S-a inaugurat Centrul de Informare al României de la Comrat

0
79

                 Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat DPRRP – Sebastian Hotca au inaugurat miercuri, 17 iunie, cu ocazia vizitei efectuate în Republica Moldova, Centrul de Informare al României de la Comrat, în cadrul Universității de Stat din localitate. Senatorul Viorel Badea a fost unul dintre iniţiatorii şi susţinătorii înființării Centrului de Informare al Romaniei în Găgăuzia încă din anul 2013 când a demarat primele discuţii cu autorităţile locale din Comrat precum şi cu Universitatea de Stat din acest oraş.

         La ceremonia de deschidere au participat guvernatorul (bașcanul) Unității Teritorial Autonome Găgăuzia (UTAG) din Republica Moldova, Irina Vlah; ministrul culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc; vice-ministrul educaţiei al Republicii Moldova, Loretta Handrabura președintele Adunării Populare a UTAG, Dmitrii Constantinov şi rectorul Universității de Stat din Comrat, Zinaida Arikova. De asemenea, au asistat reprezentanți ai conducerii Universităților „Andrei Șaguna” din Constanța și „Dunărea de Jos” din Galați, cadre didactice și studenți ai Universității de Stat din Comrat, precum și un numeros public.

„Centrul poate deveni o platformă de sprijin pentru programe de specializare și perfecționare în limba română, pentru schimburi diverse între universități din România și Universitatea de Stat din Comrat, pentru strângerea legăturilor între comunitățile locale din România și Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia din Republica Moldova. „Suntem deschiși către toți cei interesați de modernizarea de ansamblu, în spiritul valorilor europene, a Republicii Moldova. Avem în centrul preocupărilor noastre cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie”, a subliniat ministrul Bogdan Aurescu. Participarea Secretarului de Stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca, la deschiderea Centrului de Informare al României la Comrat, a fost binevenită în contextul în care acesta este un proiect la realizarea căruia a contribuit.

Ideea înfiinţării Centrului aparţine senatorului Viorel Badea

Ideea înființării acestui Centru s-a născut ca urmare a numeroaselor solicitări de învăţare a limbii române înregistrate în cadrul Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia, regiune cu statut special a Republicii Moldova, unde există un deficit considerabil de cunoaştere a limbii române. Senatorul Viorel Badea a fost unul dintre initiatorii si sustinatorii inființării Centrului de Informare al Romaniei in Gagauzia inca din anul 2013 cand a demarat primele discutii cu autoritatile locale din Comrat precum si cu Universitatea de Stat din acest oras. Deasemenea in septembrie anul trecut la initiativa senatorului Viorel Badea au fost donate liceului Mihai Eminescu din Comrat, 3.233 de manuale şcolare şi 2.986 de cărţi de beletristică.  Vom face in asa fel incat sa asiguram o prezenta continua a tat a mediului academic, cat si a mediului cultural, al oamenilor politici in asa fel incat locuitorii din Comrat si intreaga Gagauzie sa intre in contact direct cu ceea ce inseamna Romania, cultura si spiritualitatea romaneasca a afirmat Viorel Badea.

MARGA BULUGEAN