurs ce se vor desfăşura pe parcursul săptămânii viitoare, tinerii nu au ezitat, totuşi, să dezvăluie o parte din planurile de viitor, cele mai multe legate, bineînţeles, de o carieră respectabilă de medic, farmacist sau medic dentist. „Mă gândesc la lucrul acesta de trei ani. De un an mă pregătesc mai intens pentru a susţine probele. Consider că este o facultate frumoasă, iar apoi posibilităţile de a avea o carieră de succes sunt şi ele destul de mari”, a mărturisit Denisa Stanciu.

Încrezătoare în forţele proprii, o altă pretendentă pentru un loc la buget susţine că a acordat concursului de admitere atenţia cuvenită. „Am ales să mă înscriu la Farmacie pentru că mi-a plăcut Chimia. Apoi, mă gândesc şi la viitor şi cred că este o profesie care mi se potriveşte. Eu sunt deja în anul întâi, dar am intrat la taxă şi acum vreau să intru la buget. Este o facultate foarte grea, dar apoi ai numeroase satisfacţii. Sper să fie bine, mai ales că m-am şi pregătit. Am făcut şi meditaţii. O să susţin probe la Chimie anorganică şi Botanică”, a precizat Adelina Pelinaru.

Probele de concurs se vor desfăşura pe 25 şi 27 iulie a.c.

Înscrierile continuă până pe data de 23 iulie, fiind programate în fiecare zi între orele 9.30-14.00. Apoi, de săptămâna viitoare, candidaţii vor intra în focul probelor de concurs. Anul acesta, admiterea la UMF Craiova se va desfăşura în data de 25 iulie pentru specializările Medicină, Medicină dentară şi Farmacie, iar pentru specializările Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare şi Moaşe şi Tehnică dentară în data de 27 iulie.

În privinţa modalităţii de organizare a concursului, acesta se va desfăşura pe parcursul a trei ore – respectiv două ore pentru testul cu 50 de întrebări – sub forma unui test grilă.

La terminarea probei de concurs se va afişa baremul de corectare. Admiterea se face în ordinea descrescătoare a punctajelor finale de admitere obţinute de candidaţi, în limita numărului de locuri pentru care se organizează concurs, stabilit pentru fiecare profil/facultate/specializare, punctajul minim de admitere fiind jumătate din punctajul maxim al grilei.

În caz de punctaje finale de admitere egale cu cel al ultimului candidat admis nu este permisă depăşirea numărului de locuri aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. În acest caz se va folosi drept criteriu de departajare, în ordine, media generală a examenului de bacalaureat şi media anilor de studii din liceu.

Concurenţă pentru locurile de la buget

În ceea ce priveşte disciplinele de concurs, pentru specializările Medicină şi Medicină Dentară, candidaţii vor trebui să rezolve un test grilă cu 100 de întrebări din Biologie (Anatomia şi fiziologia omului) – clasa a XI-a şi Chimie organică – clasele a X-a şi a XI-a sau (la alegere) Fizică – clasele a IX-a, a X-a şi a XII-a. Pentru specializarea Farmacie testul grilă va cuprinde 100 de întrebări din Chimie organică – clasele a X-a şi a XI-a şi Biologie (Anatomia şi fiziologia omului) – clasa a XI-a sau (la alegere) Biologie (Botanică) – clasele a X-a şi a XI-a. Pentru specializările Moaşe, Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, respectiv Tehnică dentară testul grilă va cuprinde 50 de întrebări din Biologie (Anatomia şi fiziologia omului) – clasa a XI-a.

Pentru anul universitar 2012-2013, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova scoate la concurs 210 locuri la buget plus 80 la taxă pentru specializarea Medicină, 35 de locuri la buget plus 38 la taxă pentru Medicină Dentară, 30 de locuri la buget plus 70 la taxă pentru Farmacie şi 20 la buget plus 5 la taxă pentru specializarea Moaşe. Pentru Balneo-fiziokineto-terapie şi recuperare sunt prevăzute 20 de locuri la buget plus 10 la taxă, la Asistenţă medicală generală 32 de locuri la buget plus 93 la taxă, iar la Tehnică dentară – 10 locuri la buget plus 15 la taxă.

În eventualitatea în care vor rămâne locuri neocupate se va organiza o a doua sesiune de admitere în luna septembrie. Afişarea rezultatelor celei de-a doua sesiuni trebuie făcută până la data de 30 septembrie a.c. Eventualele locuri rămase neocupate, după a doua sesiune vor fi anulate. În sesiunea de admitere din luna septembrie se va organiza concurs de admitere pe bază de dosar, test de limba română şi interviu pentru cetăţenii membri ai Uniunii Europene, pe locuri cu taxă.