Casa de Pensii Dolj – Înghesuială la biletele de tratament

2
688

Zeci de pensionari au luat cu asalt, ieri-dimineaţă, sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, în speranţa că vor obţine un bilet de tratament din cele refuzate de titularii de drept. Oamenii au venit de la primele ore ale dimineţii în faţa ghişeelor, pentru a fi siguri că vor prinde un bilet într-o staţiune balneoclimaterică, iar unii dintre ei, mai nerăbdători, s-au pus pe aşteptat cu câteva ore înainte de începerea programului instituţiei, numai să nu-i sară rândul. Pentru că la “refuzuri” biletele de tratament se repartizează după regula “primul venit, primul servit”, pensionarii au întocmit liste peste liste după bunul plac. De aici nu a mai fost decât un pas până la certuri şi îmbrânceli…

Pe o căldură insuportabilă, oamenii stăteau înghesuiţi în faţa ghişeului, gata oricând să intre peste funcţionari pentru a căpăta biletul mult dorit. Deşi zile la rând s-au trecut pe listele de aşteptare, au făcut altele şi altele, în aşa fel încât nimeni nu mai ştia care este ordinea. Bătrânii povesteau că stăteau la rând de la primele ore ale dimineţii, în timp ce alţii veniseră chiar de la ora 3. “Aştept de azi-dimineaţă să prind bilet de tratament, dar nu ştiu dacă mai pot sta, îmi este rău de la căldură. S-a făcut o listă, apoi alta şi nu se mai ştie cine este şi cine nu mai este trecut acolo”, a spus Ioana Tudor, în vârstă de 66 de ani.

Unii începuseră să ţipe la gardieni, alţii erau paşnici, aşteptând să le vină rândul, sau li se făcuse rău de la căldură şi nu mai puteau să reacţioneze în nici un fel. Până la urmă a fost nevoie de intervenţia medicilor de pe Ambulanţă, care au fost solicitaţi să îi trateze pe cei nu se simţeau bine. Din scenă nu au lipsit nici poliţiştii, aceştia fiind chemaţi să calmeze spiritele. “Acum o săptămână m-am trecut pe lista de aşteptare pentru biletele refuzate, dar azi-noapte au venit alţii şi au făcut altă listă. Se înghesuie de parcă le e teamă că nu mai prind rândul. Acum ce să facem… toţi aşteptăm să vedem cum ne-o fi norocul. După ce că suntem bătrâni şi bolnavi, ne mai şi calcă în picioare. Este lumea prea rea, toţi vor să fie primii pe listă. Eu am suferit două infarcte şi voiam să merg la tratament”, a afirmat şi Maria Niculicea, o pensionară în vârstă de 67 de ani.

Cozi imense pentru biletele refuzate

  Reprezentanţii Casei de Pensii Dolj spun că, în ciuda faptului că sistemul de acordare a biletelor este modern, iar oamenii completează cererile de bilete şi aşteaptă să primească răspunsul la domiciliu, prin telefon sau chiar prin e-mail, biletele repartizate la „refuzuri” creează cozi imense şi nervi. “Înainte se ţinea cont de numărul de înregistrare – cine venea primul şi depunea hârtiile lua şi bilet de tratament, aşa că an de an aceiaşi pensionari mergeau în staţiune. Cei care erau bolnavi nu aveau niciodată şanse. Acum lucrurile s-au schimbat – dacă omul a mai fost în ultimii trei ani în staţiune primeşte un punctaj, categoria de pensionare primeşte şi ea punctaj, de asemenea este punctat şi cuantumul pensiei, se face o medie a acestor trei criterii şi, în ordine descrescătoare a punctajelor, se acordă biletele. Noul sistem de acordare a biletelor dă şansa oricărui pensionar să meargă la tratament. Conform noilor criterii de acordare a biletelor de tratament, sunt afişate atât la avizier, cât şi pe site-ul instituţiei listele cu beneficiari. Acest lucru se face la modul cel mai transparent posibil, oamenii îşi calculează singur punctajul. Astfel că, în ordinea descrescătoare a punctajelor şi în funcţie de locurile disponibile, oamenii primesc bilete pentru tratament”, a declarat directorul Casei de Pensii Dolj, Daniel Baciu.

“Vrem să trimitem cât mai mulţi pensionari la tratament”

Acordarea biletelor refuzate de titularii de drept nu se poate face în acelaşi mod ca şi repartizarea iniţială, pentru că timpul până la plecare este foarte scurt. Conducerea Casei de Pensii Dolj a precizat că biletelor refuzate de titularii de drept din această serie este de 150, depăşind numărul celor care se înghesuiau în sală. “Astăzi (n.r. – ieri) s-au dat refuzurile. Sunt 150 de bilete refuzate, pe care le punem la dispoziţia pensionarilor, dar pentru că timpul până la plecare este scurt nu se mai folosesc aceleaşi criterii de acordare. Aşa că aceste bilete se dau la fel cum se proceda şi înainte, în baza unor liste întocmite de pensionari. Pentru că este vârf de sezon, aglomeraţia este aşa mare. Într-o serie sunt 600 de bilete care se acordă din 18 în 18 zile. Este un număr destul de mare, iar noi încercăm pe cât posibil să satisfacem toate cererile, numai că oamenii nu înţeleg, şi-au făcut mai multe liste paralele. Funcţionarii Casei de Pensii Dolj nu se implică în întocmirea acestor liste, ei doar le dau citire şi distribuie biletele în funcţie de numărul de ordine. Nu înţeleg de ce s-au înghesuit atât de rău astăzi, au forţat uşa, au intrat peste agentul de pază, au venit cu liste paralele şi este foarte greu să stabilim ordinea. E o chestiune de ordine. Noi avem bilete, vrem să le punem în vânzare, dar suntem împiedicaţi de oamenii care au forţat până şi uşa de la ghişeu, au intrat peste funcţionari şi nu îi lasă să îşi facă treaba. Oamenii nu înţeleg că dacă sunt disciplinaţi treaba merge mai repede. Vrem să trimitem cât mai mulţi pensionari la tratament, iar biletele sunt subvenţionate. Dacă numărăm pensionarii care aşteaptă în sală sunt mai puţini de 100, iar noi avem 150 de bilete”, a mai spus directorul Casei de Pensii Dolj.

 

În fiecare an, din trei în trei săptămâni, Casa de Pensii Dolj pune la dispoziţia pensionarilor care au nevoie de tratament bilete cu ajutorul cărora cei cu probleme îşi pot ameliora starea de sănătate. De ele pot beneficia toate categoriile de pensionari, costul ajungând până la 50% din valoarea pensiei. Distribuirea acestor bilete de tratament reprezintă o măsură de protecţie socială acordată de guvern pensionarilor din sistemul public de pensii, ei nu plătesc decât 50% din valoarea pensiei, iar diferenţa este suportată de la bugetul asigurărilor sociale de stat. Un pensionar care are 400 de lei pensia plăteşte 200 de lei pentru biletul de tratament, care, în realitate costă până la 1.800-2.000 de lei.

 

Formalităţile pentru depunerea dosarelor sunt foarte simple, nu trebuie decât să aveţi grijă ca dosarul să conţină toate documentele necesare: o cerere tip privind acordarea biletului de tratament, care poate fi procurată de la ghişeul Casei de Pensii, fie de pe site-ul agenţiei, cuponul de pensie, bilet de trimitere de la medicul de familie şi o copie a cărţii de identitate. Fiecare staţiune este recunoscută pentru beneficiile care le are asupra unor afecţiuni. Cei interesaţi de aceste bilete pot alege din următoarele staţiuni: Amara, Buziaş, Covasna, Căciulata, Călimăneşti, Sovata, Herculane, Mangalia, Olăneşti, Pucioasa, Saturn, Tuşnad şi Vatra Dornei. Indiferent de staţiunea aleasă, veţi beneficia de condiţii excelente de cazare pe parcursul celor 18 zile de sejur, trei mese în fiecare zi şi – ceea ce este cel mai important – tratament pentru diverse afecţiuni.

2 COMENTARII

  1. De ce nu se stie la CAS Dolj “punctajul” pe care-l obtii prin afisare?Stim criteriile,dar aceste bilete se dau dupa bunul plac al celor care realizeaza listele.Cum se explica faptul ca unii pensionari obtin bilete de tratament anual prin “redistribuire” la finalul programului orar dela ghiseu?

  2. Este rusinos felul in care se acorda aceste bilete la Casa de pensii. Si nu numai in Dolj. Sunt familii intregi care beneficiaza de aceste bilete, desi nu este decat un pensionar in familia respectiva. Sunt liste facute,-doamnele de la ghisee primesc aceste liste de superiori cu biletele preferentiale. Dar, traim in Romania…

Comments are closed.