Fenomenul deșertificării în UE

0
387

Curtea de Conturi Europeană a publicat ieri o notă de informare referitoare la fenomenul deșertificării în UE – atunci când terenurile devin din ce în ce mai uscate și mai degradate. Notele de informare sunt concepute ca o sursă de informații pentru persoanele interesate de politica și/sau de programele vizate. Momentul publicării acestei note de informare a fost astfel ales încât să coincidă cu Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei, stabilită de Organizația Națiunilor Unite pentru data de 17 iunie, duminică.

În prezent, auditorii examinează dacă riscul de deșertificare în UE este combătut în mod eficient și eficace. Bazându-se pe materialele adunate în cadrul activităților pregătitoare pentru auditul pe această temă, nota de informare prezintă principalele cauze și efecte ale deșertificării, alături de previziunile actuale cu privire la modul în care aceasta s-ar putea intensifica în deceniile următoare în Uniunea Europeană. Documentul conține informații referitoare la măsurile de prevenire și la măsurile de reconstrucție care pot fi luate. Se explică, de asemenea, modul în care diferitele aspecte ale deșertificării sunt abordate în diverse documente strategice ale UE și în cadrul diferitor domenii de politică, precum și care dintre programele de finanțare ale UE sprijină acțiuni de combatere a deșertificării.

Se estimează că raportul rezultat în urma auditului va fi publicat până la sfârșitul anului 2018. Un alt audit conex privind managementul riscului la inundații în UE este prevăzut a fi publicat tot în cursul acestui an.